Skuteční vítězové po sjezdu ČSSD? Sobotka a Benešová

Martina Machová Martina Machová
20. 3. 2011 12:15
Sedm příběhů, které vedly k volebnímu vítězství Bohuslava Sobotky
Vyhrál opravdu Sobotka?
Vyhrál opravdu Sobotka? | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Bohuslav Sobotka zvítězil. Na dva roky se stane vládcem Lidového domu, a kandidátem ČSSD na premiéra, pokud by Nečasův kabinet nevydržel do konce řádného volebního období.

Není ovšem jediným vítězem dvou uplynulých dnů, kdy sociální demokraté rozhodovali o svém dalším směřování. Deník Aktuálně.cz jich napočítal hned sedm.

Sobotkovo vítězství je nezpochybnitelné, i když je značně těsné.

Jádro jeho příznivců totiž bylo konzistentnější, což ukázala hned první volba. Haškovu táboru totiž odpadly hlasy, se kterými napevno počítal.

V druhém kole pak například přešlo po intervenci Lubomíra Zaorálka na Sobotkovu stranu několik hlasů ze severní Moravy. Podobné přesuny nakonec souboj rozhodly.

Sobotka nebyl ale sám, koho lze považovat za vítěze, svým způsobem totiž uspěl i Michal Hašek, i když se nakonec stal "jen" Sobotkovým zástupcem. Dokázal totiž, že předpovědi jeho fatální prohry byly liché a ve skutečnosti ovládá půlku strany.

"Nakonec se nám podařil uhrát celkem slušný výsledek. A to nemyslím jen to, že Michal prohrál jen o pár hlasů. Skoro se podařilo předsedu obklíčit Haškovými podporovateli. Teď se dá říci, že ze sedmičlenného vedení má Sobotka jisté tři a půl hlasu - a my také," míní jeden z vyjednavačů Haškovi podpory mezi regiony.

Ona půlka na každé straně konkurenčních táborů představuje navrátivšího se místopředsedu Martina Starce, který je ve straně považován za tak trochu samostatnou jednotku. Nestojí za ním žádný silný kraj a jeho vliv vychází z předchozích funkcí a jeho znalosti aparátu Lidového domu.

Z vedení ČSSD navíc odešel v roce 2006 kvůli Jaroslavu Tvrdíkovi. Nesouhlasil s jeho způsobem vedení kampaně, včetně její nákladnosti, a tím se dostal do konfliktu s Jiřím Paroubkem. Jeho kroky ocenili straníci i na minulém sjezdu.

Přes odpor tehdy nezpochybnitelného předsedy ho zvolili do čela ústřední kontrolní komise. Jako takový se podílel na boji proti černým duším v Ústeckém kraji, za který Paroubek kandidoval.

Sám Martin Starec patří mezi další vítěze právě skončeného klání. Nepatřil k favoritům, spíše k "černým koňům" souboje.

V klíčové volbě pak zazářil a získal 319 hlasů z necelých šesti set. A to přesto, že Sobotkův tábor jej považoval za svou "dvojku". Raději by na jeho místě původně viděl středočeského poslance Jana Hamáčka.

Starec formálně patří do Sobotkova tábora. Novopečený předseda jej chtěl prosadit na uvolněné místo tajemníka, což je vysoký post v aparátu Lidového domu. Starec ovšem na poslední chvíli odmítl, Sobotku ovšem nechal před tím pronést doporučující projev v jeho prospěch.

Do plejády vítězů se zařadila i bývalá nejvyšší státní zástupkyně a stínová ministryně spravedlnosti Paroubkovy vlády Marie Benešová, se kterou se expředseda rozešel ve zlém. Rázná politička a právnička získala ve volbě nejvíce hlasů, celých 376, a nemusela se nechat zvolit přes "ženské kvóty". V souboji porazila i protikandidáty - muže.

Za jejím úspěchem stojí tři důvody - její zvolení se stalo pro Haškův tým prioritou číslo jedna, delegáti viděli šanci zvolit ženu bez minulých zdlouhavých a nedůstojných peripetií, a na jméno bojovnice proti justiční mafii přirozeně slyšeli i Sobotkovi příznivci, i když jejich velín pracoval proti Benešové.

Nepochybným vítězem letošního sjezdu se stal rovněž Sobotkův předchůdce Jiří Paroubek a i přes to, že v Brně - zřejmě - nebyl a jména Marie Benešová a Martin Starec v čele ČSSD mu skóre trochu kazí.

Martin Starec
Martin Starec | Foto: Ludvík Hradilek

Paroubek, další mystifikátor

Podařily se mu hned dva úspěšné tahy. Nejprve zasáhl do volby předsedy, kde podle informací Aktuálně.cz naplno zúročil zbytek svého vlivu v severních Čechách.

Za hlasy jeho blízkého spolupracovníka a někdejšího krajského šéfa Petra Bendy měl Paroubek získat od Sobotky příslib budoucí spolupráce ČSSD se stranou, do které Paroubek - možná - přestoupí.

Naprostý chaos pak vytvořila zpráva, že Paroubek je na cestě do Brna. Původně totiž delegátům vzkázal, že se na sjezd nechystá, protože nebyl dostatečně pozván. O tom, zda přijede, nebo nepřijede, se spekulovalo v kuloárech skoro celé dva dny.

V sobotu pak začali o příjezdu expředsedy hovořit i někteří vrcholní představitelé ČSSD a Jiří Paroubek dokonce potvrdil serveru ihned.cz, že je na cestě. Později otočil, s tím, že si z delegátů a novinářů jen vystřelil. "Nikde tady není," smál se otázkám jeho spolupracovník Benda.

Tvrdě vybojované vítězství naopak může slavit Zdeněk Škromach, který s krátkými přestávkami sedí v čele ČSSD už od roku 1997. Ve svém kandidátském projevu vytkl Sobotkovi, že nedrží neformální dohodu, že v rámci jednoty strany podpoří svého protivníka na místopředsedu. Ten to však odmítl.

Škromachův večerní výstup vzbudil vlnu emocí, které vyústily několika hádkami přímo v sále a ostrým výpadem europoslance Richarda Falbra z řečniště. „Zachoval ses jako dobytek," hřímal směrem ke Škromachovi. (Oficiální stranické oslovení mezi členy ČSSD, "přítel", šlo stranou.)  

"I kdyby mne nezvolili za místopředsedu, stálo mi to za to," řekl Aktuálně.cz později v kuloárech Škromach. Záměr zvolit Haška prvním místopředsedou mu vyšel, a sám místo obhájil.

Dienstbier na postupu

Mezi vítěze sjezdu se řadí i stoupající hvězda ČSSD Jiří Dienstbier mladší, který patřil mezi první zvolené řadové místopředsedy.

Jeho neústupnost vůči pražské koalici se zřejmě zalíbila i straníkům, kteří mu vyjadřovali silnou podporu napříč regiony i během nominačních konferencí.

 

Právě se děje

Další zprávy