První den sjezdu: Dienstbier skončil ve vedení ČSSD

Martina Machová Martina Machová, Jakub Novák
15. 3. 2013 22:55
Dění na 37. sjezdu největší opoziční strany jsme sledovali v online reportáži
Jiří Dienstbier skončil ve vedení ČSSD
Jiří Dienstbier skončil ve vedení ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - První den 37. sjezdu ČSSD, který probíhá v Ostravě, přinesl jedno překvapení. Do funkce místopředsedy strany nebyl zvolen prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Místo něj se ve vedení usadí Milan Chovanec.

Velkou událostí byla také návštěva Miloše Zemana, někdejšího předsedy strany a současného prezidenta, který byl přijat s nadšením většiny přítomných sociálních demokratů. 

ČSSD si v pátek zvolila staronové vedení strany. Své pozice na sjezdu uhájil vedoucí tandem sociální demokracie předseda Bohuslav Sobotka a statutární místopředseda Michal Hašek.

Oba byli v jednotlivých volbách nakonec jedinými kandidáty - Sobotka získal 84 % platných hlasů delegátů, Hašek zase necelých 79 %.

Skutečný boj tak začal až při volbě místopředsedů, o pět postů se totiž ucházelo celkem devět kandidátů.

Čtyři z nich - Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Martin Starec - získali funkce již v prvním kole. Vojtěch Mynář se pak stal šéfem Ústřední kontrolní komise.

O pátém místopředsedovi, resp. místopředsedkyni se tedy rozhodne ve druhém kole na přelomu pátku a soboty, kdy se spolu utkají Marie Benešová a Alena Gajdůšková.

V předsednictvu tak po pátečním hlasování skončil prezidentský kandidát ČSSD a senátor Jiří Dienstbier.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Bohuslava Sobotky na Aktuálně.cz:
Nový začátek pro naši zemi

Největší ohlas měl ale během páteční části sjezdu u delegátů jednoznačně projev prezidenta Miloše Zemana, který do Ostravy přiletěl vrtulníkem.

Své bývalé straně vzkázal, aby její členové zůstali k sobě navzájem přátelští (přičemž jim zároveň nabídl také své přátelství) a aby se zároveň nebáli vládnout sami.

"Jako prezident jsem povinen být nadstranický, jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách," řekl a byl odměněn bouřlivým potleskem.

Prohlédněte si fotogalerii z prvního dne sjezdu:

Dění z 37. sjezdu jsme sledovali v online reportáži:

22:45 - Druhé kolo volby bude probíhat od 23:00, výsledek dostanou delegáti formou SMS zprávy. Páteční část sjezdu končí. Loučíme se tímto s našimi čtenáři a budeme se těšit v sobotu ráno! Dobrou noc!

22:35 - Oficiální výsledky voleb - Vojtěch Mynář získal 531 hlasů a stal se šéfem Ústřední kontrolní komise. Místopředsedy se stali Zdeněk Škromach s 413 hlasy, Lubomír Zaorálek se 412 hlasy, Milan Chovanec s 332 hlasy a Martin Starec s těsným výsledkem 298 hlasů.

Do druhého kola postupují obě ženy - Marie Benešová (získala 270 hlasů) a Alena Gajdůšková (258 hlasů v prvním kole).

Jiří Dienstbier končí ve vedení ČSSD (získal 237 hlasů); pro Jaroslava Foldynu hlasovalo 173 delegátů a pro Jiřího Bodenlose 99 delegátů.

V případě Martina Starce vznikly pochybnosti v otázce kvóra - tedy minimálního počtu hlasů nutného pro schválení kandidáta v prvním kole.

V prvním kole se stali místopředsedy Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. O jeden hlas unikl post místopředsedy Martinu Starcovi - jeho hlasy však byly přepočítány a podle neoficiálních informací se nakonec chybějící hlas našel.

20:10 - Volby budou probíhat od 20:30 do 21:00, do té doby se ještě musí vytisknout volební lístky. Přestávka bude trvat do 21:45.

20:03 - Posledním řečníkem je Vojtěch Mynář, jediný kandidát na šéfa Ústřední kontrolní komise. "Nechci tu zdržovat, co se týče mých předřečníků, tak co projev, to perla. Tato pozice je o práci. Nikdo na ni nechce kandidovat, je to bezplatná funkce - já bych byl rád, pokud by kandidoval také někdo jiný," řekl Mynář a podpořil zároveň Martina Starce, který se osvědčil jako dobrý hospodář.

19:56 - Předposlední kandidátské vystoupení má jihočeský hejtman Jiří Zimola. "Je mi ctí tu být před vámi. Děkuji týmu, díky kterému jsme dosáhli druhého nejlepšího výsledku v republice. Stranu by tu měli prezentovat ti, kteří si to odpracovali a kteří na to mají, ti,kteří mají čistý štít, zkušenosti a úspěch. Hlas hejtmanů, úspěšných politiků ve volbách, musí být ve vedení strany slyšet - je to hlas, který prošel tím nejspravedlnějším testem, volbami. ČSSD musí znít jako jeden celistvý hlas. Zřejmě více než dva hejtmané nemůžeme uspět, rozhodl jsem stáhnout svou kandidaturu a podpořit Milana Chovance. Platí přitom, že jsem připraven celému vedení maximálně pomáhat," uvedl Zimola.

19:47 - Lubomír Zaorálek pokračuje v projevech kandidátů a obrací se ke svému regionu. "Stát stále není spravedlivý, když rozhoduje, kdo je a kdo není důležitý. Lidé to tu mají těžké. Všichni jsou nedůležití v této zemi - kdo je tu důležitý, pan Šiška, chytrý jako liška? Tihle lidé vydělávají na nemocných a znevýhodněných lidech. Co je to za stát, kdo na to má koukat, na taková rozdělení toho, kdo je důležitý a kdo není. Vím, že je to těžké, když ombudsman řekne, že sKarty porušují zákon o ochraně osobních údajů, že se tím vláda zabývá? Že se nikdo nezabývá zprávami NKÚ? Jeslti chceme být stranou, kterou berou lidé vážně, musíme brát lidi jako důležité. Nejsme tu sami, žijeme tu na věcech, které vybudovali lidé před námi. Této pravici možná její cynismus projde, ale nám nic takového neprojde," řekl ve svém projevu.

Foto: Ludvík Hradilek

19:46 - Zdeněk Škromach se obul do Karolíny Peake. "Ještě jsme ani neskončili a už se do nás pustila pijavice na vládě. Pojďme bojovat a vymést to tam, zvítězíme," řekl Škromach a velmi brzy skončil.

19:42 - "Jsem členem sociální demokracie od roku 1989 a strana mě dobře poznala. Pracoval jsem na různých úsecích a vždy se snažil být užitečný. O tom, jak se mi to podařilo s hospodařením strany jste se mohli přesvědčit. Nabízím reálné výsledky Martin Starec.

Foto: Ludvík Hradilek

19:40 - Pokračuje hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. "Jsem zastáncem politiky, kde si myslím, že je důležitá snaha, ale i výsledek. Musíme mít výsledky a přesvědčit veřejnost, že s námi mohou spojit svou budoucnost. Pokud půjdeme do kampaně s pokorou a propotíme oranžový dres, tak nemůžeme prohrát," prohlásil Chovanec.

19:35 - Dalším kandidátem je Alena Gajdůšková. "Vždy jsem bojovala a bojuju za slušnou politiku, která je službou pro lidi v této zemi. Musíme mobilizovat všechny své síly. Jsem odhodlána jako doposud naplno pracovat ve vysoké ústavní pozici - nejen podporou technického vzdělávání mladých lidí, spoluprací s nezávislými organizacemi a občanskými sdruženími a podobně. V tuto chvíli jsem připravena postavit se do první linie ČSSD a dát všechny své síly a zkušenosti, abychom dokázali vybudovat slušný život pro všechny slušné a poctivé lidi, to slibuji," řekla místopředsedkyně Senátu.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda se obává toho, že po uzavírání koalic mezi ČSSD a KSČM v krajích se bude to samé opakovat i na vládní úrovni. "My tomu můžeme zabránit jenom tak, že sociální demokraté a komunisté nebudou mít většinu v Poslanecké sněmovně. Pokud ji mít budou, tak to pokládám za absolutně pravděpodobné," řekl Benda ČTK.

"Já myslím, že to každý vnímá, že sociální demokracie už je delší dobu v opozici a že udělá cokoli, aby se k té vládě dostala," řekl ČTK zase předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík, který je současně šéfem poslaneckého klubu TOP 09-STAN.

19:29 - "Nejsem jako někteří političtí manekýni, kteří se v ČSSD v posledních letech objevili jako houby po dešti. Mám zkušenosti z komunální politiky. Nejsem diplomat, ale někdy je takové vyjadřování potřeba. Víte, že lidi, kteří nemají co do úst se opravdu nezajímají o nějakou integraci levice. Jsem strašně rád, že Bohuslav Sobotka řekl, že se k tomu po našem volebním vítězství vrátíme. Jsem také rád, že prezident, na kterého jsem deset let čekal, pomůže - nejsem akademický levičák. Chci být u toho, až budeme sestavovat vládu a já mohl prosadit zájmy lidí, kteří bydlí v panelácích," řekl ve svém projevu Jaroslav Foldyna.

