Schwarzenberg a Riceová podepsali smlouvu o radaru

Reportéři Aktuálně.cz
9. 7. 2008 9:18
Zda základna v Česku vyroste, rozhodne parlament
Podepsáno.
Podepsáno. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po několika odkladech přijela do Prahy americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Letoun s nejmocnější ženou světa dosedl na ranvej ruzyňského letiště krátce po desáté hodině dopoledne.

Riceová si vzala dvě hodiny "na zotavenou" a pak se sešla s českým premiérem. Kromě obdivu k Praze hovořila hlavně o nezbytnosti protiraketové obrany. Mirek Topolánek novinářům řekl, že odmítnout radar by bylo stejnou chybou, jako nepřijmout Marshallův plán.

Poté už její kroky vedly do Černínského paláce, kde krátce před třetí hodinou odpolední podepsala smlouvu o stavbě amerického radaru v Česku. Za českou stranu dohodu podepsal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podpis smlouvy ovšem neznamená, že se radar začne stavět. Mezinárodní smlouvy totiž musí schválit parlament a v tuto chvíli není ani jasně daný termín, kdy by čeští zákonodárci měli o smlouvě hlasovat.

Otázky a odpovědi: Komu pomůže návštěva Riceové v Praze?
Profil: Radar podepsala samotářka, která se těší zpět do školy
Obrazem: Nejmocnější žena světa C. R.
Základna v Polsku: Riceová s Poláky umístění raket nedojednala

Nabitý úterní program uzavřela Riceová setkáním se zaměstnanci ambasády USA a následnou večeří s českými politiky. Ve středu ráno Českou republiku opustila. Její další zastávkou je bulharská Sofie.

Sledujte její návštěvu Prahy krok za krokem:

8:01 - Z ranveje ruzyňského letiště odstartovalo letadlo s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. Stroj nabral směr Bulharsko. Odtud zamíří politička do Gruzie.

7:15 - USA označily ruskou reakci za "agresivní rétoriku", která má Evropany znervóznit. Podle mluvčího Pentagonu přitom protiraketový štít nepředstavuje pro Rusko žádnou hrozbu a ruské zbraně by jej bez problémů překonaly.

Američané odpovídají na hrozby: Věříme, že se Evropa nedá ruskou hrozbou znevóznit

ÚTERÝ 8. ČERVENCE

22:00 - Pokud vyroste v Česku americká základna, budeme muset odpovědět vojensky, ozývá se z Moskvy. Odpoledne přitom ruský generál prohlásil v Lidovém domě, že Rusové nebudou nikoho ostřelovat.

21:46 - Na Hradě skončil protest antiradarových aktivistů, který pořádala iniciativa NE základnám. Odpůrci americké základny se sešli už po osmnácté hodině na Václavském náměstí. Policie proti několika stovkám účastníků nemusela zasahovat. - čtěte Protest proti radaru skončil na Hradě,policie nezasáhla

17:40 - Osmačtyřicet procent Čechů si myslí, že by parlament neměl ratifikovat smlouvu o radaru a prezident by ji následně neměl podepsat. Vyplývá to z průzkumu STEM pro Českou televizi. Pro schválení dohody je třetina obyvatel.

17:07 - Česká republika je v popředí amerického plánu na bezvízový styk. "Prezident USA se do toho velice aktivně zapojil. Věří, že naši spojenci by měli mít možnost cestovat do Spojených států bez víz. Jedna dohoda je podepsaná, druhá přijde," ujistila Riceová.

17:03 - Condoleezza Riceová potvrdila, že Litva projevila zájem zapojit se do programu protiraketové obrany. "Hovoříme v první řadě s Poláky, ale je nutno říct, že Litva má zájem," řekla v rozhovoru pro Českou televizi. Zároveň dodala, že si Washington přeje, aby jeho spojenci byli co nejmodernější a nejsilnější.

16:41 - Rusové ihned po podpisu smlouvy o radaru ukončili konzultace o protiraketovém štítu, které vedli s USA. "Podle nás tento krok nepřispěje k bezpečnosti v Evropě," citoval Reuters nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí.

