Schwarzenberg chystá ústup: Kalousek TOP 09 povede dobře

Jiří Kubík
3. 9. 2015 12:40
Předseda TOP 09 v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny velmi silně naznačuje, že éra jeho vedení opoziční strany pomalu končí.
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: DVTV

Praha - Finalista prezidentské volby z roku 2013 Karel Schwarzenberg se právě vrátil z letních lázeňských procedur a v rozhovoru pro Hospodářské noviny velmi silně naznačuje, že éra jeho šéfování opoziční TOP 09 pomalu končí.

"Cítím se docela ve formě, ale pánbůh mě – abych nebyl namyšlenej - potrestal stejně jako Zemana: neodumírají mi dolní končetiny v důsledku cukrovky jako jemu, ale mám velký problém s koleny. A bohužel mě taky trápí hluchota," popisuje Schwarzenberg.

"Stáří pokračuje, o tom nebudiž pochyb. Všechno se zhoršuje, ale ten ubývající sluch mi vadí nejvíc. Beethoven byl sice taky hluchej a ještě skládal symfonie, ale nevím, jestli je to smysluplné u předsedy politické strany. Když bych ještě teď zkusil být předsedou, tak když by ta hluchota pokračovala, tak nebudu ani schopný vést v parlamentu diskusi,“ zamýšlí se.

Další vývoj odhalí testy

Na otázku, zda to znamená, že v listopadu na sněmu TOP 09 už nebude kandidovat na šéfa strany, ale nechtěl přímo odpovědět.

Odkázal na to, že ho čeká ještě několik lékařských testů, které by měly mimo jiné předpovědět, jak rychle bude úbytek sluchu pokračovat.

Zároveň ale v rozhovoru říká: "Podívejte se, je očividné, že Mirek Kalousek, který se mnou stranu zakládal, ji povede velice dobře. O tom nepochybuju. O dědictví strach nemám. Navíc ve straně roste několik lidí už z mladší generace, kteří to budou moci vést taky.“

Lídr pro další volby

TOP 09 na svém sněmu volí šéfa na dva roky, to znamená, že nestane-li se nic neočekávaného, měl by v listopadu zvolený předseda být zároveň lídrem strany pro příští parlamentní volby, které se mají konat na podzim 2017.

Tou dobou bude Karlu Schwarzenbergovi už téměř osmdesát let.

V rozhovoru, který vyjde v Hospodářských novinách v pátek, Schwarzenberg také zevrubně hodnotí poločas prvního prezidentského období Miloše Zemana. "Je to smutná podívaná, protože vlivem tohoto prezidenta trpí image České republiky,“ říká a zároveň dodává, že v příští prezidentské volbě by už měla kandidovat mladší generace: "My dědci už bychom do toho lézt neměli."

 

Právě se děje

Další zprávy