19:21 - Před delegáty nastoupil Jiří Dienstbier. "Nemusím se asi ani moc představovat - většina z vás má myslím jasný názor, koho podpoří. Možná má někdo pokušení mi dnes ´přečnívající´hlavu srazit. Jako týmový hráč jsem byl rád, když jsem mohl pomoci i když jsem mohl pomoc přijmout, proto jsem se účastnil všech volebních kampaní. Česká republika je poměrně drsné místo pro života, zejména pro některé skupiny, jako jsou důchodci nebo matky samoživitelky. Volby musíme vyhrát - ale není vyhrát jako vyhrát. Minule jsme také byli nejsilnější, ale výhra to nebyla. Musíme mít tak silný mandát, že to budeme my, kdo bude sestavovat vládu a určovat její program. Nesmí se nám stát, že slepíme vládu s nějakou malou většinou, navíc třeba s nějakým podnikatelským subjektem, jako byla strana Věci veřejné. Podobné strany jako my v zahraničí mají úspěch také u liberálního voličstva ve městech - nám se to zatím příliš nedaří, já takovou cestou šel během své prezidentské kampaně a jsem připraven s tímto straně pomoct. Udělám vše, abychom všechny volby v příštím roce vyhráli," řekl současný místopředseda Dienstbier.

19:12 - Dalším řečníkem je pražský sociání demokrat Jiří Bodenlos. "Pražská sociální demokracie má po mnoha letech práce konečně svého zástupce v horní komoře Parlamentu, kterým je paní profesorka Eva Syková. Musíme si uvědomit, že pražská ČSSD bojuje na nejtěžším hřišti," říká Bodenlos. Rád by se věnoval oblasti spotřebitelského práva, bankovních poplatků, zjednodušení administrativy pro občany ("aby si nemuseli brát půl dne dovolené, který stráví na úřadech"), zrychlení justice, bezpečnost a soukromí.

"Nemám obavu o jednotu strany v předvolebním období. Bojím se momentu, kdy se ujmeme vládní odpovědnosti, kdy nám nebude nakloněno veřejné mínění - zde musíme udržet jednotu," dodal. 

19:03 - Prvním kandidátem je podle abecedy Marie Benešová. "Snažila jsem se objíždět všechny krajské konference - a ty, které jsem jako advokátka nestihla, tak se omlouvám a věřím, že tuto věc napravím. Pokusím se, aby se naplnilo naše heslo ńový začátek pro naši zemi´. Byla jsem vždy konzistentní ve svých názorech a mnohokrát jsem na to doplatila - jako například v kauze jsutiční mafie, kde jsem platila 400 tisíc. Narodila jsem se ve znamení berana a ti jsou tvrdohlaví - proto budu své názory tvrdě prosazovat. Nabízím své zkušenosti zejména v oblastech práva a justice. Hovoří se tu o tom, že máme selektivní justici, tento termín musí odpadnout a musí platit ´padni komu padni´. Též nabízím spolupráci s našimi ženami," řekl Benešová ve svém projevu, kde zároveň vyčetla všechny skupiny, se kterými hodlá spolupracovat.

O pět míst místopředsedů se uchází celkem deset kandidátů, na post šéfa Ústřední kontrolní komise pouze jeden. Každý z kandidátů má na svůj projev deset minut.

Foto: Ludvík Hradilek

18:28 - "Mám ze zvolení Michala Haška velkou radost. Pevně věřím, že i v novém období bude fungovat naše úspěšná spolupráce. Michal Hašek bude krát klíčovou roli v koordinaci naší politiky na krajské úrovni," konstatoval Bohuslav Sobotka.

"Také já Slávkovi Sobotkovi blahopřeji k obhajobě postu předsedy. Obhajobu postu statutárního místopředsedy beru také jako úspěch všechn našich hejtmanů. Jsem připravený být zlým mužem sociální demokracie. Těším se na další spolupráci s Bohuslavem Sobotkou a věřím, že jejím výsledkem bude úspěch ČSSD v příštím roce," řekl po svém zvolení Hašek.

"Více než deset funkcí jsem přenechal jiným lidem. Co se týče kumulace placených funkcí, respektuj, že se v ČSSD v tomto ohledu vede debata o této věci - my jsme kandidovali v době, kdy sociání demokracie s tímto neměla skoro žádné zkušenosti. V tomto ohledu jsem ale připraven následovat pana Sobotku a ochoten se některých funkcí vzdát," reagoval jihomoravský hejtman.

Výsledek Michala Haška byl oficiálně potvrzen. Vydáno bylo celkem 600 lístků, 594 bylo odevzdáno, 582 bylo platných. Haškovi dalo svůj hlas 473 delegátů.

Foto: Ludvík Hradilek

18:19 - "ČSSD má nyní ojedinělou šanci, která se už nemusí opakovat. Zároveň máme ale historickou odpovědnost, abychom to dělali jinak a lépe," říká ve svém projevu Vladimír Špidla. Ve svém projevu dále hájil proevropskou politiku a potřeba se v ní více angažovat.

18:12 - Podle neoficiálních informací - se ziskem 473 hlasů delegátů (78,8 % všech hlasů) - obhájil Michal Hašek post statutárního místopředsedy ČSSD.

18:02 - Mostecký sociální demokrat Karel Novotný se ve svém projevu dostal od nezaměstnanosti k otázce prolomení limitů těžby uhlí, jejichž je zastáncem.

Článek o Sobotkově povolebním komentáři najdete zde.

17:17 - Byla vyhlášena pauza na volbu statutárního místopředsedy.

17:06 - Jediným kandidátem na post statutárního místopředsedy zůstal Michal Hašek. "Sociální demokracie má výhodu v ohromném rezervoáru lidí na krajské a komunální úrovni, to je největší deviza ČSSD, které musíme co nejvíce využít. V příštím roce budeme mít cenného spojence, kterým je Miloš Zeman. Jsem rád, že program sociální demokracie bude mít zastání také na Hradě. Našimi spojenci nebudou pravicové strany, ani ODS, ani TOP 09," řekl v projevu Hašek.

"Musíme okamžitě přijít s prorůstovými opatřeními - v duchu toho, co v minulosti dělaly sociálně demokratické vlády. Podpořme znalostní ekonomiku - vědu i její aplikaci, školství na všech úrovních," dodává s tím, že významnou úlohu budou mít v této věci evropské fondy.

Foto: Ludvík Hradilek

Lubomír Zaorálek se stáhl z boje s Michalem Haškem o post statutárního místopředsedy.

"Vidím dvě alternativy - v případě nemožnosti vytvoření jednobarevné menšinové vlády ČSSD vidím jako možné partnery středové strany; pokud taková alternativa nebude možná, vidím možnost dohody na levici, která by samozřejmě zahrnovala i KSČM, pokud bude mít po příštích volbách výraznější zastoupení," řekl po svém zvolení Sobotka.

"Bohuslavu Sobotkovi ke zvolení předsedou ČSSD blahopřeji. Je ale otázka, jestli od něj můžeme očekávat něco nového či dobrého pro ČR. Je už skoro dvacet let poslancem. Jako takový se proslavil veřejně přiznaným zneužíváním náhrad. Byl členem vlády, která nastartovala dluhovou krizi, jako ministr financí je za to osobně odpovědný. Příčinou našich dnešních ekonomických problémů je evropská krize a rozhazovačná politika Bohuslava Sobotky. Dnes už jen hasíme," okomentovala Sobotkovo zvolení šéfka nejmenší vládní strany LIDEM Karolína Peake.

"Blahopřeji Bohuslavu Sobotkovi ke znovuzvolení do čela české sociální demokracie. Soudě podle výsledku hlasování má ve straně silnou pozici, což je pro každého předsedu strany důležitým pozitivním signálem před důležitými volbami. Je to ale zároveň závazek k tvrdé práci...Strana LEV 21 neskrývá ambice uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny. ČSSD je nepochybně programově velmi blízkou stranou. Jsem si jist, že naše země potřebuje po příštích volbách stabilní levicovou či levostředovou vládu. Národní socialisté jsou odhodláni takové stabilní vládě pro lidi, nikoli proti lidem, pomoci," pogratuloval Sobotkovi Jiří Paroubek.

16:41 - Sobotkovo znovuzvolení potvrdil také předseda volební komise. Bylo odevzdáno 593 lístků, platných bylo nakonec 582.

16:36 - Podle neoficiálních informací Bohuslav Sobotka obhájil svůj předsednický mandát - pro hlasovalo 507 z 604 delegátů.

