Hnutí ANO upravilo stanovy. Posilují Babišovu pozici

ČTK ČTK
27. 3. 2015 19:45
Premiér Bohuslav Sobotka dokument kritizoval jako stanovy akciové společnosti s jediným akcionářem.
Foto: hnutí ANO

Praha - Předsednictvo a výbor hnutí ANO bez výhrad přijaly stanovy tohoto hnutí podle změn schválených počátkem března na jeho sněmu. Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka tehdy dokument kritizoval jako stanovy akciové společnosti s jediným akcionářem. Širší vedení ANO rovněž přijalo výroční finanční zprávu, s níž souvisí i vznik nového transparentního účtu, oznámil mluvčí hnutí Jaromír Hasoň.

Delegáti ANO na sněmu schválili jen formální změny stanov podle návrhu předsednictva hnutí. Stanovy posilují pozici předsedy hnutí, jímž je vicepremiér, ministr financí a majitel agropotravinářského holdingu Agrofert Andrej Babiš. Podle Sobotky stanovy ANO příkladem demokratického centralismu a soustředí moc v okruhu několika lidí v předsednictvu.

Nové stanovy mění právě postavení předsednictva. Nebude už jednat jménem hnutí, ale zastupovat je podle ustanovení, které mimo jiné nadále uvádí, že při zastupování jedná samostatně předseda. Například stanovy ODS charakterizují předsedu jako hlavu, reprezentanta a mluvčího strany. Stanovy ČSSD postavení předsedy nijak zvlášť neupravují kromě toho, že je statutárním orgánem strany jako právnické osoby.

Předsednictvo ANO dostalo ze stanov pravomoc nominovat kandidáty do všech druhů voleb. Konečné schvalování kandidátek zůstane výboru hnutí, které tvoří předsednictvo spolu s krajskými předsedy. Výbor bude moci kandidátky měnit a bude navíc taky schvalovat postup pro jejich sestavování.

Vstup do strany se zpřísní

Dokument, který hnutí předloží k registraci ministerstvu vnitra, obecně posílí postavení předsedů všech orgánů hnutí. Pokud nastane při jakémkoli hlasování rovnost hlasů, bude rozhodující jejich stanovisko.

Stanovy zpřísňují některé požadavky na zájemce o členství i členy. Zájemci o vstup do hnutí budou muset nově předkládat i výpis z trestního rejstříku. Ztratí právo účastnit se jednání místní organizace hnutí a výslovně nebudou moci být voleni a delegováni do orgánů hnutí.

Členové budou muset neprodleně oznamovat, že je proti němu vedeno například trestní, přestupkové nebo exekuční řízení. Mezi důvody zániku členství přibude omezení svéprávnosti. Proti vyloučení se ale budou moci členové hnutí nově odvolat k revizní a smírčí komisi.

 

Právě se děje

Další zprávy