První Sobotkův test. Po jmenování odlítá řešit Ukrajinu

Tereza Šídlová
Aktualizováno 28. 1. 2014 17:20
Premiér ještě ve středu večer zamíří na jednání V4 v Budapešti.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hned po jmenování vlády čekají nového premiéra Bohuslava Sobotku diplomatické povinnosti. Ještě ve středu večer zamíří na jednání V4 do Budapešti. Mimořádný summit se bude týkat bouřlivé situace na Ukrajině.

"I když to bude vzhledem k zítřejšímu jmenování vlády náročné, s účastí na setkání premiérů V4 k Ukrajině počítám," řekl Aktuálně.cz premiér.

Summit bude pro Sobotku zároveň příležitost setkat se se svými budoucími partnery, nočního jednání v maďarské metropoli se zúčastní premiéři Maďarska, Slovenska a Polska.

Mimořádný summit byl narychlo svolán kvůli současnému dění na Ukrajině. Uskuteční se v podobě pracovní večeře a bude navazovat na předem plánovaná setkání zákonodárců, některých ministrů a premiérů Maďarska a Polska. Později odpoledne se k Viktoru Orbánovi a Donaldu Tuskovi mají připojit slovenský premiér Robert Fico a šéf čerstvě jmenované české vlády Bohuslav Sobotka.

Sobotka se k situaci na Ukrajině vyjádřil v pondělí. Podle premiéra dění v této zemi zasáhne celou střední Evropu. Proto by podle něj měly mít země visegrádské čtyřky k ukrajinské krizi společný a koordinovaný postoj a naléhat na znesvářené strany, aby ukončily násilí a zvolily demokratické řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy