Senát schválil zákon o týrání zvířat. Bez norování

Michal Pavec
17. 7. 2008 15:05
Výrazně se zvýší postihy za týrání
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátoři dnes dali zelenou novele zákona na ochranu zvířat proti týrání. Norma prošla i díky tomu, že myslivecká lobby mezi zákonodárci vzdala problematickou část zákona týkající se povolení kontaktního norování lišek při výcviku loveckých psů.

Ministr zemědělství Gandalovič novelu znovu předložil parlamentu poté, co ji kvůli norování vetoval prezident Klaus a sněmovna nedokázala jeho veto přehlasovat. Ministr ale zákonodárce přesvědčil, že nová právní úprava je důležitá a je třeba ji přijmout.

Novela například zpřísňuje postihy za týrání zvířat a výrazně také zvyšuje pokuty za přestupky. "Výchovný efekt by pak měl být vyšší," uvedl už dříve mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Pokuty za týrání? Až půl miliónu

Mluvčí připomněl případ nedávného umučení kočky v Morávce, za nějž hlavní z pachatelů dostal pouze pokutu a veřejně prospěšné práce. "Takový trest je výsměch," řekl. Podle současných norem mohl muž skončit až na dva roky za mřížemi.

Novela umožňuje u zvlášť závažných případů týrání uložit pokutu až do výše půl miliónu korun.

V případech týrání, při němž nebude narušena tělesná integrita zvířete, zaplatí pachatel pokutu do výše 50 tisíc korun. Mezi takové prohřešky může ale podle litery zákona čistě teoreticky patřit i to, že nepovedete psa na vodítku.

Ústupek myslivecké lobby

Už před červnovou cestou vládního návrhu do sněmovny bylo velmi pravděpodobné, že tentokrát už přijetí normy nebudou zákonodárci komplikovat, ministr Gandalovič se zastánci kontaktního norování před hlasováním hovořil, a ti ustoupili.

"Je tam řada dobrých věcí. Byla by škoda, kdyby novela neprošla," řekl v květnu Aktuálně.cz poslanec Karel Kratochvíle (ČSSD), který patřil mezi zastánce toho, aby kontaktní norování v normě nechybělo.

"Byl by to problém, kdyby novela neprošla. Jsem připraven svůj názor obětovat," připojil se další příznivec norování a dlouholetý myslivec Jaroslav Klein (ODS).

Trnitá legislativní pouť

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání pak na konci června prošla poslaneckou sněmovnou ve zkráceném řízení a dnes ji 41 hlasy poslali senátoři k podpisu prezidentu republiky.

Nová podoba zákona tak uzavře doposud velmi trnitou legislativní pouť. Ministr zemědělství Gandalovič novelu znovu předložil poté, co ji vetoval prezident Klaus a sněmovna nedokázala jeho veto přehlasovat.

Normu původně schválenou Poslaneckou sněmovnou odmítl Senát. Poslanci ho v únoru přehlasovali, ale novelu vetoval prezident republiky. Při dalším projednání už ale zastánci kontaktního norování pro jeho prosazení neměli dostatek hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy