Jandák o služebním zákoně: Hlavně ať tu blbost neschválíme

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
30. 7. 2014 15:05
Podle poslance ČSSD by se celá Poslanecká sněmovna měla zamyslet nad duchem zákona.
Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák
Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Poslanec za sociální demokracii Vítězslav Jandák na jednání Sněmovny ostře zkritizoval návrh služebního zákona. Předlohu, kterou prosazuje koalice v čele s ČSSD, označil za "blbost".

Sněmovna se začala zákonem ve třetím čtení zabývat ve středu. Opozice, která požaduje změny v zákoně, začala s avizovanými obstrukcemi.

"My se tady modlíme, ať opozice ještě mluví, a my tu blbost neschválíme. Pojďme se zamyslet nad duchem zákona, takto to brzdí demokracii v naší zemi," rozohnil se Jandák.

Upozornil na to, že zákon po nás sice chce Evropská unie, nenařizuje nám ale, jak má vypadat. Pokud Sněmovna zákon neschválí, začne od příštího roku platit zastaralá varianta služebního zákona přijatá v roce 2002 za premiéra Miloše Zemana.

"Tento zákon není dobrý. A zákon z roku 2002 – a já miluju prezidenta Zemana – je taky blbej," dodal zvýšeným hlasem Jandák.

Současná předloha zákona o státní službě nevznikala lehce. Koalice narychlo schválila zákon v prvním čtení, protože to byla jedna z podmínek prezidenta pro jmenování Andreje Babiše do vlády. Poté zpracovala rozsáhlý pozměňovací návrh, proti kterému se postavila opozice.

Mezi nejčastěji kritizované části zákona patří zřízení generálního ředitelství, na které přejde část pravomocí politiků. Opozice se také obává "zabetonování" státní správy, kdy si koalice dosadí do úřadů své lidi, které později bude obtížné propustit.

 

Právě se děje

Další zprávy