Sobotka: Urban musí své chování ve Sněmovně vysvětlit straně

ČTK ČTK
24. 7. 2014 16:03
Poslanec předložil pozměňovací návrh k novele zákona o spotřebních daních, kvůli zmatkům v ČSSD pak přes vůli koalice prošel.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Zdice (Berounsko) - Poslanec Milan Urban (ČSSD) by měl podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky sociální demokracii vysvětlit, proč ve středu ve Sněmovně předložil pozměňovací návrh k novele zákona o spotřebních daních.

Kvůli zmatkům v ČSSD pak příslušný zákon prošel dolní komorou proti vůli koalice. Odpovědný poslanec ČSSD se takhle nechová, řekl Sobotka při své čtvrteční návštěvě Zdic na Berounsku a poukázal na možný dopad takového opatření do státního rozpočtu.

"Myslím, že předložení pozměňovacího návrhu, který připravuje státní rozpočet o 15 miliard korun, byla velká chyba ze strany poslance Urbana. A myslím si, že by tu věc měl na půdě sociální demokracie vysvětlit, protože takovýmto způsobem by odpovědný poslanec sociální demokracie postupovat neměl," prohlásil Sobotka.

Ohrozil důležité věci, zlobí se premiér

Urban podle něj ohrozil financování řady důležitých věcí, které ČSSD prosadila do státního rozpočtu na příští rok. Sobotka sám ale Urbana k žádnému kroku vyzývat nechce. "To už je věc poslance Urbana, aby tyto věci na půdě sociální demokracie vysvětlil," dodal.

Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců chtěla ve středu v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit takzvanou zelenou naftu pro zemědělce. Díky 17 hlasům sociálních demokratů ale prošel i Urbanův pozměňovací návrh, který snižuje spotřební daně u nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr.

Milan Urban
Milan Urban | Foto: Ludvík Hradilek

Později poslanec ČSSD Ladislav Šincl zpochybnil své hlasování. Sněmovna jeho námitku přijala, a o novele by se tak i přes hlasité protesty opozice, která hrozí i stížností k Ústavnímu soudu, mělo znovu hlasovat v pátek.

Urban s návrhy přicházel už dřív

Urban se stejnými návrhy přicházel již dříve. Návrh na snížení zdůvodnil tím, že kvůli růstu cen ropy a předchozímu zvýšení spotřební daně zdražily ceny pohonných hmot v tuzemsku natolik, že je motoristé raději nakupují v cizině. Kvůli tomu poklesl prodej nafty i benzinu, a stát tak vybírá méně na spotřebních daních.

Naopak snížení daně by podle něj zvýšilo prodej téměř o čtvrtinu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale zastává názor, že ceny by neklesly a peníze by na tom vydělali pouze distributoři pohonných hmot.

 

Právě se děje

Další zprávy