Russian President Dmitry Medvedev attends a news conference after talks with German Chancellor Angela Merkel in Berlin, June 5, 2008. Germany would not hinder Russian investments in the German national energy network, and any such moves would be business decisions, Merkel said on Thursday. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY)
Russian President Dmitry Medvedev attends a news conference after talks with German Chancellor Angela Merkel in Berlin, June 5, 2008. Germany would not hinder Russian investments in the German national energy network, and any such moves would be business decisions, Merkel said on Thursday. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY) | Foto: Reuters
Čtěte více:
Rusko reaguje rychle. Zrušilo jednání s USA o radaru

16:00 - Přestože sociální demokraté odmítli pozvání na akce spojené se slavnostním podpisem smouvy o radarové základně, slavnostní recepce v rezidenci amerického velvyslance se zúčastní jejich poslanec Miroslav Svoboda. "Dostal jsem pozvání od velvyslance," potvrdil Aktuálně.cz poslanec, o němž se mluví v souvislosti s tím, že by při ratifikaci smlouvy ve sněmovně mohl na rozdíl od svých kolegů radar podpořit.

Miroslav Svoboda
Miroslav Svoboda | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Na slavnost k radaru přijde i poslanec Svoboda z ČSSD

15:36 - Odjezd politiků z Černínského paláce poznamenal drobný incident. Ministra Schwarzenberga a jeho bodyguarda zasáhla rajčata, která na ně hodili aktivisté.

15:31 - Na Riceovou čekala u ministerstva i zhruba dvacítka proradarových aktivistů. Podle reportérky Aktuálně.cz s sebou měli transparent "Koupím chalupu v Brdech. Zn.: Radar vítán". Na pořádek dohlíželo několik desítek policistů.

15:24 - Ministryně Riceová se chystá k odjezdu na americké velvyslanectví, kde ji čeká setkání se zaměstnanci zastupitelského úřadu.

15:15 - Schwarzenberg věří, že s ratifikací smlouvy v parlamentu nebude problém. "Věřím, že se najde dost zodpovědných poslanců, kteří přistoupí kladně k hlasování."

15:09 - Riceová: "Vzhledem k tomu, že se jedná o společný projekt, Češi a Američané budou spolupracovat prakticky denně. I ve výzkumu a vývoji by mělo jít o velmi úzkou spolupráci."

15:05 - Čtyřicet oficiálních hostí podpis oslavilo společným přípitkem. Jako první si s Riceovou přiťukává ministryně obrany Vlasta Parkanová.

15:04 - "Před odletem z Washingtonu jsem mluvila s prezidentem Bushem, kterého skutečně potěšilo, že tuto smlouvu dnes podepíšeme," řekla Riceová.

15:03 - Ministryně zdůraznila i to, že se dohody mezi USA a ČR netýkají jen protiraketové obrany. "Budeme postupovat i na poli činnosti privátního sektoru, výzkumu a vývoje. Já sama pocházím z akademických kruhů, z univerzity, kde máme široké zázemí pro vývoj, a vím, že to skutečně představuje konkureční výhodu, pokud spolupracují univerzity po boku soukromých společností," řekla politička, která v minulosti působila jako děkanka na Stanfordské univerzitě.

15:01 - Riceová zopakovala svá slova o důležitosti čerstvě podepsané smlouvy. Vnímá ji jako nástroj, jak efektivně čelit nebezpečí.

14:59 - "Měl jsem čest za rok a půl svého mandátu podepsat dvě smlouvy světového významu: Lisabonskou smlouvu a tuto. Navzdory kritickým hlasům bych řekl, že obě jsou svědectvím konzistentní české zahraniční politiky," dodal ministr.

Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg po podpisu smlouvy o radaru.
Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg po podpisu smlouvy o radaru. | Foto: Ludvík Hradilek

14:58 - Podle Schwarzenberga může být Česká republika bezpečná jen tehdy, když bude pevně zakotvena v evropském společenství s vyrovnanými vztahy se svými sousedy. "A na druhou stranu je tu přirozené spojenectví s NATO. Prohloubení transatlantických vztahů je první cíl naší zahraniční politiky. Tudíž obě smlouvy jsou dokladem bezpečnosti našeho státu," vysvětlil ministr.

14:57 - "Státní tajemnice, dámy a pánové. Je pro mě veliká čest a veliká radost, že smím dneska podepsati tuto smlouvu se Spojenými státy," řekl po slavnostním podpisu Schwarzenberg. "Tato smlouva je součást konzistentní politiky České republiky. První úkol zahraniční politiky každého státu je zajistit bezpečnost svého státu. Tato smlouva zvýší bezpečnost České republiky i celého euroatlantického prostoru."

14:54 - Český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a šéfka diplomacie USA Condoleezza Riceová podepsali v Černínském paláci smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech.

14:46 - Rusko nebude kvůli radaru nikoho bombardovat. Na tiskové konferenci v Lidovém domě to podle České televize řekl ruský generál Jevgenij Bužinskij. Nesouhlas Moskvy se základnami však trvá.

14:38 - V Černínském paláci je už vše připraveno na podpis. V křeslech pro hosty v konferenční místnosti sedí zástupci vlády - nechybí ministryně obrany Vlasta Parkanová, vicepremiér Martin Bursík, ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra či šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda. V první řadě je i předseda Senátu Přemysl Sobotka.

14:34 - Liga proti antisemitismu chystá trestní oznámení na iniciativu NE základnám, uvedl server České noviny. Aktivisté na svém webu údajně propagovali jeden z pilířů fašistické ideologie - Protokoly sionských mudrců.

Condoleezza Riceová s Mirkem Topolánkem před Kramářovou vilou
Condoleezza Riceová s Mirkem Topolánkem před Kramářovou vilou | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

13:50 - Demonstrace odpůrců radaru protiraketové základny, jehož umístění v Brdech bude dnes stvrzeno podpisem mezistátní dohody mezi Českem a USA, zasáhne větší část Prahy. Protestující lidé se totiž z Václavského náměstí vydají k rezidenci amerického velvyslance v Bubenči. Trasa pochodu povede přes Můstek, Malostranskou a Chotkovy sady. Policie oznámila, že demonstraci a průvod hlavním městem budou hlídat desítky policistů.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Demonstraci proti radaru budou hlídat desítky policistů

13:40 - Ministryně Condoleezza Riceová dorazila do Černínského paláce a svižně vstupuje dovnitř, kde ji čeká Karel Schwarzenberg. Společně budou zhruba za hodinu a čtvrt podepisovat smlouvu o umístění radaru na území Česka.

13:34 - Konvoj s ministryní Riceovou přejíždí krátký úsek z Kramářovy vily, která je pod Pražským hradem, nad Hrad, kde je sídlo ministerstva zahraničí.

13:26 - Na závěr Topolánek připomněl, že Češi budou moci do konce roku cestovat do USA bez víz. "Chtěl bych poděkovat Condoleezze Riceové, že s námi byli toto schopni vyjednat," uzavřel brífink. Otázky novinářů nebyly povoleny.

Ale je tady krásně...
Ale je tady krásně... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

13:24 - Během 45minutové schůzky se oba politici bavili o Iráku i Afghánistánu a další spolupráci se spojenci.

13:23 - Topolánek připustil pravidelný kontakt s polskou stranou. "Pokud polské jednání pro tuto chvíli selhalo, neznamená to, že české jednání bylo méně tvrdé a méně razantní," ujistil.

13:21 - "Nemám rád patetická slova, ale sáhnu k nim. My jsme v minulosti chybu udělali a selhali jsme, když jsme nepřijali Marshallův plán. A takovou chybu už nesmíme zopakovat," řekl novinářům premiér.

13:20 - "Tato smlouva se netýká jenom protiraketové obrany, ale i pozoruhodného pochodu k demokracii, který se odehrává v České republice. Podpis smlouvy je významnou stránkou, schválila ji vláda, rozhodne parlament, to je jasný znak demokracie, protože v demokracii to takto chodí, a já se těším, že se s vašimi parlamentáři setkáme," dodala Riceová. Připomněla minulost Česka, které zažilo dlouhá období nesvobody. "Češi si zajistili svou svobodu i jako členové EU a NATO. Ale nejsou spokojeni s tím, že by zůstali pouze svobodnými lidmi, jsou odhodlání, že toto požehnáni svobody dají i dalším, proto nám pomáhají v Iráku, Afghánistánu, v Bělorusku či na Kubě. Proto děkuji pane premiére za pozvání a že jste tak dobrým přítelem Spojených států," dodala.

13:19 - Riceová: "Tato smlouva je velice významná. Je to jeden ze stabilních kamenů bezpečnosti nejen pro USA a Českou republiku, ale i pro bezpečnost všech států NATO. Čelíme mnoha významným hrobám. Víme, že balistické střely nejsou imaginární hrozbou, že se Írán dál věnuje svému jadernému programu a budoucnost záleží na tom, jak posílíme mnohovrstevnou obranyschopnost."

13:16 - Začal brífink Mirka Topolánka a Condoleezy Riceové. Ta ;poděkovala za přijetí. Pochválila si umístění Kramářovy vily: "Myslím, že s tak krásnou vyhlídkou jsem ještě tiskovou konferenci nedělala."

12:35 - Delegace Česka a USA jednají v Kramářově vile o smlouvě o radaru. Tématem zřejmě bude i smlouva SOFA, která má upravovat pobyt amerických vojáků v ČR. Schůzka potrvá zhruba tři čtvrtě hodiny.

