Fiala: Historie jednou ODS poděkuje, bráníme radikálním řešením a extremistickým stranám

Radek Bartoníček Lucie Stuchlíková Radek Bartoníček, Lucie Stuchlíková
21. 4. 2016 5:30
Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Aktuálně.cz ostře kritizuje politiku premiéra Bohuslava Sobotky. Tvrdí, že Sobotka dělá socialistickou politiku, která není ani protizemanovská, ani protibabišovská. Zároveň Fiala odmítá názor, že by se ODS, jež právě v těchto dnech slaví čtvrtstoletí existence, stávala protievropskou stranou, která by populisticky zneužívala migrační politiku k získávání voličských hlasů.
Předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že členové a voliči ODS nechtějí odchod z Evropské unie.
Předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že členové a voliči ODS nechtějí odchod z Evropské unie. | Foto: Jiří Zerzoň

Nejste občas neklidný z toho, že se počet voličů ODS podle průzkumů pohybuje jen kolem deseti, dvanácti procent?

Nijak mě to nezneklidňuje. Nějakou dobu to bude trvat, než se k nám voliči vrátí, po krizi v naší straně musíme část voličů znovu přesvědčovat.

Na jaké voliče se nyní, kdy slavíte 25 let existence ODS, vlastně soustředíte? Především na tvrdé jádro, které vás volí stabilně? A kde jsou teď vlastně pravicovější voliči? 

Je jasné, že ve chvíli, kdy zvedáme stranu téměř z nebytí, je mnohem důležitější upevnit tradiční voličské jádro. Teprve pak je možné expandovat do dalších voličských skupin.

Nepřitvrzujete v ODS svá vyjadřování ve snaze získat další voliče? A neobáváte se, že tím naopak budete jiné potenciální voliče ztrácet a oni budou odcházet k populistům a nacionalistům?

Položím vám drobnou protiotázku: Co myslíte výrazem "přitvrzujete"?

Když budeme mluvit například o uprchlících, tak přece hodně záleží na tom, jakým jazykem o nich mluvíme. Nepřitvrzujete svá vyjádření v ODS tak, že místo pochopení celé složité situace vyvoláváte u lidí odpor proti uprchlíkům a Evropské unii? 

To si nemyslím. Jsem ale přesvědčený, že vývoj Evropské unie jde špatným směrem, a pokud s EU něco neuděláme, tak přijdeme nejen o Unii, ale také o silnou Evropu. 

Ale cílíte pořád ještě na voliče, kteří chtějí být v EU? Záleží vám na nich?

Jednoznačně ano. Naši voliči i členové chtějí zůstat v EU, naši voliči i členové chtějí být součástí Západu, to je rozhodující pozice ODS. Ale zároveň jsme strana, která ví, že v této podobě EU dlouhodobě nemůže fungovat a chceme její reformu.  

Sobotka vede zemi k socialismu

Nemáte ale obavu, že nemalá skupina proevropských voličů půjde raději například k Bohuslavu Sobotkovi, a ne k vám? 

Vůbec se nebojím, že by nám Bohuslav Sobotka s téměř neexistující evropskou politikou vzal nějaké potenciální voliče. Vím, že část médií se ho teď snaží vylíčit jako politika, který je proevropský, antizemanovský a antibabišovský...

A není takový?

V čem je proevropský? Možná je probruselský. A to je velký rozdíl. Nevím také, v čem je antibabišovský, když s ním tvoří vládu, drží jej ve vládě a neudělá proti němu ani jeden krok. Stejně jako nevím, v čem je antizemanovský, když v minulosti říkal, ať volíme prezidentem Miloše Zemana a potom svými hlasy podporoval prozemanovskou vládu. Mně připadá tato mediální zkratka adorující premiéra Sobotku opravdu směšná. Bohuslav Sobotka není nebezpečný jen v tomto směru, ale i proto, že vede zemi zpátky k socialismu a nechává pány Zemana a Babiše, aby si ji mezi sebou rozparcelovali.

Ale přece jen má ČSSD pořád hodně voličů. Třeba i takových, kteří možná uvažují o vás, ale hlas dají jemu...

Já se vůbec nebojím, že nám ČSSD bude přebírat voliče svou dominantně neomarxistickou politikou, viz nápady ministra Dienstbiera a ministryň Marksové a Valachové a samotného pana premiéra. To by ti lidé museli ztratit rozum, protože stát, do kterého nás vede levicové křídlo sociální demokracie, je plný socialismu.

Ale nebude dost proevropských voličů třeba raději volit TOP 09 s Miroslavem Kalouskem?

Kritický postoj k EU, který zastává ODS, zastává většina občanů Evropské unie. Naprosto pravidelně čtu a sleduji zahraniční diskuse a být kritický k EU a chtít změnu není nic zvláštního. To, že jsme se dostali s EU tam, kde jsme, je mimo jiné proto, že jsme ji nekritizovali. Já ano, ale spousta lidí ne. Musíme EU změnit. A zůstat její součástí.

Jistě, změny EU jsou potřeba, například v úterý předseda Evropské komise Juncker mluvil o tom, že EU příliš zasahuje do života občanů a není to dobré. Ale nechováte se jako ODS populisticky, necílíte na nespokojené voliče toho typu, kteří by nejraději vymazali politiky s celým parlamentem? 

Naprosto něco takového odmítám. Naopak my jsme ti, kteří důsledně obhajují parlamentní demokracii proti všem pokusům ji zlikvidovat. O což se snaží Miloš Zeman, který chce udělat prezidentský nebo poloprezidentský systém, a Andrej Babiš, který si ji chce proměnit v Čapí hnízdo nebo pobočku Agrofertu.

Takže necítíte, že byste sázeli na populismus?

My jsme konstruktivně kritičtí a nabízíme řešení. Historie jednou ODS poděkuje, protože my bráníme tomu, aby se tady rozšířila nabídka extremistických stran a radikálních řešení.

Pravice se sjednotí za ODS, nechci se srovnávat s Kalouskem

Kromě vás jsou na pravici ještě další, například TOP 09, do určité míry i Starostové a nezávislí a také Svobodní. Není čas pravici sjednotit, třeba do nějaké volební koalice?

Myslím, že situace se velmi rychle vyjasní.

Jak?

Že na pravici bude velmi silný subjekt. Tedy my jako ODS.

Už jsme si mysleli, že se chcete spojovat s TOP 09. S vašimi deseti procenty věříte, že bude ODS silný subjekt?

Nemůžu vyloučit ani jiné strategie, ale myslím si, že to bude takto. 

Proč by to tak mělo být? Kde berete víru, že vyskočíte na podstatně víc procent?

Na všech úrovních státu, od krajů po prezidenta, všude je levice a je potřeba hledat cesty, jak se z toho dostat. Proto věřím, že půjdeme nahoru. Všechno má své fáze. Věřím, že pravice se sjednotí za ODS, vývoj to naznačuje. Všechny vyzývám, aby zvážili, jestli je opravdu rozumné zakládat, financovat a organizovat strany, jejichž potenciál může dosáhnout tří, čtyř procent. Proto říkám, pojďte se spojit, hledat cestu z toho ven. Jsem připravený pravici co nejvíce sjednotit.

Nezapomínáte ale na TOP 09? Proč by měli lidé volit vás, a ne Miroslava Kalouska?

Tak to přece nestojí.

A jak to stojí?

Otázka musí být taková, proč volit ODS. Já nechci, aby lidé volili jen Petra Fialu, já chci, aby volili ODS v čele s Petrem Fialou. To je obrovský rozdíl. Nechci se s nikým srovnávat a od nikoho se odlišovat, protože jsme strana, která na všechno nabízí svoje řešení. Nejsme kritická opozice, která jenom žvaní. Předkládáme vlastní řešení.

A proč by ji měli volit?

Protože je to strana, která má nějaký program, hodnoty a ideály. Za těmi lidé jdou a mají nějakou jistotu, co ta strana bude dělat. Snažíme se oslovit všechny voliče, kterým záleží na lidské svobodě, individuální svobodě, svobodě podnikání, kteří jsou aktivní, pracovití, chtějí, aby se práce vyplácela, uvažují zdravým rozumem, chtějí žít v Evropě a chtějí být součástí Západu, ale současně jsou zdravě kritičtí. To jsou voliči, na které my míříme, voliči, kteří přemýšlejí o světě a chtějí vzít osud do vlastních rukou.

Koho jste myslel takovou kritickou opozicí? TOP 09 a Miroslava Kalouska, nebo někoho jiného? On by také mohl říci, máme hodnoty, ideály, program, tak jako to říkáte vy o ODS. Řekněte, v čem je ten rozdíl oproti TOP 09?

Není na mně, abych se srovnával s Miroslavem Kalouskem, a dělat to nebudu, ani se stranou TOP 09, proč bych to dělal? My máme jasný program a voliči vidí, co děláme.

Co děláte?

Kdo předložil zákony na zrušení daní? Třeba daň z nabytí nemovitosti, silniční daň? ODS. Kdo prosadil kontrolu finančně analytického útvaru? ODS. Kdo navrhuje snížení a zrušení konkrétních daní? Děláme to my. Kdo předložil program na řešení migrační krize? My. Kdo nabízí alternativu k vývoji Evropské unie, kdo pojmenovává věci pravými jmény? Kdo se postavil proti nesmyslným reformám ve školství? ODS.Tady voliči vidí, že my děláme věcnou, konkrétní politiku. Není problém říci, že je špatně sestavený rozpočet na příští rok s deficitem 70 miliard a že by byl vhodný deficit 40 miliard. Ale ODS přišla, vzala si stránky rozpočtu, v konkrétních položkách seškrtala těch 30 miliard a předložila to jako pozměňovací návrhy. Podle mě na tomto každý vidí, co je dobrá, odpracovaná, poctivá politika.

Myslíte si, že TOP 09 nedělá něco podobného? Že nepředkládá konkrétní návrhy?

Proč bych se vymezoval proti TOP 09? Já mám jiné soupeře. TOP 09 není soupeř, je to naopak v mnoha směrech spojenec, ale každý ať si udělá obrázek sám. Ať si každý srovná Fialu s Kalouskem, ať se každý podívá, co dělá TOP 09 a co dělá ODS. Tak to má být. 

My voliče nestrašíme

Nestavíte v ODS svou politiku na strašení lidí? Třeba zrovna v případě uprchlické krize? Například vaše jarní předvolební tour se jmenuje "Abychom se nemuseli bát" a také vystoupení politiků ODS ve Sněmovně jsou v tomto směru hodně kritická. Nevyvoláváte tím až zbytečně velký strach lidí, kteří samozřejmě podle toho potom volí?

My naopak říkáme, co se má dělat, aby se lidé nemuseli bát. Právě naše vystupování je takové, abychom je strachu zbavovali. Když se podíváte na náš program - dobrá návratová politika, integrace těch, kteří tu jsou, a další konkrétní věci, nenajdete tam nic, co by bylo nehumánní, co by nezohledňovalo situaci kolem nás, co by vystrašilo voliče. To jsou řešení, aby se lidé nebáli. Představa, že uprchlíkům pomůžeme, když je sem vezmeme, je naivní a nemožná.

A není na strašení postaveno také to, jak bojujete proti inkluzi ve školství? Nezneužíváte toto téma, protože se veřejné mínění ve velkém takřka bouří proti něčemu takovému? 

Doporučuji si promluvit s nějakými řediteli, učiteli z terénu. První, co vám řeknou, je, že mají nejaktuálnější starost s tím, jak to bude od září s inkluzí. To není téma, které my si populisticky vybíráme. To je téma, které ti, kteří se tím ve školství zabývají, prostě prožívají a žijí.

Ale vy jste ho vytáhl jako jedno z hlavních témat ODS. Proč zrovna něco takového? Navíc, když inkluze už léta funguje, aniž by to ono veřejné mínění vědělo? 

Já považuji tento typ inkluze za špatný. To, že nedokážu přesvědčit některé redaktory, kteří proti mně píší, aby se podívali, co se děje, už není můj problém. Ti učitelé, rodiče a lidé, kteří se s tím potýkají, mně velice dobře rozumí. Úplně jednoduše - inkluze samozřejmě probíhá, a dokonce probíhala velmi rozumným způsobem, a teď do toho vstoupilo ministerstvo školství a paní ministryně s nějakým nápadem, který je špatný.

Neprojevuje se toto strašení lidí také v tom, jak mluvíte o uprchlické krizi a teď aktuálně o jednání EU s Tureckem? 

My tvrdíme, že Turecko je náš spojenec v NATO, ale postavit bezpečnost Evropy a zastavení migrantů na turecko-řecké spolupráci způsobem, jakým to teď udělal Brusel pod tlakem Německa, je prostě absurdní a nebude to fungovat. Jestli na to premiér Sobotka přistupuje, dělá chybu.

Nám jde o to, jestli se snažíte lidem vysvětlovat reálnou evropskou situaci, kdy mnozí evropští politici cítí, že bezvízový styk s Tureckem není příliš dobré řešení, ale v této chvíli moc jiných řešení nezbývá...