16:33 - "Bez zásadní reformy školství budou jakákoliv opatření k podpoře ekonomiky zbytečná," řekl v úvodu svého projevu Vlasta Bohdalová.

16:25 - Europoslankyně Zuzana Brzobohatá kritizuje takzvanou "Klausovu výjimku", která měl podle jejích slov udělat z českých občanů občany "druhořadé". Navíc se ohradila vůči vládní evropské politice vlády.

Foto: Ludvík Hradilek

"V Bruselu nejednáme - dostáváme pouze pozice ČR k různým materiálům. Ty jsou přitom obvykle ´ne´, nebo ´Česká republika nesouhlasí´- takhle vždycky zůstáváme za dveřmi. Pro národní zájmy se dá udělat mnohem více, než jen odmítat bruselské návrhy," řekla Brzobohatá.

16:09 - "Nesmíme být pouze restriktivní, ale musíme přijít i s nějakými investičními pobídkami, avšak v současné verzi - a to jak pro nové, tak stávající investory, aby z Česka neodcházeli. Musíme se z krize proinvestovat," říká ve svém projevu Milan Urban.

"Miloš Zeman při svém proslovu nezklamal. Jeho neskrývaná snaha tahat za nitky alespoň u části delegátů, tedy v části ČSSD, se opět projevila. Například tím, že doporučil ustavení menšinové vlády, byť opřené o komunistickou stranu. Miloš Zeman nikoli nadstranicky využil možnosti svého projevu, aby se otevřeně opřel do svých odpůrců v rámci ČSSD...Pobavilo mne i jeho vyjádření na adresu těch, kteří jej podpořili i před prvním kolem prezidentské volby, ačkoliv ČSSD měla svého kandidáta. Takové lidi totiž v minulosti sám Miloš Zeman, ještě coby člen ČSSD, označoval za zrádce. Pokud jde o šedé myši, pak jsou to právě tito jeho podporovatelé typu Marie Benešové, kteří jsou skutečné šedé myši sociální demokracie," napsal v reakci na Zemanův projev Jiří Paroubek (NS-LEV21).

Foto: Ludvík Hradilek

15:27 - Je vyhlášena přestávka na volbu předsedy ČSSD. Znovu se tedy bude pokračovat v 16:00.

15:10 - Se svým kandidátským projevem před delegáty přišel Bohuslav Sobotka. "Pokud získám vaši důvěru, můj úkol bude jasný - vyhrát volby do Poslanecké sněmovny a sestavit vládu se sociálnědemokratickým programem. Po osmi letech v opozici dlužíme svým voličům volební vítězství. Nikdo jiný než my nemůže ODS a TOP 09 porazit. Proto se musíme dobře připravit - personálně i programově," uvedl ve svém projevu Sobotka.

"Potrvá minimálně dva roky, než se v ekonomice projeví důsledky našich nápravných opatření," konstatoval.

Prvním zákonem nové vlády by měl být zákon o majetkových přiznáních. Další věcí bude nastartování hospodářského růstu, včetně investic do vzdělání i vědy, získávání investorů. Měl by být předložen zákon o zrušení poplatků ve zdravotnictví, úprava důchodové reformy (vč. zrušení druhého pilíře) nebo "úklid po Drábkově gangu" na MPSV.

Foto: Ludvík Hradilek

"Upřednostňuji jednorázovou daňovou reformu, od roku 2015 - potom by nemělo k dalším změnám docházet. Zdaněn by měl být hazard, banky či velké firmy. Naše vláda by ale neměla jít cestou zvyšování DPH. Schválen by měl být například zákon o státní službě. Kromě toho bychom se měli dostat z periferie Evropské unie a přistoupit například k fiskálnímu paktu. Do voleb musíme angažovat také vážené nestraníky, odborníky a další. V zájmu dalšího úspěchu strany to bude nesmírně důležité. Po mém případném zvolení dojde také ke změnám stínové vlády. Naši ministři musí být kompetentní a obklopení odborníky s čistým štítem, nebude čas na žádné rozkoukávání na ministerstvech," říká Sobotka.

13:42 - Byla vyhlášena hodinová pauza na oběd. Poté se k online přenosu vrátíme.

13:30 - "Preference jsou sice důležité, ale pouze proto, abychom poté mohli ve vládě nabídnout lidem dobré podmínky. Musíme být dobrou politickou stranou - sociální politika neznamená jen určité úlevy, ale musí být také minisociální, protože se liší rodinu od rodiny, jedince od jedince - musíme být mezi lidmi. Politika je od toho, aby zde bylo příjemněji," říká čestný předseda ČSSD Valtr Komárek.

