"Škrtzákony" prošly, ale ve sněmovně zuří válka

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 11. 2010 23:05
Vládní koalice protlačila klíčové úsporné zákony
Neseděl, kde měl
Neseděl, kde měl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice v úterý protlačila sněmovnou "škrtací" zákony, které mají státu příští rok ušetřit desítky miliard korun. Na mimořádné schůzi, která skončila až hodinu před půlnocí, prošly návrhy jen hlasy koaličních poslanců.

Všechny čtyři zákony jsou klíčové kvůli státnímu rozpočtu na příští rok. Dohromady mají ušetřit desítky miliard korun. Bez jejich přijetí by vládě neseděly příjmy a výdaje rozpočtu, které už sněmovna schválila - se schodkem 135 miliard korun.

Škrty, škrty, škrty...

Poslanci schválili především úpravy v platech státních zaměstnanců - zákon má umožnit víc uplatnit u státních zaměstnanců např. smluvní platy na úkor pevně daných a nárokových tabulkových platů.

Odbory tvrdí, že dojde k "rozvalu" státní správy a už během úterý oznámily, že vyhlásí stávku.

Sněmovna také schválila zdanění státního příspěvku ke stavebnímu spoření - a to i u smluv už uzavřených. A zákon o daních z příjmů zavádí mj. tzv. "povodňovou" stokorunu, tedy faktické zvýšení daní o 100 korun měsíčně, nebo zdanění výsluh vojáků a policistů.

A poslanci zvedli ruku i pro snížení státního příspěvku pro politické strany za mandát poslance a senátora - i když jen o 5 procent.

Zákony teď putují do Senátu a vládní koalice doufá, že zákony schválí Senát ještě ve starém složení, tedy s převahou pravice.

Zuřivá poziční válka!

Celé hodiny ovšem ve sněmovně zuřila poziční válka o procedury, než se vůbec večer dostali poslanci k vlastním zákonům. Opozice, která kritizuje zákony samotné i jejich zrychlené projednání, počítala s obstrukcemi.

S nimi ostatně uspěla minulý týden, když zablokovala nejen projednání v jednom dni, ale také kompromisní návrh na zkrácení lhůt mezi jednotlivými čteními.

KlubyČSSD a KSČM v úterý nejdřív vetovaly zařazení "škrtajících" zákonů na řádnou schůzi.

Koalice nejdříve namítala, že podle zvykového práva se dříve zákony v legislativní nouzi zařazovaly na řádné schůze, ale pak odpověděla tím, že prosadila schůzi mimořádnou.

"Pokud vy v tuto chvíli odmítáte nepsané pravidlo, jak se postupuje v případě legislativní nouze, bezpochyby také namítáte proti jakémukoliv jinému nepsanému pravidlu," varoval opozici Jan Vidím (ODS). "Od téže chvíle bude nezbytné hlasovat o každém návrhu na vyhlášení přestávky pro jednání poslaneckého klubu."

Nedlouho poté koalice svou hrozbu splnila.

Zvykové právo padlo!

Ve chvíli, kdy úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka požádal o dvouhodinovou přestávku na poradu klubu, která by ale fakticky úterní schůzi předčasně ukončila, koalice o této žádosti nečekaně hlasovala a neschválila ji. O přestávkách na porady klubů se přitom nikdy ve sněmovně nehlasovalo.

Vzápěti Petr Tluchoř, předseda poslanců ODS, navrhl, aby mohla sněmovna jednat klidně i po půlnoci.

Poté, co to koaliční poslanci schválili, dostali sociální demokraté na opakovanou žádost přestávku na poradu - tentokrát už opět podle zvyku, automaticky, bez hlasování.

"Vládní koalice bezprecedentně zneužívá své většiny až totalitním způsobem," komentoval to předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. Komunisté potom opustili sál a projednávání zákonů se už vůbec neúčastnili.

V případě jednoho zákona pak koaliční poslanci zrušili i obecnou rozpravu.

"Rozhodli jste se nasadit opozici roubík," emotivně oponoval úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Koalice ale namítala, že o tomto zákonu se ve sněmovně diskutovalo minulý týden před tím, než opozice tehdy rychlé přijetí zablokovala.

A kdo má řídit schůzi?

V jednu chvíli se poslanci dokonce dohadovali o tom, kdo by vlastně měl řídit schůzi: zda zástupce koaliční většiny, nebo zástupce opozice.

Během protahující se pauzy, kdy poslanci chvílemi bezradně debatovali, jak naložit se Sobotkovou žádostí o dvouhodinovou přestávku, si totiž na místo předsedajícího sedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), ačkoliv do přestávky řídil schůzi místopředseda Lubomír Zaorálek (ČSSD).

"Vy jste si tam prostě sedla a řídíte schůzi, ačkoliv tam měl být Luboš Zaorálek,"protestoval poslanec David Rath (ČSSD).

Miroslava Němcová se bránila, že doba přestávky uplynula, aniž by ji předsedající Zaorálek ukončil.

"Chtějí totální válku? Taky by nemuseli mít místopředsedy výborů, to taky není nikde psané," řekl Aktuálně.cz jeden z koaličních poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy