V Praze poslanec, v Ostravě radní: "Zasloužím si oba platy"

Marek Pokorný Marek Pokorný
22. 3. 2015 19:30
Mladík v barvách ČSSD tvrdí, že zvládne obě funkce. V tom není ve Sněmovně výjimkou. Jenomže některým poslancům, kteří zároveň zůstali starosty nebo radními, je hloupé brát z eráru dvojí výplatu.
Poslanec Rykala, mladý muž, kterému nejsou dvě funkce placené z veřejných peněz nijak proti srsti.
Poslanec Rykala, mladý muž, kterému nejsou dvě funkce placené z veřejných peněz nijak proti srsti. | Foto: Jiří Kropáček, rykala.cz

Praha/Ostrava – Mezi nejlépe placené politiky v Česku se nedávno nenápadně vyšvihl mladý, teprve 28letý poslanec Adam Rykala. Stoupající hvězda sociální demokracie je totiž nejen členem Sněmovny, ale od listopadu loňského roku také placeným (tzv. uvolněným) radním městské části Ostrava-jih.

Za obě funkce bere 141 tisíc korun měsíčně - o dvacet tisíc korun více, než je plat ministra. Ve Sněmovně si jako každý poslanec účtuje také náhrady, například na pronájem kanceláře, asistenty, dopravu či na reprezentaci. Za loňský rok to bylo v jeho případě 1,437 milionu korun. Limit 1,65 milionu tak vyčerpal téměř na maximum.

Poslanci s dvěma platy

(v tis. Kč, první plat poslance)

Adam Rykala (ČSSD)         radní Ostravy-jih (90 + 51)

Jana Černochová (ODS)   starostka Prahy 2 (77 + 61)

Jiří Běhounek (ČSSD)  hejtman Vysočiny (64 + 81)

František Adámek (ČSSD)   radní Prahy 12 (77 + 46)

Vlastimil Gabrhel (ČSSD)   starosta Znojma (64 + 57)

Jan Birke (ČSSD)         starosta Náchoda (64 + 54)

Josef Vondrášek (KSČM) starosta Rožmitálu (64 + 46)

*Základní plat poslance je 63 900 korun, místopředsedové výborů a komisí mají 76 900, předsedové 90 000.

Díky tomu, že je předsedou komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu, má k základnímu platu poslance (bezmála 64 tisíc korun) příplatek 26 tisíc korun. A k tomu 51 tisíc za zmíněný post radního.

Ve zdvojování funkcí není Rykala výjimkou. Ve Sněmovně je nejméně deset poslanců, kteří mají současně posty na radnicích. A to nejen radních, ale i starostů. Někteří však za to odměnu neberou.

"Je neslušné brát dva platy"

Příkladem je poslanec TOP 09 a její pražský předseda Jiří Koubek, který má post neuvolněného starosty pražské Libuše, čímž se vzdal svého dosavadního platu 50 tisíc korun měsíčně.

"Připadlo mi to neslušné vůči chudému rozpočtu Libuše brát dva platy," říká Koubek, který jako řadový člen Sněmovny bez jediné funkce jako jeden z mála bere základní plat poslance 63 900 korun. "Dva miliony za volební období jsou pro 40milionový rozpočet Libuše velké peníze," podotýká muž, který je současně šéfem pražské TOP 09. Mimochodem, Libuš je rarita, nemá jediného placeného zastupitele.

Jako neuvolněný řídí trutnovskou radnici i poslanec ODS Ivan Adamec. "Nejsem úplně všechny dny v Trutnově. Tak přece za to nemůžu brát peníze," vysvětluje starosta jedenatřicetitisícového města, proč se vzdal platu 56 tisíc měsíčně, který bral do svého zvolení poslancem. "Mám klid. Nikdo mi nemůže říkat, že účtuji 25 hodin denně, a divit se, jak je to možné," říká Adamec, který je v čele města už páté volební období.

"Bylo mi to blbé"

Na postu uvolněného místostarosty ve Šternberku zase mohl zůstat poslanec ČSSD Jiří Zemánek. Ale odmítl a je „pouze“ neuvolněný radní. "Věděl jsem, že to jde zodpovědně těžko kombinovat, zvlášť když je to do Prahy téměř 300 kilometrů," říká.

A totéž co Koubek či Adamec dělal donedávna Koubkův stranický kolega Jan Farský. Do listopadu byl totiž neuvolněným starostou Semil. „Bylo mi blbé brát dva platy. Když děláte poslance nebo starostu, tak nemáte pracovní dobu, to děláte 24 hodin denně,“ vysvětluje Farský. „Navíc ten poslanecký plat je dostatečný na obživu,“ dodal.

Napravit, co zpackali

Ale zpět do Ostravy-jih. Uvolněným - tedy placeným radním – se Rykala stal jen díky tomu, že zastupitelstvo rozhodlo zvýšit počet uvolněných (placených) zastupitelů na dvojnásobek. Z původních čtyř nyní platí městská část osm politiků na plný úvazek. Opozice je přesvědčena, že to nebylo z jiného důvodu, než aby si kolegové mohli rozdat víc peněz.

"Je to deset milionů navíc, které by mohly být použity na daleko potřebnější věci, než korýtka pro některé lidi," poukázal lídr opozičního hnutí Ostravak Zdeněk Hübner na to, kolik budou platy pro vyšší počet uvolněných zastupitelů stát radnici během čtyřletého volebního období.

Rykala to odmítá a zvýšený počet zastupitelů vysvětluje tím, že je potřeba napravit špatné hospodaření jejich předchůdců. "Potřebujeme větší tým lidí, kteří mohou všechny chyby z minulosti napravit," vysvětluje.

Placeným radním omylem

Mladý poslanec vysvětluje, že se placeným radním stal víceméně omylem. Původně prý ČSSD usilovala o post neuvolněného místostarosty, ale to nakonec během vyjednávání nevyšlo. "Klub ČSSD mne následně navrhl na místo uvolněného radního," vysvětluje Rykala.

Podle Hübnera se však víceméně zvolil sám. "Byl lídrem klubu a hlavní vyjednavač, bez něho se nic nehnulo," popisuje Hübner povolební jednání. Ostatně předsedou klubu ČSSD na radnici je Rykala dodnes.

"Bere dva plné platy, ale ta práce tomu neodpovídá. Má absence jak na radnici, tak ve Sněmovně," dodává Hübner a poukazuje na to, že Rykala chyběl například při většině jednání sněmovního kontrolního výboru.

 "Práci poslance i radního zvládám bez problémů. Politika je zároveň mým koníčkem, takže se jí věnuji na úkor svého volného času," odmítá Rykala kritiku. A poukazuje na to, že se po svém zvolení radním vzdal místa krajského zastupitele a opustil i zmiňovaný kontrolní výbor.

Odpovědi na opakovanou otázku, oč je jeho práce náročnější proti Koubkově či Adamcově, kteří se jednoho platu vzdali, se vyhnul. Uvedl pouze, že investuje hodně energie, aby obvod získal velké státní i evropské dotace.

"Věřím, že budete moci do budoucna zhodnotit, zda se moje práce pro obvod vyplatila. Já sám věřím, že do obecní kasy přitečou peníze, které budou oproti mému platu několikanásobně vyšší," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy