Rána pro lidovce, známý europoslanec Březina je opouští

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
8. 2. 2012 11:50
Důvodem jsou rozpory se stranou a její špatné vyhodnocení příčin porážky ve volbách
Jan Březina
Jan Březina | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vlivný europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina opustil řady lidovců. Vystoupení ze strany oznámil v úterý celostátnímu výboru KDU-ČSL. Důvodem jsou jeho dlouhodobé rozpory se stranou.

Podle informací Aktuálně.cz teď vyjednává s TOP 09.

"Ano, ohlásil, že nás opouští. Je to škoda, ale čas běží dál," komentoval to předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Aktuálně.cz to potvrdil i sám europoslanec Březina, komentovat své další angažmá ale nechtěl.

"Nezamlouvá se mi poslední směřování KDU-ČSL. V čem? To by bylo na dlouhé povídání. Všechno ostatní jsou spekulace," řekl našemu deníku Březina v krátkém telefonickém rozhovoru.

Ve středečním tiskovém prohlášení už byl ale konkrétnější. Odchodem údajně vyvrcholily jeho dlouhodobé rozpory se stranou. Podle něj totiž dobře nevyhodnotila skutečné příčiny porážky v parlamentních volbách.

Ty Březina spatřuje v personálních chybách a v tom, jaké tváře KDU-ČSL veřejnosti nabízí. 

"Příkladem kandidatury do veřejných funkcí z poslední doby, která mě utvrdila v mém názoru na situaci ve straně, je senátní kandidatura Ludvíka Hovorky reprezentujícího politický směr v KDU-ČSL, který pro mě není přijatelný," uvedl v prohlášení.

Nabízí se přechod do TOP 09

I přes odchod z řad lidovců zůstává Jan Březina členem Evropské lidové strany, která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu.

Podle informací, které Aktuálně.cz má, už ale delší dobu vyjednává s TOP 09 a není vyloučena jeho účast v letošních krajských volbách - měl by vést jednu z krajských kandidátek "topky".

"Toto nám neoznámil, ale proslýchá se to už delší dobu. My jsme mu nabízeli, aby byl za nás lídrem v Olomouckém kraji, to ale odmítl," řekl předseda lidovců Bělobrádek.

 

Právě se děje

Další zprávy