"Chceme vyhrát volby, abychom pomohli lidem, abychom byli sociální demokracií českého národa a požívali jeho plnou důvěru," dodal na závěr.

Byl odměněn velkým potleskem.

13:18 - Po Zemanovi přichází šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. "Jsme svědky dvojího vidění - vidění vlády a jejích poradců - jako by tu neexistovala armáda nezaměstnaných, nebo 600 tisíc lidí na hranici bídy. To se nikde nedozvíme," kritizuje vládu Zavadil.

13:00 - "Počkejte s tím potleskem raději až po mém projevu," řekl prezident přítomným. "Během pěti let se podařilo z malé a opomíjené strany dosáhnout voličské podpory ve výši 32 % a opravdu vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem. Zvítězit ve volbách je dobré, ale pokud neumíte vládnout, tak velmi rychle ztratíte prestiž. Tehdy se první sociálnědemokratické straně ve vládě podařilo vyvést Česko z krize. Ve srovnání s činností současné vlády, která je kombinací nečinnosti a špatné činnosti, je to výsledek, na který může být ČSSD právem hrda. Po volbách v roce 2002 získala sociální demokracie 32 % a ve sněmovně tehdy bylo 111 levicových poslanců; místo jednobarevné vlády sociální demokracie, která se mohla opřít o bezpečnou většinu levicových poslanců, splácalo tehdejší vedení podivnou stojedničkovou koalici. Říkám to proto, aby se taková situace už neopakovala - mějte odvahu vládnout sami, nikdo si pak nebude přisvojovat vaše zásluhy. Stupňování slova nepřítel je - nepřítel, úhlavní nepřítel a koaliční partner," řekl ve svém projevu Zeman. Celý projev si můžete přečíst zde.

Foto: Ludvík Hradilek

"Jako prezident jsem povinen být nadstranický, jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách," řekl a byl odměněn bouřlivým potleskem.

"Jsem jen zvědav, co tomuto výroku řeknou novináři, které tolik miluji," dodal.

"Občas se říká, že jsem přijel na sjezd rozložit sociální demokracii. Nelze se divit, že to tvrdí někteří pravicoví novináři. Pokud to však říkali někteří šéfové této strany, mají velmi špatný politický instinkt. A já se ptám - proč bych to dělal? Myslíte, že bych si přál faktickou vládu Miroslava Kalouska, nebo snad dokonce Karolíny Peake (smích v sále). Nepřijel jsem rozložit stranu - jen vás chci varovat před velkým nebezpečím závistivé malosti, která při objevení jakékoliv výraznější osobnosti ji zadupe do země a nahradí šedivou osobností, která nikomu nevadí, ale zároveň nikomu neprospívá. Z tohoto hlediska je sociální demokracie v lepším postavení než některé ostatní politické strany - a to zejména díky svým hejtmanům. Během svých dřívějších návštěv jsem například mluvil s hejtmany Netolickým nebo Mišákem, nedávno jsem si také hejtmany pozval, abych zjistil, že umí řídit své kraje," vyznal se Zeman k podpoře hejtmanů.

Poděkoval za podporu v prezidentských volbách a vyzval stranu k přátelství - zároveň nabídl to své. Následoval opět bouřlivý potlesk.

12:59 - Miloš Zeman dorazil do sálu, kde byl odměněn velkým potleskem všech přítomných.

Foto: Ludvík Hradilek

12:21 -Vrtulník s prezidentem přistál a Miloš Zeman míří na sjezd. 

 

12:21 - Vystupuje předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD Vojtěch Mynář. Během své řeči například zmínil, že straně doposud schází vnitrostranické školení nových členů nebo že se zvýšilo procento neplatičů členských příspěvků.

12:13 - Slovo dostává Richard Falbr, šéf sociálnědemokratických europoslanců. "Zítra bude mít polovina delegátů zápal plic, protože se tu kouří venku," stěžuje si Falbr. "Se zákazem kouření bychom měli přibrzdit, protože většina našich voličů kouří, pracuje ve fabrikách nebo plantážích, kde se pěstuje tabák," pokračuje.

Foto: Ludvík Hradilek

"Pod heslem zvýšení konkurenceschopnosti se podkopává myšlenka evropského sociálního státu - to je ale mylné, podívejte se na severské země," říká Falbr a přesouvá se ve svém projevu k odborům.

"Řekněte, že odbory volí sociální demokracii. Už žádné ´přemluv bábu´. Právě sem letí prezident Miloš Zeman s Jaroslavem Zavadilem - ten minulý prezident by ho přitom nevzal ani na koloběžku," konstatuje Falbr, sám bývalý šéf odborů.

"Vždy k vítězství, ´hasta la victoria siempre´," parafrázoval na závěr výrok Che Guevary.

11:59 - Šéf senátního klubu ČSSD, která má v horní komoře nadpoloviční většinu, Petr Vícha už byl ve svém projevu trochu optimističtější. Kritizuje však například nedávný postup v souvislosti s novelou zákona o jednacím řádu sněmovny, který by umožňoval mimo jiné omezit obstrukce či založit poslanecký klub o šesti členech.

Foto: Ludvík Hradilek

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc si v rámci svého projevu postěžoval na současnou sněmovní realitu: "Prohrávat jedno hlasování za druhým je náročné, když víte, že máte pravdu. Každá opozice se však jednou může stát vládou a potom musí řešit problémy předchozí vlády. V současné vládě se navíc skloubí hloupost s arogancí a nekompetencí. Nekompetentnost současné vlády je ohromná. Nechci ani ze slušnosti komentovat schopnosti ministryně Hanákové, vzhledem k neschopnosti paní ministryně Müllerové skončit s některými projekty to zřejmě bude podobné," kritizoval Tejc.

"Dá se žít bez luxusního auta, ale nedá se žít bez platu. Musíme předkládat alternativy. A ne vždy nejsme neúspěšní - jedním z takových je například změna občanského zákoníku v souvislosti se spotřebitelskými úvěry. Situace je příliš vážná na to, abychom vedli akademické debaty o možnostech koalic, musíme řešit reálné problémy," dodal.

11:37 - Martin Starec hájí výsledky hospodaření strany a pokrok, který strana v této věci udělala.

"Posílili jsme transparentnost hospodaření strany. Tlačili jsme na to, abychom neměli co schovávat. Každý se může podívat, co do sociální demokracie přichází a co s tím strana dělá. Dluhu se můžeme zbavit pouze přebytkovým hospodařením - už máme takto schválené rozpočty na tři roky dopředu. V roce 2015 bychom měli být schopní říct, že už nemáme žádný dluh - a to včetně započítání nákladů na volby," říká Starec.

Foto: Ludvík Hradilek

Podle průběžných dohod by mohly ve vedení ČSSD být dvě ženy. Velkou šanci má nově Zdeněk Škromach. Své pozice mají jisté Bohuslav Sobotka a Michal Hašek.

11:23 - Hovoří Lubomír Zaorálek. "Musíme hájit zájmy lidí, nejde věci řešit pouze z pracoven. Sociální demokracie předvádí, že bude prosazovat věci, o kterých mluvila s lidmi. Nebudeme lidi překvapovat. Přál bych si, aby se ČSSD neocitla v pozici současných vládních stran, aby námi lidé nepohrdali. Náš program vždy budeme dělat s lidmi," říká.

Ve svém projevu se věnuje budoucí zahraniční politice a nutnosti do zahraničí jezdit a vyjednávat. "Musíme být vláda, která je otevřená nejen vůči veřejnosti, ale také vůči světu. Musíme se světem mluvit, budovat kontakty. Nemají to být cesty za zábavou, musíme se bavit o investicích a pracovat, bez toho nepřineseme do Česka zahraniční kapitál," hájí důležitost zahraniční politiky.

Kromě toho také hájí vznik nových občanských sdružení a organizací - a nabádá k jejich toleranci a respektu. "Nikdo se tu nebere vážně - ombudsman a dokonce ani prezident. Musíme být jako papež a říct - my vás potřebujeme," řekl na závěr svého projevu Zaorálek.

11:18 - "Můžeme hodnotit i prezidentské volby - Jirka je možná spokojen, ale sociální demokracie se nemůže spokojit se čtvrtými místy. Sociální demokracie musí vítězit. Po dohodě se Slávkem jsem se vzdal funkce stínového ministra - kvůli tomu, abychom dali šanci ženám i ve vládě. Zkoušejme nové alternativy. Bojujeme také s nepřízní v médiích - nebude to jednoduché, ale zvítězíme!" řekl v projevu Zdeněk Škromach.

Foto: Ludvík Hradilek

11:09 - Jiří Dienstbier "bilancuje". "Chtěl bych poděkovat všem našim ´neviditelným´členům.

10:58 - Hovoří Marie Benešová. V rámci stínové vlády jsem měla na starosti boj s korupcí a měla jsem na starosti tuto problematiku. Ohrazuje se vůči kritice sociálnědemokratických hejtmanů v souvislosti s čerpáním z regionálních operačních programů.

