První prezidentské primárky ODS vyhrál Sobotka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 5. 2012 19:03
V Královehradeckém a Pardubickém kraji jasně porazil Evžena Tošenovského
Jako by to tušil... Přemysl Sobotka přichází na první primárky ODS v Pardubicích
Jako by to tušil... Přemysl Sobotka přichází na první primárky ODS v Pardubicích | Foto: Jan Langer

Hradec Králové - První reálné měření sil prezidentských voleb vyhrál místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Vnitrostranické primárky ODS v Královéhradeckém a Pardubickém ovládl suverénně, a to ziskem 404 hlasů. Jeho soupeř europoslanec Evžen Tošenovský dostal podle informací ČTK 141 hlasů.

Primárky na východě Čech byly vůbec prvním hlasováním a postupně budou pokračovat do konce června v dalších krajích. Primárky by měly ODS vyjít celkem na milion korun.

Celkem se hlasování v regionu zúčastnilo 551 členů ODS, což představovalo volební účast 30,5 procenta.

"Vyhrát první etapu je jistě příjemné, ale soutěž terpve začíná. Výsledek je pro mě velkým impulsem do dalších etap primárek."
uvedl v reakci na své vítězství Přemysl Sobotka.

Podle šéfky hradecké krajské ODS Zdeňky Horníkové se Sobotkovo vítězství předpokládalo. Jeho zisk výrazných 74 procent hlasů přičetla zejména tomu, že z Liberce pocházející Sobotka má ke kraji blízko.

Volebního shromáždění se v Pardubicích zúčastnilo zhruba 13 procent oprávněných voličů - členů ODS.

Oba k vítězství v historicky prvních stranických primárkách musí objet celkově patnáct volebních setkání v devíti volebních okrscích. Straníci, kteří se nemohou účastnit přímo volebního shromáždění, mohou dodatečně hodit svůj hlas do volebních uren v následujících dvou dnech na stranických sekretariátech.

První volební setkání provázel stesk po kandidatuře Miroslavy Němcové.

Jméno místopředsedkyně sněmovny, která účast v prezidentské volbě vzdala překvapivě a také krátce před vypuknutím primárek, padalo snad v každém hloučku, který se v zákulisí vytvořil.

"Kdyby kandidovala Němcová, tak jí to hodím bez váhání," přiznala mladá občanská demokratka postávající ve skupince vrstevníků krátce po volební schůzi.

Jméno vítězného kandidáta celých prezidentských primárek ODS, který získal nejvíce hlasů, bude oficiálně oznámeno 1. července a potvrdí jej ještě výkonná rada občanských demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy