Bělobrádek vyzval Stropnického k rezignaci. Věnujte se raději podpoře vědy, vzkázal mu Babiš

Michal Štůsek Radek Bartoníček Michal Štůsek, Radek Bartoníček
Aktualizováno 11. 2. 2016 14:26
Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by měl ministr obrany Martin Stropnický zvážit setrvání ve funkci ministra. Důvodem je Stropnického komentování únosu pětice Čechů v Libanonu a potvrzení jejich výměny za Alího Fajáda. Možností je podle něho více, včetně návrhu na odvolání. Andrej Babiš se za Stropnického postavil. "Já nevidím důvod, proč by neměl zůstat, nemám informace, že by něco způsobil," uvedl. Premiér Bohuslav Sobotka kvůli sporu svolal na pátek schůzku předsedů koaličních stran. Chování vlády, respektive Stropnického už v úterý ostře kritizovaly strany TOP 09 a ODS, které chtějí kvůli únikům informací z jednání Bezpečnostní rady státu vyvolat mimořádné jednání Sněmovny.
Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek (zleva doprava).
Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek (zleva doprava). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejen opoziční strany, ale už i zástupci vlády kritizují ministra obrany Martina Stropnického za potvrzení výměny pětice unesených Čechů v Libanonu za Alího Fajáda. Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek ve čtvrtek ráno Stropnického vyzval, aby zvážil své setrvání ve funkci. "Informace o vyjednávání s únosci se nekomentují, to je naprosto nepřijatelné," prohlásil. Možností na řešení problému je podle Bělobrádka více, včetně návrhu na odvolání. Premiér Bohuslav Sobotka kvůli sporu svolal na pátek schůzku předsedů koaličních stran.

Stropnický, který je na jednání ministrů obrany v Bruselu nechtěl věc komentovat. "Když dovolíte, nebudu se teď zabývat kolegou Bělobrádkem a jeho potřebou se ke všemu vyjadřovat. Jsem v Bruselu, kde mám důležitou práci. Řešíme s americkým kolegou a dalšími ministry obrany aliance opravdu podstatné věci týkající se migrační krize a naší bezpečnosti," vzkázal z Bruselu ministr obrany.

Andrej Babiš následně svému kolegovi z vlády vzkázal, že by si měl odpustit nemístné výzvy k rezignaci a věnovat se podpoře vědy. "To by naší zemi prospělo víc, než nesmyslné útoky na koaličního partnera," řekl ČTK Babiš.

Ministr financí situaci komentoval během své cesty do Haagu, kam míří na jednání s premiérem Nizozemska. "Pokud se ukáže, že nějaký ministr vynesl tajné informace, měl by odejít z vlády. Úniky tajných informací jsou nešťastné a vrhají na Česko špatné světlo," řekl. Se Stropnickým se prý zatím o jeho vyjádření nebavil. "Já nevidím důvod, proč by neměl zůstat, nemám informace, že by něco způsobil," uvedl k jeho setrvání ve funkci. "Já si myslím, že to asi tak nemyslel," dodal na adresu vyjádření ministra obrany.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) dodal, že Stropnického vyjádření byla závažnou chybou. "Míč je teď na straně hnutí ANO a pana ministra. Nebudu ho vyzývat k ničemu, ale věřím, že je dostatečně odpovědný, aby dokázal posoudit dopady svých činů," uvedl. Koaliční rada se kvůli případu podle Hamáčka mimořádně scházet nemusí.

Nejdřív EET, pak Stropnický

Informace o tlaku sociální demokracie a lidovců na odchod ministra Stropnického se šířily kuloáry Poslanecké sněmovny už během středy, kdy ale bylo hlavním tématem schvalování zákona o elektronické evidence tržeb. Vládní politici však avizovali, že hned po schválení zákona přijde na řadu právě "případ" Stropnický.

Z vyjádření vysoce postavených politiků ČSSD a KDU-ČSL bylo přitom jasné, že si přejí odchod Stropnického, nikdo z nich ale nechtěl svá slova říci na jméno.

"Ministr Stropnický by měl odstoupit, teď je to vyloženě na ANO a Andreji Babišovi, jak se rozhodnou," tvrdil ve středu jeden z vysoce postavených politiků ČSSD. Další uvedl, že příští koaliční schůzka se bude zabývat právě odchodem Stropnického z funkce, pokud do té doby sám neodstoupí. "Hodně je to na něm, on sám ví, že bychom považovali jeho rezignaci za logickou reakci na to, co udělal," podotkl tento politik.

První veřejná kritika z koalice

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek je však prvním, kdo vystoupil s požadavkem na odchod Stropnického veřejně.

Bělobrádek reagoval na otázku týkající se Stropnického výroku z minulého týdne, v němž Hospodářským novinám potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala Libanonce Alího Fajáda do USA.

I když se spekulace, že se skutečně jedná o výměnu, již v médiích objevovaly, žádný z politiků je nepotvrdil. Stropnický svým vyjádřením podle zákulisních informací kolegy ve vládě hodně rozčílil.

"Považuji to za nepřijatelné, aby se takové informace vůbec komentovaly. Ať už jsou, nebo nejsou pravdivé, tak se vůbec nekomentují. A oni se ani nepotvrzují, ani nevyvracejí, prostě se nekomentují," řekl Bělobrádek Českému rozhlasu. Podobné jednání je již podle něj za hranou, a Stropnický by proto měl zvážit setrvání ve funkci.

Vládní politici se ale obávají toho, jak zareaguje prezident republiky Miloš Zeman, který má s šéfem ANO Andreje Babišem v poslední době velmi dobré vztahy.

Chování vlády, respektive Stropnického už v úterý ostře kritizovaly opoziční strany TOP 09 a ODS, které chtějí kvůli únikům informací z jednání Bezpečnostní rady státu na veřejnost vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy