Registr sportovců a více peněz dětem. Sport čekají změny

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
31. 8. 2015 16:40
Vláda schválila novelu zákona o podpoře sportu. Díky ní by měly být spravedlivěji rozdělovány státní peníze. Pomoci by v tom měl elektronický rejstřík klubů, sportovců a trenérů.
Krok kupředu. V následujících letech by měla na sport dětí a mládeže jít až půlka ze státních peněz určených na neinvestiční programy (ilustrační snímek)
Krok kupředu. V následujících letech by měla na sport dětí a mládeže jít až půlka ze státních peněz určených na neinvestiční programy (ilustrační snímek) | Foto: ČTK

Praha – Větší transparentnost při rozdělování stovek milionů ze státního rozpočtu by měla přinést novela zákona o podpoře sportu, která v pondělí prošla vládou. Klíčovým opatřením k tomu má být nově vytvořený elektronický rejstřík, kde by byly informace nejen o klubech, ale i údaje o sportovcích a trenérech.

"Co nejpřesnější data jsou nezbytným podkladem pro nastavování jednotlivých opatření," vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě potřebu nového registru. Zápis do něj bude podmínkou pro to, aby kluby mohly o dotace žádat. Kromě toho bude mít stát přehled o tom, jak se který sport rozvíjí a podle toho i řídit rozdělování peněz.

"Znamená to jasný signál, že vláda chce do budoucna podporovat sportování mládeže a že to myslí vážně," přivítala schválení materiálu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Vláda materiálu dala zelenou i přesto, že v připomínkovém řízení měl velké výhrady ministr financí Andrej Babiš (ANO), který s podobou textu nesouhlasil.

Výsledek kvitoval i poslanec za Babišovo hnutí Jiří Holeček, který je v druhé nejsilnější koaliční straně garantem právě pro oblast sportu. Novelu považuje za přijatelný kompromis, byť sám by si dokázal představit, že v rejstříku se objeví i další informace - například podrobná mapa sportovišť s informacemi o tom, kdo je spravuje nebo kolik dotací čerpala.

Sám Holeček totiž byl hlasitým kritikem předchozího ministra Marcela Chládka, za nějž měly miliony směřovat například na nové oplocení tenisového klubu v Prostějově nebo na opravu hotelových pokojů v nymburském sportovním centru.

Novinkou by měla být i takzvaná Národní rada pro sport, kterou sice jako svůj poradní orgán zřídil už Chládek, nově by ovšem měla mít oporu i v zákoně. Měla by sdružovat jak největší sportovní svazy, tak i zástupce samospráv a odborníky, které si najmenuje ministr. "Lze očekávat, že bude lépe reprezentovat někdy protichůdné zájmy jednotlivých aktérů v rámci sportovního hnutí," zdůvodnil resort.

Přestože podle něj nejde o zásadní problém, Holeček by raději viděl, kdyby rada vznikla na vládní a nikoli na ministerské úrovni, aby se co nejvíce odstínil vliv nejsilnějších hráčů.

Nové programy přinesou více peněz na mládež

Spolu s novelou zákona o sportu kabinet odsouhlasil plán podpory rozvoje sportu pro další dva roky. Ke stávajícím sedmi neinvestičním programům by se měly přidat další čtyři zaměřené na sport ve školách a klubech, v nichž většinu členů tvoří děti a mládež. Z neinvestičních peněz, které tvoří asi 80 procent celkového rozpočtu na sport, kluby platí například údržbu areálů, vybavení nebo trenéry.

Postupně by do čtyř nových programů měla téct téměř polovina těchto peněz. "Půl miliarda, která se podařila s ministrem financí vyjednat, bude skutečně směřovat ke sportování mládeže," slíbila Valachová, podle níž 3,5 miliardy mají být do dalších let povinné minimum. Ministryně by ovšem ráda Babiše přesvědčila, aby v připravovaném státním rozpočtu přidal na sport alespoň další miliardu.

Zároveň v pondělí upozornila, že nová opatření by měla být pouhým začátkem. Do konce volebního období totiž hodlá připravit zcela nový zákon o sportu a dlouhodobou koncepci rozvoje sportu až do roku 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy