Reakce na soud: Bárta musí odejít, shoduje se většina

Domácí Domácí
13. 4. 2012 12:10
Reakce politiků na soudní verdikt v úplatkářské kauze Věcí veřejných
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová bezprostředně po vynesení rozsudku nad Vítem Bártou vyzvala tohoto faktického šéfa strany, aby opustil politiku.

"Vít Bárta nyní musí splnit slovo a opustit politiku. Domnívám se, že je na místě i rezignace na poslanecký mandát. Věci veřejné musí nyní projít hlubokou sebereflexí. Je třeba zvolit nové vedení strany," uvedla pro Aktuálně.cz Navrátilová.

Soud zatím nepravomocně odsoudil v úplatkářské kauze Víta Bártu na podmínečný trest v délce 1,5 roku s třicetiměsíčním odkladem. Poslanec Jaroslav Škárka byl odsouzen k tříletému trestu ve vězení.

Vít Bárta ve čtvrtek v České televizi prohlásil, že i když bude osvobozen, do vlády se mu v současné době nechce. "Kdybych byl v pátek odsouzen, končím ve vysoké politice. Znamená to odchod ze všech stranických funkcí i z pozice předsedy poslaneckého klubu," řekl neformální lídr VV.

Bezprostředně po vynesení rozsudku Bárta uvedl, že pozastaví své členství ve straně a skončí jako předseda poslaneckého klubu. Jak naloží s poslaneckým mandátem, se zatím nevyjádřil.

Ať odejdou pučisté, tvrdí poslanec Skokan

Za samozřejmý považuje Bártův konec v čele poslaneckého klubu poslanec Martin Vacek. "Rozsudek je pro mne signál, že by již v tuto dobu neměl být předsedou poslaneckého klubu, a myslím, že Vít Bárta má dost sebereflexe, aby zvážil i odchod ze sněmovny," konstatoval Vacek.

Bárty se naopak zastal liberecký poslanec VV Petr Skokan. "I podle odůvodnění rozsudku šlo o vnitrostranický puč s cílem odstranit Víta Bártu z politiky," řekl Aktuálně.cz Skokan.

"Složit mandát by měli nejprve ti, které soud označil jako iniciátory puče, a teprve posléze Vít Bárta," dodal Skokan, který ovšem netrvá na tom, aby Bárta opustil sněmovnu.

"Považuji za správné dát nejdříve prostor Vítovi Bártovi k jeho reakci," uvedla pro Aktuálně.cz poslankyně a stranická odbornice pro boj s korupcí Lenka Andrýsová.

"Snažím se to pochopit, nepovažuji odsouzení Bárty za spravedlivé v prostředí, kde se rozkrádají miliardy a viníci zůstávají nepotrestaní. Je to fraška na úrovni Severní Koreje," reagoval na dotaz, zda by měl Vít Bárta rezignovat, jihomoravský poslanec VV Otto Chaloupka.

Koaliční politici žádají Bártův konec

Jako první z koaličních politiků se k rozsudku vyjádřil Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Foto: Ludvík Hradilek

"Rozsudek vítám, je to naděje, že se politika může vrátit do lepších časů. Očekávám, že teď v nejbližších hodinách složí Vít Bárta i Jaroslav Škárka poslanecký mandát," uvedl.

"Je to na Guinessovu knihu rekordů, aby byli v jeden den odsouzeni dlouholetý předseda parlamentní strany a předseda poslanecké frakce. To nemá v historii českého parlamentarismu obdoby, Věci veřejné tím obohatily českou politiku," poznamenal ministr financí a místopředseda T0P 09 Miroslav Kalousek.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga musí Bárta složit svou funkci. "Asi by bylo prospěšné pro českou politiku, kdyby odešel ze sněmovny. Když to jeho strana nastolila, měl by to dodržet," sdělil iDnes.cz. Dodal, že stabilitu koalice by verdikt ohrozit neměl.

Nečas se vládní krize neobává

Také premiér a předseda ODS Petr Nečas neočekává nic jiného než odchod Víta Bárty z politiky. "Jiné řešení si vzhledem k rozsudku nedokážu představit," řekl Nečas, který se neobává další koaliční, respektive vládní krize.

Foto: Ondřej Besperát

"Koaliční program je založen na dohodě politických stran a rozsudek nad jedním představitelem jedné z koaličních stran jeho naplňování neohrožuje," prohlásil Nečas.

Předsedkyně sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová uvedla, že odsouzení poslance Škárky na tři roky ji překvapilo. 

"Je to vysoký trest. V případě pana Bárty jsem tento trest tak trochu očekávala," řekla Aktuálně.cz Němcová. "Naprosto nedůvěryhodnou však pro mě byla svědkyně Kristýna Kočí."

Místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se omezil na obecné konstatování: "Předpokládám, že z  toho oba odvodí politickou odpovědnost."

Hašek volá po předčasných volbách

Také 1. místopředseda nejsilnější opoziční strany, ČSSD, Michal Hašek pokládá za nepředstavitelné, aby Bárta dál zůstal v politice.

Foto: Ludvík Hradilek

"Vít Bárta musí okamžitě odejít z postu předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných a složit poslanecký mandát. Věci veřejné destruují svým stylem politiky, pojímané jako prosazování obchodních zájmů, důvěru lidí v demokracii," uvedl Hašek v prohlášení rozeslaném médiím krátce po vynesení rozsudku.

Hašek využil aktuální situaci k tomu, aby oživil myšlenku předčasných voleb. "Vyzývám také premiéra Petra Nečase, aby zvážil, zda nebude lepší v současné situaci vyhlásit nové volby než pokračovat ve vládnutí s Věcmi veřejnými, jejichž zakladatel, reálný předseda a hlavní sponzor byl dnes odsouzen za uplácení poslanců," konstatoval Hašek.

Předseda strany Bohuslav Sobotka v zápětí vyzval premiéra Nečase, aby ukončil s VV koaliční spolupráci, protože jde o  nedůvěryhodnou stranu.

Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka z ČSSD se ukázalo, že v případě Věcí veřejných jde o zločinné spiknutí, a ne o politickou stranu.

Foto: Jan Langer

"Rozsudek potvrzuje, že tato strana se neštítí ničeho. Hlavním výsledkem, který z toho plyne, je, že tato strana nemá co dělat ve vládě," řekl Aktuálně.cz Zaorálek.

Klaus nechce soud hodnotit

Prezident Václav Klaus nebude podle svého mluvčího hodnotit rozhodnutí nezávislého soudu nad šéfem poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou.

Prezident je však podle ČTK smutný z toho, že se v české politice rozmáhají praktiky, kdy se místo formulace a prosazování myšlenek a hlasování o nich bojuje uplácením, odposlechy, vzájemným udáváním se a soudy.

 

Právě se děje

Další zprávy