Senát schválil návrh na změnu doplatku na bydlení

ČTK ČTK
20. 3. 2014 13:37
Podobný návrh připravuje i ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela chce zabránit byznysu s chudobou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Senát chce zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů.

Navrhl novelou zákona o pomoci v hmotné nouzi zpřesnit vyplácení doplatku na bydlení. Novelu nyní posoudí vláda a Sněmovna.

Gajdůšková: Odmítám byznys s chudobou

Senátoři, včetně zástupců vládní sociální demokracie, normu navrhli přesto, že ministerstvo práce a sociálních věcí chystá vlastní úpravu. Upozornila na to místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková, podle níž by obě úpravy mohly být Sněmovnou projednávány společně.

Zákon má zajistit, aby vlastníci ubytoven dostávali doplatky na bydlení výhradně na jednu místnost nebo byt. Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných. Inkasují tak částky, které mnohonásobně převyšují obvyklé nájemné.

"Chci podpořit tento návrh, protože odmítám byznys s chudobou," prohlásila Gajdůšková.

Jeden doplatek na jeden byt či obytnou místnost

Náklady státu na doplatek na bydlení rok od roku rostou. V roce 2007 stát na tyto účely vyplatil 527 milionů korun, předloni už téměř 1,7 miliardy korun, upozornil za předkladatele senátor Jaroslav Zeman (za ODS).

Návrh spolu s ním předložili senátoři z různých stran.

Navrhli také přesněji vymezit okruh společně posuzovaných osob pro výplatu doplatku. Po úpravách, na nichž se podílelo i ministerstvo, tak chtějí zajistit, že bude poskytnut pouze jeden doplatek na bydlení na jeden byt či obytnou místnost.

Senátorská novela vychází z předlohy, se kterou již dříve přišli poslanci ODS. Dolní komora ji nestihla projednat před tím, než byla rozpuštěna.

Podobný cíl měla také novela poslanců z hnutí Úsvit přímé demokracie, která měla mimo jiné omezit výši příspěvku za bytovou jednotku podle cen místně obvyklých. Sněmovna ale tuto předlohu zamítla.

Širší spolupráce s obcemi

Svaz měst a obcí podle místopředsedy Jana Mareše (ČSSD) rozhodnutí senátorů vítá.

"Když se objevily případy, že v garsonce bylo deset dvanáct lidí, tak přeci není možné pro všechny ty lidi zajistit hygienické normy tak, aby to odpovídalo standardům žití. Ukazuje se, že šlo jen o ubytovací byznys," řekl Mareš, který je zároveň primátorem Chomutova.

Města by ale chtěla zajít ještě dál a jednají s ministerstvem práce a sociálních věcí. Chtějí, aby pro ubytování sociálně slabých stát využíval volné byty obcí a bytových družstev.

"Záměr je takový, aby město nebo obec v rámci sociální práce spolurozhodovalo a pomáhalo obsadit volné byty. A aby finanční prostředky byly kontrolovány třeba přes odbor sociálních věcí, protože oni ví, co ti lidé potřebují, jak se chovají, jestli posílají děti řádně do školy. Bylo by to v dobrém smyslu regulované využití bytového fondu," vysvětlil Mareš.

 

Právě se děje

Další zprávy