Nám vadí, že pan předseda vlády jede vždycky na jednání Evropské rady a my vůbec nevíme, jak tam chce hájit české zájmy. Jinak ale od počátku říkáme, že je třeba s Tureckem jednat, pomáhat uprchlíkům, uznat, že Turecko udělalo v této věci spoustu kroků, které nejsou samozřejmé. Ale ve chvíli, kdy Turecko začne vydírat bezvízovým stykem, tak na to prostě evropští politici mají říct: "Pardon, pánové, takto ta věc nestojí."

Kdyby byl Petr Fiala premiérem a jel na jednání špiček EU, tak by za každých okolností opakoval, že je proti bezvízovému styku? A to i tehdy, když by hrozilo, že uprchlíky Turecko neudrží a dostanou se do EU?

Jako premiér bych samozřejmě vystoupil a nesouhlasil s bezvízovým stykem s Tureckem.

Ale choval byste se tak, i kdyby EU nezbývalo nic jiného než "vyměnit" bezvízový styk za udržení uprchlíků v Turecku?

Domluvil bych jinou dohodu s Tureckem. Ale hlavně bych to nenechal dospět do těchto konců. Podívejte se na parametry té dohody, to není jen bezvízový styk. Je to také otevření dalších přístupových kapitol, to fakt chceme? Jako premiér bych skutečně vystupoval způsobem mnohem razantnějším a hájil bych zájmy České republiky. A v jejím zájmu není tento typ dohody s Tureckem ani žádná forma kvót. Tato politika vůbec není v zájmu České republiky.

Václava Klause čtu, stejně jako on čte mě

Jaký teď máte vztah s otcem zakladatelem Václavem Klausem

Já se snažím o narovnané vztahy se svými předchůdci. Václav Klaus dokázal pro tuto zemi spoustu věcí a určitě byl v řadě věcí nesmírně zajímavý i úspěšný, ale v řadě věcí byl také neúspěšný. Chápu, že člověk si spíš vzpomíná na ty úspěchy než na ty neúspěchy a poměřuje tím svoje nástupce. Václav Klaus je člověk, který v době, kdy já jsem jako nestraník kandidoval v čele jihomoravské kandidátky ODS, protože jsem tu stranu chtěl zachránit, visel na plakátech za jiný politický subjekt. Dal tím najevo, že ODS odepsal. Vážím si ho ale za to, co udělal v minulosti. Na mnoha věcech se shodneme, v jiných ne, ale vůbec to pro mě dneska není téma.

Takže Václav Klaus je už minulost a strana se posunula dál?

Ano, přesně tak. Dneska máme svoji politiku a za tu se zodpovídáme voličům. Jestli si někdo myslí, že to dělal lépe nebo by to dělal lépe než my, tak ať to předvede, ale ODS jde svou cestou.

To znamená, že nějaké přibližování ODS a Václava Klause není možné? Nebo je to někdo, jehož názory si čtete, inspiruje vás v něčem?

Je potřeba se na to podívat jinak. Václav Klaus ve své politice vycházel z řady mých názorů, na to nelze zapomenout. Mohu vám ukázat i citáty, kde říká, že mé texty čte s tužkou v ruce a podtrhává si je. Na formulaci ideové pravicové politiky v této zemi jsem se nepochybně podílel i já. Můj vztah s ním je tedy takový, že i já čtu jeho texty a zajímá mě, co říká. To ale neznamená, že se vším souhlasím a že bych přikládal velkou váhu jeho současným kritickým výrokům o ODS.

Ale máte blízko k jeho synovi, který je v ODS expertem na školství...

Pokud jde o Václava Klause mladšího, tak to bych byl opravdu špatný pravicový politik, kdybych ztotožňoval otce se synem a nedokázal mezi nimi rozlišovat. Václav Klaus mladší vstoupil do ODS, já jsem ho sám před časem oslovil, aby byl naším mluvčím pro oblast vzdělávání. Oslovil jsem ho jako člověka, který má jasné pravicové názory a který v oblasti školství má obrovské zkušenosti jako středoškolský profesor a dlouholetý úspěšný ředitel. To je celé.

Vy jste řekl, že Václava Klause čtete, ale ne se vším byste souhlasil. Zkuste ještě říct, v čem s ním souhlasíte, a co se vám u něj nelíbí?

Nemám žádný důvod se veřejně vymezovat vůči názorům Václava Klause nebo kohokoliv jiného. Podívejte se na to, co dělám, co říkám a co píšu a odpovězte si na otázku.

Pokud premiér před zveřejněním sankcí dopředu zvažuje, jakým způsobem se nás dotknou, je to podle Petra Fialy chyba. Oslabujeme tím podle něj samotný smysl sankcí a bezpečnost České republiky. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy