Stát chce nově vyplácet školy podle odučených hodin, současný systém není spravedlivý

ČTK ČTK
12. 7. 2016 17:20
Poslanci schválili v prvním kole nová pravidla pro financování škol. Nynější systém financování nezohledňuje rozsah vzdělávání, rozdíly mezi obory, zvýhodňuje školy s vyšší naplněností, uvedla ministryně školství Kateřina Valachová. Novela se nelíbí opoziční ODS, podle které je návrh horší než současný stav. Ministerstvo školství náklady na financování změny systému odhadlo pro první rok na 2,5 až pět miliard korun.
Výuka ve škole, ilustrační foto
Výuka ve škole, ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stát možná bude platit školy podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní. Vládní novelu školského zákona, která předpokládá zavedení nových pravidel financování od září přespříštího roku, podpořila v dnešním úvodním kole Sněmovna.

"Jsem ráda kvůli školám. Všichni se shodli na tom, že musíme financování škol změnit. Domnívám se, že je důležité konečně změny ve financování učinit a dotáhnout je do konce," uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) po jednání.

Reforma se bude podle předlohy týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Financování soukromých a církevních škol zůstane stejné.

Nynější systém financování nezohledňuje rozsah vzdělávání, rozdíly mezi obory, zvýhodňuje školy s vyšší naplněností, uvedla ministryně. 

Změny by podle ní měla přinést stabilizaci a předvídatelnost financování škol. Bez změny financování nelze zlepšit kvalitu výuky, zdůraznila Valachová. 

"Věříme, že to bude významný krok ke zkvalitnění vzdělávání v Česku, ale uvědomujeme si, že až praxe ukáže, jak to bude fungovat," uvedla poslankyně ANO Ivana Dobešová.  

ODS: Horší než současný stav

Proti novele se staví opoziční ODS. "Návrh považuji ve svém důsledku za horší, než je současný stav," uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala. Zamítnutí normy už v úvodním kole ale neprosadil. Pro Fialův návrh hlasovalo 16 ze 158 přítomných poslanců.

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura tvrdí, že změna přinese školám jen administrativu, nebude pro ně ani pro učitele znamenat jedinou korunu navíc. Poslankyně KSČM Marta Semelová měla výhrady k financování soukromých a církevních škol. Měly by využívat vlastní zdroje, ne peníze ze státního rozpočtu, uvedla.

Na to, že není znám finanční rámec, v němž se budou školy pohybovat, upozornila Anna Putnová (TOP 09). Tato strana navrhuje sloučit peníze na mzdy a na provoz. Školy v gesci krajů a obcí by tak dostaly větší prostor pro rozhodování o svých financích.

Ministerstvo školství náklady na financování změny systému odhadlo pro první rok na 2,5 až pět miliard korun. Novelu nyní posoudí školský výbor. Bude na to mít 90 dnů místo obvyklých 60.

"Budu se snažit odpovědět na všechny otázky, aby novému systému všichni rozuměli," slíbila ministryně.

Nespravedlivý systém

Současný systém je podle ministerstva také nespravedlivý, protože se výše platby za žáka v konkrétním oboru nebo typu školy liší podle jednotlivých krajů. Krajské úřady totiž přerozdělují peníze z ministerstva školám a každý k tomu přistupuje jinak.

"Za dvacet let se ukázalo, že je tato norma špatná," uvedla poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

Nově by mělo ministerstvo školství určit, kolik peněz dostane konkrétní škola, takže by se financování mělo sjednotit.

Předloha taky například zruší nutný souhlas ministerstva nebo krajského úřadu k navýšení peněz pro školy kvůli využívání asistenta pedagoga. Podpůrná opatření budou nově poskytována nárokově.

Šikana se nejčastěji objevuje v kolektivu, kde nejsou dodržována pravidla, zvyšuje se tím nejistota a agresivita jedinců, říká psycholog David Čáp. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy