Rekonstrukce: Kdo vytvořil z podpisů na Klause drama?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 2. 2013 15:37
Sběr alespoň 27 podpisů vypadal včera jako drama o jeden jediný autogram
Momentka ze slyšení o amnestii, které se odehrálo v Senátu.
Momentka ze slyšení o amnestii, které se odehrálo v Senátu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sběr alespoň 27 podpisů pod návrh žaloby na Václava Klause vypadal ještě včera jako drama o jeden jediný autogram. Pochyby, zda podpisů je, či není dostatečný počet, padly až večer a dnes ráno se ukázalo, že jich je dokonce o jeden víc.

Iniciátoři žaloby tak budou mít zřejmě už v pondělí šanci přesvědčit na (z jednacího řádu neveřejné) schůzi své kolegy, aby Senát žalobu skutečně podal.

"Nebylo to drama v tom, jestli se jich sebere dost. Ale kdy se tak stane a jestli se to stihne do začátku týdne. Podpisy se dosbírávaly až teď proto, že senátoři teprve přijeli na jednání výborů," líčí situaci iniciátor žaloby, senátor za ČSSD Jiří Dienstbier.

Celé to mediální "drama" odstartoval v přímém vstupu na ČT24 zakladatel protikorupčního fondu Karel Janeček, který v závěru dramaticky ohlásil: "Právě jsme získali dvacátý sedmý podpis."

Podívejte se na senátní slyšení k amenstii:

Právě tohle ale rozladilo část klubu senátorů za ČSSD.

"Jak to 'získali jsme'. Pan Janeček přece žádné podpisy senátorů nesbíral, přinesl jenom petici," rozhořčuje se jeden ze sociálnědemokratických senátorů.

Části sociálních demokratů zase vadilo, že iniciativu spustili asi před třemi týdny senátoři Dienstbier, Bublan, Wagnerová a Antl, aniž by to projednal klub. Podle informací Insideru ale dnešní jednání klubu nebylo až tak bouřlivé, o čemž svědčí i to, že hlasitý a facebookový kritik  Zdeněk Škromach nakonec návrh podepsal také.

"Máme podpisy senátorů napříč stranami v Senátu, jen ODS se nepřipojila," upřesňuje Dienstbier.

"Ano, z našeho klubu se připojil pan Horník a pan Šesták. Já ne, protože považuji celou akci za farizejskou. Nemám pana Klause rád, lidsky se mi nelíbí, ale pod tohle se nepodepíšu," říká ale například místopředseda klubu Starostové a Ostravak Jaromír Štětina.

Senátoři za ČSSD dokonce dnes zkoušeli "orientační hlasování", jak velkou podporu podání žaloby má. Tuto informaci zevnitř klubu potvrzuje i senátor za Starosty Štětina, což jen potvrzuje, že jisté zprávy se rychle šíří.

"Pokud vím, dělali si hlasování nanečisto a převaha nebyla příliš silná," říká Štětina a dodává: "Takže jednoznačné to není a já bych si spíš přál, aby nakonec Senát žalobu nepodával."

"Tady ale nejde o žádnou pomstu Klausovi, ale spíš vymezení pravomocí prezidenta," říká Jiří Dienstbier.

Návrh na žalobu pro "velezradu" (kvůli ničemu jinému nelze stávajícího prezidenta žalovat) u Ústavního soudu se zdaleka netýká jen amnestie.

"Naši kolegové o tom uvažovali už několik měsíců, ještě před amnestií. Karel Janeček se svou peticí se teď s tím jen svezl," dodává zdroj ze senátorského klubu ČSSD.

 

 

Právě se děje

Další zprávy