Rusnokova vláda žádá o důvěru. Jak byste hlasovali vy?

Domácí Domácí
6. 8. 2013 13:30
Rusnokův kabinet před poslance předstoupí ve středu v 10 hodin.
Bude premiér moci slavit i zítra?
Bude premiér moci slavit i zítra? | Foto: Reuters

Praha - Den zbývá kabinetu Jiřího Rusnoka do hlasování o důvěře. Výsledek hlasování zatím není lehké předpovídat. Předběžné propočty přesto naznačují, že vláda důvěru spíše nezíská. 

Premiér v neděli u Václava Moravce spočítal, že by jeho kabinet mohlo podpořit 96 až 97 poslanců. K vyslovení důvěry je potřeba většina hlasů přítomných poslanců. Nejméně dva budou chybět - David Rath je ve vazbě a Roman Pekárek ve výkonu trestu.

Pokud se nikdo další neomluví, bude k vyslovení důvěry třeba 100 hlasů. V propočtech má tedy zatím navrch bývalá vládní koalice. ODS, TOP 09 a LIDEM tvrdí, že mají na své straně 101 poslanců.

Jak ale premiér uvedl, vývoj ve sněmovně je dynamický. Ve středu tedy může být všechno jinak.

ČSSD a komunisté nadále o důvěře jednají. Všech 11 poslanců Věcí veřejných se už veřejně přiklonilo na stranu Jiřího Rusnoka a ve středu dají jeho kabinetu důvěru.

"Na programových bodech jsme s premiérem našli shodu, proto podpoříme vládu Jiřího Rusnoka," řekla přesedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová.

Sociální demokraté se svými 54 mandáty budou mít při hlasování zásadní roli, právě u nich je však těžké odhadovat situaci. Zatímco první místopředseda Michal Hašek přemluvil k morální podpoře i většinu hejtmanů, Bohuslav Sobotka mluví o tom, že by sociálnědemokratičtí poslanci mohli při hlasování opustit sál.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář se pro server Týden.cz nechal slyšet, že jednou z možností v případě, že by Rusnok důvěru nezískal, je vláda kabinetu bez důvěry. A Rusnok to nevyloučil. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že by jeho strana v takovém případě hlasovala pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby. K tomu se přiklání i Sobotka.

Prezident Miloš Zeman označuje vládu Jiřího Rusnoka za vládu odborníků. Za pravdu mu však podle průzkumu agentury STEM/MARK dává pouze 15 procent obyvatel, 37 procent je naopak přesvědčeno, že jde o spolek Zemanových lidí.

Téměř čtvrtina Čechů, 23 procent, by vládu označila za překlenovací. Osmnáct procent ji nazvalo úřednickou a sedm procent ji vnímá jako vládu Strany práv občanů Zemanovci.

Bez ohledu na přívlastek se však Rusnokovi ministři budou ve sněmovně ucházet o důvěru. Kdybyste v poslanecké lavici seděli vy, jak byste hlasovali?

 

Právě se děje

Další zprávy