Delegáti v kuloárech probírají sezení v sále - jsou naštvaní, protože si podle svých slov "ani nemají kam dát kávu" - sezení je podle nich velmi nepohodlné. Někteří z nich by si prý dokonce rádi s novináři vyměnili sezení v tiskovém středisku.

10:47 - "Bez nadsázky dolních deset milionů občanů, které zastupujeme, čekají na to, co zde schválíme," říká ve svém projevu statutární místopředseda Michal Hašek. Zvyšuje hlas a je odměňován potleskem. "Pravice si zaslouží minimálně osm let v opozici," říká.

"Okamžitě po krajských volbách začal hon proti sociálním demokratům. Na krajské a komunální úrovni předvádíme jiné vládnutí, než je to, které předvádí centrální vláda - většinou bez skandálů. A když už, tak je to padni komu padni," tvrdí Hašek.

Hledejme všechno, co nás bude s novým prezidentem spojovat," vyslovil se Hašek pro spolupráci s Milošem Zemanem.

Zatímco v předních řadách sedí například delegáti z Královéhradeckého kraje, jejich kolegové ze severních Čech (konkrétně z Ústeckého a Karlovarského kraje) sedí v zadních řadách - sami to přitom vnímají jako "trest" za problémy v ROP Severozápad.

Nikoliv kolegové, nikoliv spolustraníci, ale "přítelkyně a přátelé" - tak se na sjezdu oslovují delegáti.

Foto: Ludvík Hradilek

10:28 - "Lidé čekají, že se nebudeme věnovat sami sobě, ale že se budeme věnovat problémům společnosti. Sociální demokracie je dnes jediná konsolidovaná strana schopná řídit stát," říká v předsednickém projevu Bohuslav Sobotka a zdůrazňuje poslední volební úspěchy strany.

Děkuje se všem - hejtmanům, pracovníkům i členům strany - a nakonec i Jiřímu Dienstbierovi za výkon v prezidentských volbách. Od Miloše Zemana na Hradě si slibuje programovou spolupráci.

Poté následuje kritika sociálních poměrů v zemi v důsledku vlády pravice. "Budeme přebírat vybydlenou zemi. Lidé bojují s rozkládající se zemí. Stát se rozkládá," kritizuje.

10:15 - "Byl jsem tu na sjezdu v roce 1991, jako skrutátor," vzpomíná Bohuslav Sobotka. "Moravskoslezský kraj je baštou sociální demokracie. Vnímejte konání sjezdu zde jako poděkování našim voličům. Poděkujme potleskem našim voličům - sociální demokracie zde vyhrála všechny volby," dodal.

Delegáti po jeho vystoupení věnovali minutu ticha zesnulým sociálním demokratům.

Po jejím skončení byl sjezd oficiálně zahájen.

10:12 -  Delegáti si vyslechli také krátký projev ostravského primátora Petra Kajnara. "Největší míra kriminality, nejvíce bezdomovců, nejznečištěnější ovzduší - díky velkému přílivu investic jsme přesto po Praze nejrychleji rostoucím regionem." 

10:07 - 37. sjezd ČSSD začíná. Na úvod zazní nejprve česká a poté evropská hymna. Úvodní slovo náleží hejtmanovi Moravskoslezského kraje Miroslavu Novákovi.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka podle svých slov neočekává po dnešním dni velké personální zemětřesení ve vedení strany. Před novináři se také vyjádřil k propuštění Davida Ratha z vazby - navzdory tomu, že v současnosti není členem ČSSD, očekává od něho podporu programu, za který byl v roce 2010 zvolen do Poslanecké sněmovny.

Prezident Miloš Zeman dorazí na sraz ČSSD ve velkém stylu - do Ostravy přiletí podle informací Aktuálně.cz vrtulníkem.

Delegáti 37. sjezdu sociální demokracie budou v ostravské hale Gong volit nové stranické vedení. Před volbou k nim promluví hlavní host sjezdu, někdejší předseda ČSSD a nový prezident Miloš Zeman. Ten by měl vystoupit kolem jedné hodiny. Nynější šéf strany Bohuslav Sobotka bude funkci obhajovat a před sjezdem nemá vyzyvatele. Nominace získal ve 12 krajích. Zprávou pro voliče tak bude především to, jakým způsobem namíchá více než 600 delegátů ostravského sjezdu Sobotkovi jeho nejbližší spolupracovníky ve stranickém vedení.

 

Právě se děje

Další zprávy