Soud s Rathem se zpozdil. Salačová byla u doktora

ČTK Magdaléna Daňková, ČTK
17. 9. 2013 14:59
Soudce Pacovský vyslechl tři svědky, kteří mají spojitost se zmanipulovanými zakázkami.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Krajský soud v Praze pokračoval v projednávání případu korupce se stavebními zakázkami okolo exposlance Davida Ratha. Plánovaný začátek líčení se posunul o hodinu, z důvodu nepřítomnosti obžalované Salačové. Tu omluvil její obhájce s tím, že byla na lékařském vyšetření.

Hned zkraje líčení soudce Robert Pacovský, který před čtrnácti dny rozhodl o propuštění Pancové z vazby, zrušil jednání plánovaná na příští týden. Důvodem je stížnost státního zástupce na propuštění obžalované Pancové, jež musí být projednána pražským vrchním soudem.

Na programu bylo dnes vyslýchání svědků, konkrétně Michala Kýzla, vedoucího středočeských regionálních fondů, dále Vladimíra Bäumela, odborného referenta prvního oddělení Úřadu regionální rady, a Věry Bohuslavové, zaměstnankyně firmy organizující veřejné zakázky.

V lavicích vyhrazených pro veřejnost byl přítomen také starosta Hostivic Jaroslav Kratochvíl, který, podle svých slov, přišel Ratha podpořit.

Svědek Kýzl vypovídal téměř dvě hodiny o projednávání zakázky na opravu Buštěhradského zámku. Soudce se jej ptal například na to, s kým žádost projednával, jak často a zda žadatele upozornil na chyby v rozpočtu.

Obhajoba formovala své dotazy na základě informací ze znaleckých posudků. Kýzl trpělivě odpovídal také na otázky obžalovaného Davida Ratha, který se jej hned v úvodu zeptal na jeho profesi. Nikdo jiný z obžalovaných na něj dotazy neměl.

Po přečtení výpovědi a upřesňujících dotazech Kýzl odešel a soudce vyhlásil pauzu. Odpoledne pokračovalo přelíčení výslechem dalších dvou svědků.

Projednávání korupčního skandálu začalo 7. srpna a je naplánováno až do konce října. Spis má přes dva tisíce listů a je rozdělený do sto tří svazků, obžaloba zabrala téměř devadesát stran.

Pokud vrchní soudce příští týden potvrdí propuštění Pancové, lékařka musí odevzdat cestovní doklady a bude se pravidelně hlásit probačnímu úředníkovi. Její přítel Petr Kott i exposlanec za ČSSD David Rath stále zůstávají ve vazbě.

 

Právě se děje

Další zprávy