Schwarzenberg: Všichni víme, že ČEZ financoval strany

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
29. 9. 2011 6:00
Ve výročních zprávách stran není o ČEZ ani zmínka, firma sponzoring popírá
Karel Schwarzenberg, šéf TOP 09: Všichni od ČEZ brali.
Karel Schwarzenberg, šéf TOP 09: Všichni od ČEZ brali. | Foto: Jan Langer

Praha - Vicepremiér Karel Schwarzenberg tvrdí, že odchod Martina Romana z čela elektrárenské společnosti ČEZ bude mít obrovské dopady na domácí politiku. A to proto, že podle jeho slov ČEZ sponzoroval politické strany.

"Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky. Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jediná TOP 09 od něj nic nedostala," řekl.

Výrok je to velmi vážný: polostátní energetický gigant totiž jako sponzor není uveden v žádné z oficiálních zpráv o hospodaření stran.

Seznam sponzorů: ČEZ chybí

Schwarzenberg svá slova řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz, které v minulých dnech pátralo po zákulisních informacích o okolnostech Romanova odchodu.

"Mohu jen říci, že my (TOP 09 - pozn. red.) jsme ČEZ nikdy financováni nebyli," dodal pak při doplňujících otázkách.

Schwarzenberg o ČEZ

  • "Je veřejným tajemstvím v této republice, že ČEZ tady financoval politické strany. Mohu jen říct, že TOP 09 od nich nedostala ani minimální obnos."

Ministr nepředkládá důkazy, jeho slova jsou každopádně velmi vážným zpochybněním legálnosti hospodaření konkurenčních partají.

Parlamentní strany jsou ze zákona povinné zveřejňovat detaily o svém hospodaření, sponzory na prvním místě. Polostátní ČEZ ovšem ve výročních zprávách mezi donátory uveden nebyl a není.

Pokud by měl tedy Schwarzenberg pravdu, muselo by jít o utajené toky peněz, které neprocházejí účetnictvím. Což by znamenalo - mimo jiné - daňové úniky.

Zástupci ČEZ kategoricky odmítají, že by se společnost v posledních patnácti letech na politickém sponzoringu jakkoli podílela.

"ČEZ nikdy nesponzoroval žádnou z politických stran," striktně odmítl podezření mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Ne! To bych si pamatoval

A stejně mluví i politici ze všech parlamentních stran, které Aktuálně.cz oslovilo. Všichni unisono trvají na tom, že ČEZ mezi jejich sponzory nikdy nebyl.

"Považuji to za nepravděpodobné," říká šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

A místopředseda sociálních demokratů Jeroným Tejc k jasnému NE dodává: "Muselo by to být ve výroční zprávě."

"Určitě ne. To je firma, kterou bych si pamatoval," odmítá podezření šéf komunistů Vojtěch Filip.

Kategorický je i Radek John, lídr Věcí veřejných: "Nikdy."

Odchod před vyhazovem?

Martin Roman rezignoval na svou pozici generálního ředitele ČEZ letos v září. Jeho bleskový odchod byl překvapivý, byť se v politických a lobbistických kruzích už několik týdnů objevovala informace, že Roman skončí dřív, než mu příští rok v únoru vyprší mandát.

Bude mít Romanův odchod dopad na politiku, jak prorokuje Schwarzenberg?
Bude mít Romanův odchod dopad na politiku, jak prorokuje Schwarzenberg? | Foto: Ludvík Hradilek

Okolnosti jeho odchodu i důvody ale zůstávají stále zahaleny tajemstvím. Zatímco premiérovo okolí šířilo informace, že Romanův konec zrežíroval ministerský předseda, spolupracovníci bývalého ředitele ČEZ naopak tvrdí, že šlo o jeho sólo akci.

To ostatně potvrdil veřejně i ministr financí Miroslav Kalousek, který rozhodně odmítl interpretaci, že si premiér vyšlápl na mocného manažera. "Martin Roman o něco požádal, premiér mu poslušně vyhověl," popsal v Lidových novinách konec šéfa ČEZ ministr financí.

Deník Aktuálně.cz nicméně již upozornil, že premiér ani ministr financí nebyli naklonění tomu, aby Roman v čele elektrárenského gigantu pokračoval. Jednak si s nimi jeden z klíčových státních manažerů "nesedl" jako například s bývalým ministerským předsedou Mirkem Topolánkem.

A za druhé švýcarské úřady začaly do Česka posílat informace, které naznačovaly, že Roman mohl být majetkově spojen s firmou Škoda Plzeň, což by pro něj znamenalo zásadní konflikt zájmů.

Roman při vědomí skutečnosti, že premiér a ministr financí jej už v čele ČEZ nepodrží, chtěl podle svých spolupracovníků odejít tak, aby mohl rozhodnout o svém nástupci. Tím se nakonec skutečně stal Daniel Beneš, jeho dosavadní pravá ruka v ČEZ. Romanovi se nadto podařilo zůstat ve firmě v pozici šéfa dozorčí rady.

 

Právě se děje

Další zprávy