Sobotka: EU před migrací neuteče, musí řešit příčiny

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 8. 2015 12:09
Premiér ve svém proslovu zdůraznil význam členství ČR v EU a NATO. Podle premiéra je také důležité, aby Evropa měla do budoucna společný systém ostrahy vnějších hranic.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: ČTK

Praha - Evropa nemůže před migrační krizí utéct. V sázce je totiž i volný pohyb osob v rámci Unie, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Řekl to v Praze ve svém projevu k vedoucím zastupitelských úřadů Česka v zahraničí. Větší pozornost než dosud by se podle něj měla věnovat příčinám migrační krize.

Ve svém proslovu ministerský předseda i ve vztahu k aktuálním hrozbám zdůraznil význam členství ČR v Evropské unii a NATO.

Problém celé Evropy

"Klíčové pro řešení současné situace v EU je vědomí, že migrační problém je problémem celé Evropy. Této výzvě se nevyhneme, nemůžeme před ní nikterak utéct. A v sázce je mnoho - celý systém schengenské spolupráce a volného pohybu osob v rámci Unie, tedy jeden ze základních pilířů evropské integrace," řekl Sobotka několika desítkám diplomatů.

Evropa se ale podle premiéra nesmí omezit jen na řešení dopadů krize. "Pro skutečné zastavení migrační vlny je nejdůležitější ukončení válečných konfliktů v Sýrii a v Libyi," dodal.

Za nutné považuje také zlepšování dalších podmínek k životu v zemích původu většiny uprchlíků.

"Protože teprve tehdy, když země původu migrace budou schopny ochránit životy a majetek svých občanů a nabídnou jim perspektivu důstojného života, přestanou migranti možná riskovat smrt v poušti nebo na moři," poznamenal.

Důležitost visegrádské čtyřky

V dalších částech svého projevu Sobotka hovořil mimo jiné o významu visegrádské čtyřky nebo výzvách, kterým v uplynulém roce musela čelit Evropská unie.

Přitom podotkl, že Česko je proti tomu, aby se eurozóna oddělovala od zbytku EU. "Nechceme vytvářet unii v rámci Unie, neboť naše země se součástí eurozóny stane, jakmile na to bude připravena," nechal se slyšet.

"Ve zhoršeném bezpečnostním prostředí vidím záruku bezpečnosti více než kdykoliv předtím v pevném ukotvení v euroatlantických strukturách," poznamenal pak na adresu NATO a připomněl český závazek zvyšovat výdaje na obranu.

Bezpečnostní hrozby nelze řešit jen silou, a proto je podle Sobotky důležitý i rozvoj kapacit v oblasti rozvojové spolupráce a humanitární pomoci.

V tomto kontextu také zdůraznil dlouholetý důraz České republiky na ochranu lidských práv.

V závěru svého proslovu zmínil Sobotka také prohlubující se spolupráci s řadou asijských zemí a význam ekonomické a vědecké diplomacie.

Vnější hranice EU

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by také bylo vhodné, aby Evropa do budoucna měla společný systém ostrahy vnějších hranic. Na ochraně schengenské hranice by se pak podílely i další státy EU, nejen hraniční země.

Sobotka to v pondělí v Praze řekl novinářům po svém jednání s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem.

"Bylo by vhodné, aby Evropa měla do budoucna určitý společný systém ostrahy vnějších hranic, na kterém by se mohly podílet další státy EU tak, aby se pomohlo například Řecku nebo Itálii v ostraze vnější mořské hranice," uvedl Sobotka. Podle něj toto téma bude Česko na evropských jednáních otevírat.

Český premiér řekl, že se se šéfem francouzské diplomacie shodli na tom, že Itálie a Řecko situaci "ne úplně zvládají". Možnost společné ostrahy je prý jednou z cest, kterou by se EU mohla vydat.

 

Právě se děje

Další zprávy