Vyznamenání očima pravice: Orgie bolševické nestoudnosti, demontáž listopadu

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 29. 10. 2015 17:33
Ani letos se udílení státních vyznamenání neobešlo zcela bez kontroverzí. Prezident Miloš Zeman si vysloužil kritiku od pravicových politiků zejména za ocenění komunistického ministra zemědělství Miroslava Tomana. "Koho Miloš Zeman vyznamená příště? Lubomíra Štrougala? Generála Lorence?" napsal na sociální síť místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
Foto: Jakub Plíhal

Praha - Miloš Zeman výběrem některých vyznamenaných příliš nenadchnul zejména politiky z pravé části spektra. Podle jejich názoru je vyznamenání předlistopadového ministra zemědělství Miroslava Tomana nepochopitelné.

"Do včerejšího večera bych nevěřil, že státní vyznamenání demokratické ČR může dostat komunistický normalizační funkcionář. Malá říjnová socialistická demontáž listopadu," napsal ve čtvrtek ráno předseda ODS Petr Fiala na Twitter.

"Ještě dvakrát 28. říjen a všichni podporovatelé M. Zemana z prezidentské kampaně budou mít státní vyznamenání," přisadil si šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Nejostřeji ale výběr oceněných zkritizoval Miroslav Kalousek. "Včera na Hradě se mi stýskalo po loňském ceremoniálu včetně fleecové bundičky nekonvenčního režiséra, to byla ještě buranská legrace. Ze včerejších orgií bolševické nestoudnosti, které vyvrcholily státním vyznamenáním pro soudruha Miroslava Tomana, z těch už šel mráz po zádech," komentoval středeční ceremoniál místopředseda TOP 09.

K Tomanovu vyznamenání, který byl ministrem v osmdesátých letech a od hlavy státu získal medaili Za zásluhy za přínosy v hospodářské oblasti, se vyjádřil i Zemanův předchůdce Václav Klaus"Nastal průlom jisté polistopadové tradice. Poprvé dostal vyznamenání ministr bývalé komunistické vlády, což se prostě dodnes nestalo. Když jsem to slyšel, tak jsem jen vykulil oči. Tak to mě trochu překvapilo," řekl podle rádia Frekvence 1.


Kromě Tomana však ocenění získaly i další osobnosti, které jsou spojeny s předlistopadovou érou. Například herečka Jitka Frantová Pelikánová. Ta přitom podle svazků bezpečnostních složek, jak zjistil deník Aktuálně.cz, v šedesátých letech spolupracovala s StB, která využívala jejích kontaktů na divadelní a umělecké scéně. Donášet měla mimo jiné i na Jana Wericha.

Kromě ní ale na pódiu usedli třeba i koulařka Helena Fibingerová, skladatel a textař Ladislav Štaidl nebo František Ringo Čech, který Zemana aktivně podporoval v předvolební kampani.

 

Právě se děje

Další zprávy