Sněmovna schválila výrazný růst platů ústavních soudců

ČTK ČTK
20. 6. 2014 17:08
Ústavní soudci nyní mají nižší platy, než jsou například na Nejvyšším soudu. Předlohu nyní posoudí Senát.
Ústavní soud (archivní foto)
Ústavní soud (archivní foto) | Foto: Jan Langer

Praha - Platy ústavních soudců možná výrazně vzrostou. Na návrh ústavně-právního výboru to v pátek schválila Sněmovna.

Změnu výpočtu platů poslanci přidali do vládní novely zákona o soudech a soudcích, podle níž by měli mít předsedové kolegií Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu pětileté funkční období. Nyní je neomezené. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Ústavní soudci nyní mají nižší platy, než jsou například na Nejvyšším soudu. Vypočítávají se ze základu pro ústavní činitele, tedy například pro poslance, senátory a ministry. Soudci mají letos tento základ asi o 12 800 korun vyšší. Nově by soudcovský základ platil i pro Ústavní soud. Zvýšení platů ústavních soudců by si vyžádalo asi o 7,4 milionu korun navíc.

Norma by zvýšila hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu i s náhradami ze 169 300 na 211 tisíc korun. Místopředseda by pobíral 181 900 místo 146 tisíc korun. Plat s náhradami ústavního soudce - předsedy senátu by vzrostl ze 122 200 na 152 300 korun.

Například předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nyní berou i s náhradami 194 200, místopředsedové 165 900 korun.

V ústavně-právním výboru prosadila úpravu exministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) a v pátek s ní vyjádřila před poslanci plný souhlas nynější ministryně Helena Válková (ANO). Změnu podpořil již dříve před senátory i prezident Miloš Zeman.

Vládní norma v původním znění by měla přispět k personální obměně ve funkcích předsedů kolegií nejvyšších soudů. Ostatní soudní funkcionáři už délku funkčního období stanovenu mají. U předsedů a místopředsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu je desetiletá, u předsedů a místopředsedů vrchních, krajských a okresních soudů pak sedmiletá.

 

Právě se děje

Další zprávy