ODS má jasno o 22 kandidátech. Je mezi nimi jediná žena

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 6. 2014 23:41
Předseda ODS Petr Fiala svolá na 5. září mimořádný kongres strany. Zde chce strana zacílit na volby.
Šéf ODS Petr Fiala.
Šéf ODS Petr Fiala. | Foto: Bára Sobotková

Brno/Praha - Předseda ODS Petr Fiala svolá na 5. září mimořádný kongres strany. Chce na něm spolustraníky povzbudit před říjnovými senátními a komunálními volbami. Záměr Fiala oznámil na pondělním jednání republikového sněmu ODS v Brně.

Občanští demokraté tak letos budou mít dva kongresy. Na prvním si v lednu v Olomouci zvolili kompletní nové vedení včetně předsedy Fialy. Zářijový kongres by se měl zabývat především programem strany, prioritami a stanovami. Kde se bude konat, zatím není jasné.

ODS chce po neúspěchu v loňských sněmovních volbách, po kterých zůstala v opozici, udržet především svoji pozici ve městech a obcích. V současnosti má přes 300 starostů a další stovky místostarostů a radních.

ODS v pondělí na republikovém sněmu strany v Brně schválila většinu kandidátů pro podzimní senátní volby. Jsou mezi nimi lékaři, advokáti, učitelé i starostové.

Delší lhůtu na výběr si strana ponechala pro obvod v Praze 1 a 5 a v Kladně. V šesti obvodech bude ODS jednat s TOP 09 o tom, že by kandidáta postavila jen jedna ze stran. Informovalo o tom tiskové oddělení ODS.

ODS má jasno o 22 kandidátech. Je mezi nimi jediná žena

Občanští demokraté mají po dnešku jasno o 22 kandidátech, mezi kterými je jedna žena. V obvodech Česká Lípa, Olomouc, Uherské Hradiště, Rychnov nad Kněžnou, Vyškov a Přerov chtějí jednat o spolupráci s TOP 09. Každá ze stran by postavila kandidáta ve třech obvodech, vzájemně by pak kandidáty druhé strany podpořili.

"Věřím, že se nám podaří dosáhnout dohody s TOP 09 na tom, že alespoň v šesti obvodech si nebudou naši kandidáti vzájemně ubírat hlasy, a pravicová politika v nich tak má větší šanci na úspěch," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Svůj mandát bude v Praze 9 obhajovat současný senátor Tomáš Kladívko. V Děčíně se o hlasy voličů utká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Josef Holub, v Hradci Králové dosluhující europoslanec Oldřich Vlasák, v Uherském Hradišti pak starosta Vlčnova Jan Pijáček. Podle Fialy jsou kandidáti ve svých obvodech dobře známí a v Senátu by reprezentovali zájmy pravicových voličů.

Zatím není jasné, kdo bude za ODS kandidovat v Praze 1, 5 a v Kladně. V centru metropole končí mandát řediteli pražských záchranářů Zdeňku Schwarzovi, který byl jako nestraník zvolen za ODS. V Praze 5 končí senátor ODS Miroslav Škaloud a v Kladně současný ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy