Rozbořil: Úplatek jsem nikdy nenabízel. Nerezignuji, chci se sejít se Sobotkou

Domácí Domácí
Aktualizováno 15. 10. 2015 19:54
Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil na tiskové konferenci uvedl, že nikdy nepožadoval nestandardní informace nad rámec kompetencí hejtmana a úplatek nikdy nenabízel. Rozbořil zopakoval slova svého advokáta, že byl pouze ve špatný čas na špatném místě. „Má role je nepodstatná a rozhodně nejsem klíčovou osobou,“ řekl. Rozbořil dále slíbil, že chce celou záležitost vysvětlit na krajském výboru, grémiu a plánuje, že se sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Rezignovat v tuto chvíli nehodlá.
Jiří Rozbořil
Jiří Rozbořil | Foto: Olomoucký kraj

Olomouc - Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který je v údajné korupční kauze obviněn z podplácení, zatím nerezignuje na funkci. Rozbořil s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění.

O svém dalším setrvání v čele krajského úřadu i kandidátky ČSSD pro nadcházející krajské volby bude jednat se spolustraníky a předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou. Policie tento týden obvinila Rozbořila a další tři lidi, mezi kterými jsou dva důstojníci policie. Obviněným hrozí až deset let vězení.

"Nikdy jsem nepožadoval žádné nestandardní informace nad rámec kompetencí hejtmana a úplatek jsem nikdy nenabízel. Byl jsem ve špatný čas na špatném místě. Má role v případu je nepodstatná a rozhodně nejsem klíčovou osobou," uvedl na tiskové konferenci Rozbořil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dopoledne uvedl, že pokud se potvrdí obvinění z korupce, tak očekává, že Rozbořil rezignuje na veřejné a stranické funkce. "Pokud se potvrdí informace o jeho obvinění, očekávám, v souladu s politickou kulturou, kterou prosazuje ČSSD, jeho rychlou rezignaci na veřejné a stranické funkce," napsal Sobotka. Rozbořil novinářům řekl, že o svém případu chce Sobotku osobně informovat.

Sobotka opakovaně vyzývá Rozbořila k rezignaci

Poté, co Rozbořil oznámil, že zatím rezignovat nehodlá, Sobotka novinářům v Bruselu svůj postoj zopakoval. "Platí můj názor, že pan hejtman Rozbořil by měl rezignovat na své veřejné funkce, měl by rezignovat eventuálně na své stranické funkce a měl by se věnovat své obhajobě," uvedl.

"Já jsem připraven se přirozeně s panem Rozbořilem sejít, určitě si chci poslechnout jeho názor, ale nemůže to změnit můj postoj k této věci," dodal premiér. Večer oznámil, že se s Rozbořilem a s krajským vedením strany sejde v Olomouci v pátek po návratu z Bruselu.

Několik členů vedení strany ve čtvrtek ČTK řeklo, že Sobotkova výzva byla zcela jasná a Rozbořil měl rezignovat, i když je přesvědčen o své nevině. Situace podle nich poškozuje stranu o to více, že Rozbořil měl být lídrem kandidátky do krajských voleb v příštím roce.

Rozbořil čelí obvinění z podplácení a další dva lidé jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Čtvrtý obviněný je stíhán pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Rozbořil je jako jediný stíhán na svobodě. U ostatních tří obviněných navrhli žalobci vazbu. Důvody obav nesdělili.

Podle informací ČTK byl obviněn náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a také vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langera Ivan Kyselý.

Podvod při výstavbě areálu

Rozbořil stojí v čele správního orgánu Regionálního operačního programu Střední Morava, přes který proudí do Olomouckého kraje miliardové dotace. Podle serveru Neovlivní.cz Rozbořil s policistou Kadlecem řešil například podezření ministerstva financí na dotační podvod při výstavbě jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích.

Podle informací Neovlivní.cz, které vycházejí z policejních odposlechů, Rozbořil nabízel Kadlecovi úplatek výměnou za to, že bude odloženo vyšetřování okolností kolem dotací pro tento projekt. Kadlec údajně na nabídku kývl.

"Projekt jezdeckého areálu jsem vymyslel já a díky tomuto areálu jsme zachránili zemědělskou školu v Olomouci a máme tam obor chovatel koní," uvedl sám Rozbořil.

Obvinění olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila z korupce je pro ostatní hejtmany šokem, uvedl šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (oba ČSSD).

"Dnes oznámené policejní obvinění Jiřího Rozbořila je pro mne i ostatní kolegy z Asociace krajů ČR šok," uvedl Hašek. "Jsme si jisti, že Jiří Rozbořil zvažuje politickou a mediální zátěž Olomouckého kraje i Asociace krajů ČR nynější trestní kauzou," poznamenal také.

 

Právě se děje

Další zprávy