Rozumíte té ODS? Vždyť Ken plechoval na Titanicu bypass

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík, Kateřina Eliášová
18. 6. 2010 16:40
V předvečer kongresu nabízíme slovníček výrazů užívaných v nejsilnější straně příští vlády
Ken. Podobnost čistě náhodná.
Ken. Podobnost čistě náhodná. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rozumět svým vlastním politikům není často snadné. A někdy je to dokonce nemožné.

Tváře znáte z televize, ale dialog, který může zaznít na chodníku před čtyřhvězdičkovým hotelem Clarion ve Vysočanech, kde se koná víkendový kongres strany, nepochopíte.

Slang hovorů mezi členy nejsilnější strany chystané vlády je neproniknutelný. Slova sice hezky kloužou, význam však zůstává skryt.

A když to přeložíte? Porozumíte, ale bude to toporné.

Prezident to neví

Tak třeba:

"Ken byl na Titanicu, s vorvaněm (staročechem) dělali bypass."
("První místopředseda ODS David Vodrážka se v sídle strany sešel se zasloužilým členem ODS a připravovali překlenovací úvěr.")

"Já si to myslel, viděl jsem ho včera, jak šel do cukrárny za Voldemortem."
("Já si to myslel, viděl jsem ho včera, jak šel za podnikatelem Romanem Janouškem do sídla jeho firmy.")

"Asi plechujou golfovou jamku..."
("Asi schvalují projekt tunelu Blanka.")

"Ví to prezident?"
("Ví to Přemysl Sobotka?")

"Spíš ne, nesnáší býčí šíje."
("Spíš ne, nesnáší podnikatele, kteří financují ODS.")

Vítr z Prahy

Ač jde o mluvu používanou mezi členy ODS, je docela možné, že většina delegátů nadcházejícího kongresu by potřebovala překlad stejně jako ty, občane.

Když jsme sbírali slovníček slangových výrazů, většina z nich byla zachycena v prostředí pražské organizace či ústředního stranického vedení. Těmi, kteří je používají, nejsou jen funkcionáři, ale především lidé, tahající v ODS takzvaně "za nitky".

Lidová tvořivost. Původně Mariánské náměstí, kde sídlí pražský magistrát.
Lidová tvořivost. Původně Mariánské náměstí, kde sídlí pražský magistrát. | Foto: repro Aktuálně.cz

Ne náhodou tak má většina slov v příloženém slovníčku silně pražský rámec. "Zrada hlavního města" je ekvivalentem ke sboru radních na magistrátu. "Rodinka" jsou spřízněnci kdysi mocného člena ODS v této instituci. A "Mafiánské náměstí"? Ano, místo, kde stojí budova pražského magistrátu, tedy ve skutečnosti Mariánské.

Výraz "bypass" můžete zaslechnout, když se bavíte s člověkem, který pro ODS shání peníze. A pojem "oplechovat" je zase standardní termín ve slovníku úřednického aparátu na pražské radnici.

Naopak výraz "prezident" v Praze tolik neuslyšíte, patří na Liberecko. Tamní straníci tak označují jednoho z možných adeptů na prezidentský post, předsedu Senátu Přemysla Sobotku.

Promiňte, nerozumím

Redakce zkusila interní minislovníček pojmů použít i při oficiálních hovorech s představiteli ODS. "Bypass? To neznám, ale zní to celkem logicky," reagoval třeba David Vodrážka.

Právě jemu se ve straně začalo přezdívat Ken, podle figurky partnera světoznámé panenky Barbie. "Největší radost z toho má moje dcera, které jsem koupil hned několik takových panenek. Na Kenovi aspoň ušetřím," vtipkuje Vodrážka. Na svou přezdívku si prý už zvykl.

"Že bych byl vorvaň? Tento výraz neznám. V Praze se spíš ujalo rozdělení na mladočechy a staročechy, když se popisuje stará garda ODS a nastupující mladá," uvedl nejdéle sloužící poslanec a člen pražské ODS Marek Benda.

Hlavní manažer strany se pak podivoval nad Titanicem. "Naše nové sídlo na Pankráci skutečně připomíná loď, ale my jí říkáme spíš Albatros," uvedl Jan Kočí.

Testem "pražského" slangu očekávaně neprošli moravští politici. "Na Moravě říkáme věci přímo, bez slangu. Daleko častěji je ale potřeba při citaci polovinu slov vytečkovat nebo vysílat po 22. hodině," reagoval třeba olomoucký primátor Martin Novotný.

Poslanec Zdeněk Boháč, rovněž z Olomoucka, pak říká: "U nás na Čukotce se takové výrazy nepoužívají." Na Čukotce? "Poslanci z Čech se nám vždycky v pátek smějí, že se vracíme na východ republiky," vysvětluje výraz pro moravské zákonodárce.

 

Právě se děje

Další zprávy