Sobotka: Poradím se s manželkou a část kampaně zaplatím

Martina Machová Martina Machová
3. 7. 2012 18:05
Rozhovor s kandidátem ODS na Hrad Přemyslem Sobotkou
Přemysl Sobotka.
Přemysl Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka se stal po devíti týdnech roadshow občanských demokratů po krajích oficiálním kandidátem nejsilnější vládní strany na prezidenta.

Jeho protivníkem nakonec nebyl až tak jeho skutečný kandidát Evžen Tošenovský, který primárky absolvoval spíž jako muž do počtu, ale Miroslava Němcová, která kandidaturu ještě před vypuknutím volebního maratonu vzdala. Stranící na volebních setkáních novinářům opakovaně tvrdili, že by nejraději volili právě současnou šéfku Poslanecké sněmovny.

Nakonec Sobotka svého oficiálního soupeře porazil s poměrem 61 procent, pohled na výsledkovou listinu ovšem zas tak veselý není. Volit šlo "jen" 30 procent členské základny.

A předvolební průzkumy také v současnosti nehovoří o slibných zítřcích. Sobotka je na jejich chvostu. "Samozřejmě, je to pro mne upozornění, ale nepřikládám tomu žádnou váhu. Až výsledek voleb ukáže," tvrdí v rozhovoru Aktuálně.cz Sobotka a zdůrazňuje, že on chce vyhrát.

A.cz: 3771 hlasů, není to přeci jen málo při množství členů ODS?

Je to zhruba třicet procent členské základny a byly to první primárky. Nejsem tím číslem rozladěn, naopak. Spíše mne fascinovalo, že lidé v tom vedru dokázali přijít a někde být dvě tři hodiny a poslouchat. Odpovídá to standardu v ODS.

A.cz: Když jsem vás a Evžena Tošenovského během primárek poslouchala, postupem času jste se s Evženem Tošenovským sjednotili na tématech, všiml jste si?

Já jsem byl v podstatě kontinuální. Tak spíš on se přizpůsobil mně, jestli to takto můžu říci.

A.cz: Bavili jste se o tom, že vám bere téma?

Není důvodu. My jsme se vzájemně neutkávali, že by jeden druhého pomlouval. Byla to prezentace dvou lidí.

Primárky ODS v plném proudu.
Primárky ODS v plném proudu. | Foto: Jan Langer

Kampaň? Billboardy a Facebook

A.cz: Jaká je současná role Přemysla Sobotky v ODS? Jak se změnila poté, co jste prošel primárkami a stal se jejím skutečným kandidátem z vůle členů.

Objel jsem v podstatě celou republiku a měl možnost potkat se s lidmi, se kterými bych se jinak nepotkal. Pokud jsou krajské sněmy, tak tam je procento delegátů. Toto byl průřez členskou základnou, kdo chtěl, přišel, a z těch reakcí mne mnohé velmi potěšily - říkali "konečně vás vidíme naživo."

A.cz: První fáze je ukončena, co bude nyní ve vaší kampani následovat?

Je to úplně nový typ voleb, dosud to nebylo. Dá se najít paralela s volbami do Senátu, které jsem už čtyřikrát absolvoval. Prostředky, které se používají, budou relativně velmi běžné.

Nikdo zatím nic nového nevymyslel - tedy používání všech možných webových a facebookových stránek, k tomu velká média, a to tištěná a elektronická, a ať se to líbí nebo ne, tak billboard, ať mnozí říkají, že nemá smysl, musí existovat.

A.cz: Plánujete už něco na léto?

Léto bude probíhat tak jako každý rok, tedy že se budu zúčastňovat řady akcí a tam budu diskutovat s lidmi. To bude trvat i přes krajské a senátní volby, nepředpokládám, že dojde k propojení kampaní. A následně žhavá kampaň bude prosinec a leden.

Nedovedu si představit, že bych svolal mítink na náměstí při minus dvaceti. To by přišel jeden člověk. Takže to bude formou spíš různých setkávání. Bojím se jen, aby to nesklouzlo do formy „hledáme nejlepšího zpěváčka". Chtěl bych, aby to bylo o názorech.

S pěti procenty na chvostu

A.cz: Pohybujete se na chvostu průzkumů, jak chcete tuto tendenci prorazit? Zatím to vypadá, že převládá poptávka po takzvaných nestranických kandidátech.

Nestranický kandidát dle mého neexistuje. A když se tak tváří, tak zapomíná na svou historii i na současnou podporu politických stran. Je to falešný argument, který má navodit v lidech atmosféru, že je to člověk, který není s žádnou politickou stranou propojen. Každý má svůj názor, a když ho nemá, tak to není člověk, který by měl dělat politiku.

A prolomení tohoto pohledu průzkumů… Vytvořil se mediální obraz a víme, jak vznikají některé průzkumy - kdo si je zadal a kolik bylo respondentů.

Samozřejmě, je to pro mne upozornění, ale nepřikládám tomu žádnou váhu. Až výsledek voleb ukáže.

A.cz: Téma stranickosti se objevuje zejména u vás a u sociálnědemokratického kandidáta Jiřího Dienstbiera. Dienstbier to dokonce prezentuje jako svou přednost. Hodláte podobně akcentovat to, že jste kandidát právě ODS?

Nikdy nebudu popírat své politické kořeny a ideje, kvůli kterým jsem vstoupil do ODS. Jsem ale především Přemysl Sobotka, a to jsem během let jasně dokazoval.

Momentka z prezidentské volby.
Momentka z prezidentské volby. | Foto: Tomáš Adamec

Manželka a Petr Nečas

A.cz: Jakým způsobem budete financovat kampaň? Říkáte, že by měla stát do deseti milionů a že by se na ní měla podílet strana. Už jste o tom s Petrem Nečasem mluvili?

Je krátce po vyhlášení konečného výsledku. Kdybych už tuto debatu vedl, byla by pro mne příliš předčasná a příliš sebevědomá, i když mi sebevědomí nechybí. O tom se nediskutuje předem, ty debaty v krátké době nastanou.

A.cz: Nedá se asi očekávat, že vám strana zaplatí celou kampaň. Kde chcete hledat sponzory a jaké peníze jsou již pro vás nepřijatelné?

Sponzor musí být důvěryhodná osoba a musí souhlasit s tím, že bude zveřejněn, protože anonymita je pro něj nepřijatelná, zejména v otázce peněz. Bude to několik součástí, včetně mého eventuálního osobního příspěvku.

A.cz: Řeknete, kolik chcete do kampaně přispět?

To vám neřeknu. Musím to prodiskutovat s manželkou. Čtyřikrát jsem kandidoval do Senátu a čtyřikrát jsem se podílel svojí vlastní částkou.

S Mirkem Topolánkem, kterému pomohl do čela ODS.
S Mirkem Topolánkem, kterému pomohl do čela ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Komunisté v první řadě

A.cz: Bude vám stačit nominace od senátorů a poslanců ODS, nebo se chystáte zajistit si i padesátitisícovou podporu peticí?

Nevidím důvod. Jestli se tu dva měsíce odehrávají primárky, nevidím důvod si hrát na to, že budu někde shánět padesát tisíc podpisů při znalosti toho, že lidé to podepíšou někomu, stejné jméno se pak objeví u dalšího… Tuto variantu při silném mandátu, který jsem získal uvnitř ODS, nepovažuji za důležitou. 

A.cz: Vaše kampaně do Senátu byly založeny na antikomunismu, nyní se k tomuto tématu hlásíte i v prezidentské kampani. Není toto téma za ty roky vyčerpané?

Není. Při všech vzpomínkových akcích, které se každoročně odehrávají, potkávám lidi, kteří se absolutně dostali v té době do problémů, a není jich málo… Tu myšlenku neopustím v žádném případě. Historie se opakuje, opět nám komunisté předvádí, jak využívají demokracie, a opět nám slibují, jak to všechno vyřeší.

Program, který má, a ideje, které naplňuje komunistická strana stále s obdivem k jednomu z největších vrahů nevinných lidí - ke Klementu Gottwaldovi, je varování. Fascinuje mne, že lidé mají krátkou paměť. Asi se jim stýská po tom, že jim někdo bude nařizovat.

Připomeňte si kampaň Přemysla Sobotky do Senátu

A.cz: Často slyším v souvislosti s vaším antikomunismem kritiku, že jste muž jednoho tématu…

To v žádném případě není pravda. To je v podstatě klišé. Měl jsem řadu projevů, které se věnují Evropské unii, ke zdravotnictví i k sociální problematice. Odmítám, aby mi to bylo podsunováno. Považuji se za "obecného politika".

A.cz: Může antikomunismus oslovit i mladé lidi? A jak vůbec oslovit mladé voliče?

Kdybych vám teď začal prozrazovat detaily, jak chci koho oslovovat, tak nahraju svým  soupeřům. Já to dělat nebudu, nechte to na mně.

Harmonikáři, tradiční součást Sobotkových kampaní.
Harmonikáři, tradiční součást Sobotkových kampaní. | Foto: Martina Machová

A.cz: K Janu Fischerovi, který cílí na pravicové voliče, přibyl další kandidát, jenž bude lovit hlasy ve stejném poli jako vy. Myslím Vladimíra Dlouhého. Kdo myslíte, že vás ze spektra kandidátů nejvíce ohrožuje?

No comment. Nikoho nepodceňuji, nikoho nepřeceňuji. Já ty volby chci vyhrát a nebudu teď někoho dostávat do pozice, že je ten nejlepší soupeř pro finále.

A.cz: V ODS se to v současnosti dost mele. Na posledním volebním kongresu ODS jste podporoval Petra Nečase, jak jste s jeho působením v čele ODS a vlády spokojen?

Má velmi složitou dvojroli. Mám vnitřní pocit, že pozice předsedy vlády ho více časově naplňuje a je potřeba zaktivizovat další lidi z ODS, aby prezentovali názor ODS, a ne až ten kompromisní, který vznikne na vládě.

A.cz: A styl jeho vedení ODS? Jiří Pospíšil odvolán z minuty na minutu… Styl vysvětlení vzbuzuje spíše otázky.

To nebudu komentovat. Ale na grémiu se tyto věci neprobíraly.

A.cz: Říkáte, že to chcete řešit na výkonné radě, která je svolaná na týden po svátcích, a že chcete, a by vám to Petr Nečas vysvětlil. On to ale už určitým způsobem vysvětloval - má jít o peníze v rozpočtu. To znamená, že jeho dosavadní vysvětlení považujete za nedostačující?

Je vysvětleno. Ale myslím, že členové výkonné rady budou klást řadu otázek a budou chtít dovysvětlit. Takže to nechme na standardní politické vrstvy. Výkonná rada je nejvyšším orgánem a tam stoprocentně podle reakcí lidí ty otázky zazní.

A.cz: Něco podobného jako exministra Pospíšila potkalo před dvěma týdny vašeho blízkého přítele a chráněnce Radima Ziku. Narychlo odešel z Pozemkového fondu. Jaké jsou vaše současné vztahy s Petrem Nečasem?

Nebudu naše vztahy rozebírat, přijde mi to nadbytečné.

 

Právě se děje

Další zprávy