Spory o reformu úředníků: "Sir Humphrey" přijde v létě

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 2. 2014 11:00
Koalice připravuje služební zákon, některé spory přetrvávají.
Foto: Jan Langer

Praha - Reforma státní správy nabrala obrátky. Koaliční strany připravily kompletní změnu služebního zákona, který sice už poslanci nechali ve Sněmovně projít prvým čtením, ale už v tu chvíli jim bylo jasné, že se celý změní. Nynější návrh jeho nové podoby má Aktuálně.cz k dispozici.

Z něj vyplývá, že vedení státní správy - tedy sekci generálního ředitele, šéfa celé správy - by chtěli mít koaliční politici už k 1. červenci letošního roku, ke konci příštího roku pak mít "překlopenou" kompletně celou státní správu.

Český "sir Humphrey"

Podle návrhu by v čele státní správy měl stát generální ředitel. Jeho úřad má vzniknout v půlce roku (Aktuálně.cz už dříve psalo, že v pozadí se už mluví o možných kandidátech na tento post) a má mít zhruba 50 pracovníků.

Generální ředitel by spolurozhodoval o výběru "superúředníků" pro jednotlivá ministerstva (tzv. státních tajemníků) a rozhodoval by o úřednických zkouškách a dalším vzdělávání úředníků.

Koalice se nakonec rozhodla, že šéfa státní správy by z řad státních tajemníků (současných i bývalých) vybírala vláda. Vládní kabinet by ho také mohl odvolat na základě zákonem daných důvodů.

Problém je jen výběr prvního generálního ředitele v situaci, kdy nejsou státní tajemníci.

"Generální ředitel - V přechodném období vybírán na dobu 7 let ze zaměstnanců majících 6 let praxe v české státní správě nebo územní samosprávě nebo v orgánech a institucích Evropské unie," popisuje návrh kritéria pro výběr vůbec prvního českého "sira Humphreyho" (postava z britského sitcomu Jistě, pane ministře - pozn. red.).

Komplet do konce roku 2016. Nebo až o rok později?

Ke konci letošního roku by pak měli být vybráni hlavní úředníci jednotlivých ministerstev, tedy tzv. "státní tajemníci pro věci služby" - a jmenováni k 1. lednu 2016.

Jmenovat je má generální ředitel státní služby "za souhlasu ministra na základě výběrového řízení", jak se píše v návrhu. Politická moc reprezentovaná ministrem by si tak - pokud tento zákon projde Parlamentem - ponechala část vlivu na jmenování "prvního úředníka" svého ministerstva.

Následovat by mělo konstituování, nebo spíš "překlopení" stávající státní správy do nového modelu daného služebním zákonem.

Pod státními tajemníky pro věci služby by měli být "odborní státní tajemníci" (dříve ředitelé sekcí). O další stupínek níž pak terminologicky nově tzv. "představení" - dnes ředitelé odborů a vedoucí oddělení. Ti by měli projít výběrovým řízením a být jmenováni k 30. červnu 2015.

I řadoví úředníci by se rozdělili na "referenty" (středoškoláci) a "rady" (vysokoškoláci). Ti by pak měli složit úřednickou zkoušku, podle návrhu nejpozději do konce roku 2016.

Podle informací Aktuálně.cz se ale koalice na popud hnutí ANO ještě bude dohadovat, zda celý proces "překlopení" státní správy neukončit až v roce 2017 - kdy by mimochodem měly být další řádné volby do Poslanecké sněmovny.

Některé spory zůstávají

To je ale jen jeden ze sporů mezi ČSSD a ANO. Politická reprezentace bude muset vyřešit i to, zda vůbec mají úředníci skládat úřednickou zkoušku (podle ČSSD a KDU-ČSL ano, podle ANO je zbytečná).

Dalším sporem, který popsal deník Insider, je plat "specializovaných expertů", který by podle hnutí ANO měl být mimo tabulky platící pro běžné úředníky, zatímco sociální demokraté a lidovci se na to moc netváří.

A spor se povede i o to, zda by se dosavadní vedoucí ve státní správě měli automaticky překlopit v ony "představené" (jak chce ANO), nebo projít výběrovým řízením (jak prosazuje ČSSD).

Tyto diskuse budou probíhat ještě ve chvíli, kdy zákon začnou probírat jednotlivé sněmovní výbory. Jasno by mělo být nejpozději ve druhém čtení za zhruba dva měsíce.

Reforma státní správy, jak upozornil deník Insider, přijde podle zatím hrubých odhadů asi na 5 miliard korun ročně navíc. Platy úředníků by měly stoupnout zhruba o 25 procent, přísnější by ale na druhou stranu mělo být odměňování. Skončit by měly odměny v řádů statisíců korun.

 

Právě se děje

Další zprávy