Sněmovní sociální výbor schválil omezení doplatku na bydlení

ČTK ČTK
3. 9. 2014 15:40
Doplatek by podle novely zákona měl být poskytován na prostor, ne na počet lidí, žijících v bytě. Vláda tak chce zamezit obohacování provozovatelů ubytoven.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovní sociální výbor podpořil omezení vyplácení doplatku na bydlení. Doplatek by měl stát podle vládní novely zákona o hmotné nouzi poskytovat provozovatelům ubytoven na prostor, a ne na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného má být maximálně podle částky v místě obvyklé.

Vláda chce předlohou zamezit vyplácení doplatků na bydlení v nevyhovujících prostorách v nepřiměřené výši. Ubytovny budou muset dodržovat určité standardy. Zpřísnit se má posuzování hmotné nouze pro přiznání doplatku, řízení o něm se má naopak zjednodušit. Zruší se také časové omezení pro poskytování dávky.

Počet příjemců se od roku 2011 ztrojnásobil

Počet lidí s doplatkem na bydlení a objem vyplacených peněz se v posledních letech zvyšoval. V roce 2011 bylo 24.400 příjemců, stát vydal 850 milionů korun. Loni už bylo příjemců 65.100 a objem vyplacených peněz vzrostl na 2,8 miliardy korun.

Sociální výbor přerušil projednávání senátní předlohy, která má rovněž zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů. Má zajistit, aby vlastníci ubytoven dostávali doplatky na bydlení výhradně na jednu místnost nebo byt.

Členka výboru Gabriela Pecková (TOP 09) řekla, že senátoři budou moci v horní komoře upravit vládní normu podle jejich návrhu. O konečném znění by potom rozhodovala Sněmovna.

Podobný cíl měla také novela poslanců z hnutí Úsvit, která měla mimo jiné omezit výši příspěvku za bytovou jednotku podle cen místně obvyklých. Sněmovna ale tuto předlohu zamítla.

 

Právě se děje

Další zprávy