SÚKL má poslat 1,7 miliardy do rozpočtu. Poslanci jsou pro

Domácí Domácí
21. 10. 2014 19:21
Sněmovna podpořila vládní návrh, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv příští rok jednorázově poslal 1,7 miliardy ze svého rozpočtu na kompenzaci výpadku po zrušení regulačních poplatků.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bez námitek prošel ve Sněmovně prvním čtením návrh zákona, podle kterého by Státní ústav pro kontrolu léčiv měl příští rok pomoci se zalepením díry, která v rozpočtech nemocnic vznikne zrušením většiny regulačních poplatků. Návrh tak míří do zdravotnického výboru.

Jak ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v úterý před poslanci podotkl, přesun peněz z rezerv činnost ústavu nijak nepoznamená. "Je to opravdu jednorázová záležitost, která pomohla státnímu rozpočtu České republiky výměnou za to, že státní rozpočet v letošním roce velmi výrazně pomohl zdravotnictví," prohlásil Němeček.

Podle návrhu by SÚKL měl do státního rozpočtu poslat ze zvláštního účtu 1,7 miliardy korun. Z této sumy by měla jít miliarda na kompenzaci již zmíněného výpadku, zbylou část potom dostanou Fakultní nemocnice sv. Anny v Brně a pražská Bulovka, které se nachází ve špatné ekonomické situaci a bez podpory by musely omezit či zcela přerušit poskytování péče.

Od začátku letošního roku se musely nemocnice potýkat se zrušením stokorunového poplatku za pobyt v nemocnici. V létě potom vláda schválila i zrušení zbylých regulačních poplatků, kromě toho za ošetření na pohotovosti.

Podle propočtů ministerstva zdravotnictví tak lékařům a lékárnám vznikl výpadek asi tři a čtvrt miliardy korun. Lékařům by ho měla kompenzovat úhradová vyhláška, lékárníkům by pak mělo pomoct vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění. Stát by tak měl kompenzovat asi 40 procent, tedy zhruba 12 korun za recept.

 

Právě se děje

Další zprávy