Spor v koalici: VV odmítly Kalouskovy škrty ve školství

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 3. 2012 15:25
Ministr Dobeš nadále nesouhlasí s nutností ušetřit ve svém resortu 4,5 miliardy
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - I přes deklarovanou jednotu při hlasování o nedůvěře vládě zatím koaliční strany nedokázaly najít společnou řeč nad škrty v resortu školství.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) nadále nesouhlasí s nutností ušetřit ve svém resortu 4,5 miliardy korun, naopak podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) bude příslušný materiál i přes nynější neshody ve středu předmětem jednání vlády.

"Věci veřejné říkají Ne. Nedohodli jsme se, ale budeme se ještě snažit hledat řešení," poznamenal Dobeš při odchodu z asi hodinového jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS), Kalouskem a několika dalšími zástupci koaličních stran.

Vláda je rozhodnutá v letošním rozpočtu vázat výdaje za 23,6 miliardy korun.

Kabinet v úterý čelí v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vyvolanému opozicí. Ani nynější neshoda nad vázáním výdajů ve školství však podle Dobeše neznamená, že by VV nehlasovaly pro zachování koaliční vlády.

Kalousek po schůzce zdůraznil, že diskuse o vládních politických prioritách při vázání výdajů je legitimní. "Vláda má svaté právo rozhodnout se, že některé priority budou kráceny méně. Ovšem za tu cenu, že některé jiné budou kráceny více," upozornil ministr financí.

Věci veřejné v úterý podle Kalouska nevysvětlily, odkud případně nahradit snížené vázání výdajů ministerstva školství. Ministr doufá, že to strana oznámí ve středu na jednání vlády.

"Na tom, že školství bude ta nejvyšší priorita, se, doufám, jsme schopni shodnout všichni. Otázka je té míry," poznamenal Kalousek.

Podle návrhu ministerstva financí by kapitoly státního rozpočtu s výdaji do jedné miliardy korun měly mít podle návrhu ministerstva financí plošně vázáno 1,5 procenta výdajů, ostatní kapitoly rozpočtu pak 3,95 procenta výdajů.

Materiál vláda už projednávala, vrátit by se k němu měla ve středu. "Myslím, že nemá smysl tuhle diskusi protahovat. Buď tu vůli máme, nebo nemáme," dodal ministr financí.

 

Právě se děje

Další zprávy