12:27 - Kolona vozů s Condoleezzou Riceovou dorazila do Kramářovy vily.

12:20 - Za chvíli začne Riceové oficiální program. Podívejte se do přehledné grafiky, co šéfku americké diplomacie čeká.

12:14 - Naprostý klid je v Trokavci, jedné z obcí v Brdech, kde má být základna vybudována. Podle informací České televize se řada obyvatel chystá do Prahy, kde se odpoledne uskuteční protiradarová demonstrace.

12:05 - "Česká republika by neměla podepisovat žádnou podobnou smlouvu," míní Lubomír Zaorálek z ČSSD. Smlouva podle něj odporuje evropským úmluvám. Komunisté už dříve avizovali, že se zúčastní protestů proti radaru.

11:29 - Česká televize uvedla, že Topolánek připravil pro šéfku americké diplomacie dárky: šperky s českým granátem a kolekci CD s českou klasickou hudbou.

11:25 - V Kramářově vile finišují přípravy na příjezd Condoleezzy Riceové. Dorazit by měla krátce po poledni, pak bude zhruba tři čtvrtě hodiny jednat s premiérem. Následný brífink bude sledovat na 150 žurnalistů.

Přečtěte si také:
Jiří Pehe: Memorandum Condoleezze Riceové
Jiří Dienstbier: Condi v Praze

11:12 - O tiskovou konferenci na ministerstvu zahraničí po podpisu smlouvy je obrovský zájem novinářů. Akreditovalo se jich na 200. Suitu žurnalistů si s sebou přivezla i Riceová. Ministerstvo proto na poslední chvíli žádá, aby se zástupci médií dostavili s dvouhodinovým předstihem.

Condoleezza Riceová vystupuje z letadla na Staré Ruzyni
Condoleezza Riceová vystupuje z letadla na Staré Ruzyni | Foto: repro ČT
Nepřehlédněte: Víme, co přijede podepsat Riceová. Podívejte se

11:00 - Riceová nyní absolvuje na české půdě dvě hodiny "soukromého programu", které nechtěly úřady specifikovat. Podle všeho si však ministryně jen chce odpočinout a občerstvit se po letu. První schůzka ji čeká ve 12:30, kdy by se měla sejít v Kramářově vile s premiérem Mirkem Topolánkem. Premiéra potká ještě jednou - v osm večer v Hrzánském paláci, kde se na její počest odehraje slavnostní večeře.

Předchůdce notebooku - kdysi "mobilní kancelář" prvního předsedy vlády - psací sekretářík z ořechového dřeva.
Předchůdce notebooku - kdysi "mobilní kancelář" prvního předsedy vlády - psací sekretářík z ořechového dřeva. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Projděte si fotogalerii: Jak to vypadá uvnitř Kramářovy vily?

10:18 - Návštěva Riceové v Praze by si neměla vyžádat žádné velké problémy v dopravě. Podle policie budou případné uzavírky jen lokální a krátké.

10:17 - Aktivité Greenpeace protestují proti podpisu smlouvy o radaru na pražské Letné. Pod kyvadlem ráno vyvěsili obří transparent s terčem.

10:15 - Riceovou - už usazenou v limuzíně, stihla ještě na letišti přivítat oficiální delegace. Vedl ji americký velvyslanec v Česku Richard Graber, jeho český protějšek v USA Petr Kolář a náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Právě ten vedl jednání o radarové smlouvě, již Riceová přijela podepsat. Riceová dostala od diplomatů kytici květin.

Ihned po příletu Riceová nastoupila do přistěvného automobilu a odjela do Kramářovy vily, kde se setká s premiérem Topolánekm.
Ihned po příletu Riceová nastoupila do přistěvného automobilu a odjela do Kramářovy vily, kde se setká s premiérem Topolánekm. | Foto: repro ČT

10:13 - Okamžitě po vystoupení z letadla nastupuje Riceová do přistaveného auta a odjíždí z letiště. Prvním bodem oficiálního programu je dopolední setkání s premiérem Mirkem Topolánkem. Pak se přesune do Černínského paláce, kde se setká se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem. Tam by měl proběhnout slavnostní akt podpisu smlouvy o radaru.

10:06 - Modrobílé letadlo s Condoleezou Riceovou právě roluje po přistávací dráze na Starém ruzyňském letišti.

10:00 - Na ruzyňském letišti se očekává přílet Riceové, plánovaný na 10:00. Velké zpoždění se neočekává.

 

Právě se děje

Další zprávy