Prouza: Většina EU se nekloní k zavádění přísnějších sankcí

ČTK ČTK
8. 9. 2014 17:29
Česko se podle Prouzy také kloní k tomu je nezavádět, nebo alespoň mít mechanismus, jak nové sankce rychle zrušit.
Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza
Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Evropské unii nyní převládá názor, že přísnější sankce proti Rusku by se kvůli pozitivnímu vývoji na Ukrajině neměly zavádět.

Uvedl to státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v reakci na jednání v Bruselu o tom, zda připravená tvrdší opatření proti Rusku uvést v platnost. Česko se podle Prouzy také kloní k tomu je nezavádět, nebo alespoň mít mechanismus, jak nové sankce rychle zrušit.

"Myslím si, že dneska většina spíš přemýšlí o tom, že by se neměly sankce prohlubovat. Pokud všechny strany činí pozitivní kroky, které unie chtěla, a je vidět, že ty (už zavedené) sankce k něčemu vedly, tak není důvod v tuhletu chvíli vyhlašovat zpřísnění," soudí Prouza.

V pondělí vedl další zasedání pracovní skupiny k hodnocení dopadů sankcí mezi EU a Ruskem. "Názor, že bychom měli počkat na vývoj situace, je v tuto chvíli většinový," dodal.

"Česká republika bude podporovat posílení sankcí, pokud bude docházet k další eskalaci. Zatím slyšíme, že se situace naopak uklidňuje, takže máme pocit, že sankce by buď neměly být zaváděny, nebo pokud by byly zavedeny, tak ale mít velmi rychlý mechanismus, jak sankce potom rušit," doplnil Prouza český postoj.

Za důležité státní tajemník považuje, že EU má balíček přísnějších sankcí připravený. "Pokud by došlo k nějakému negativnímu vývoji na Ukrajině, tak je otázka 24 hodin, aby sankce byly zavedeny," poznamenal.

Vládě vadily možné dopady na strojírenský export

Na podobě rozšíření sankcí se v pátek shodli velvyslanci členských zemí. Sankce mají podle dostupných informací omezit přístup velkých ruských ropných a jiných firem s většinovou státní účastí na finanční trhy. Měly by také ještě více omezit vývoz některých technologií a zboží z unie do Ruska.

Právě zde v původním návrhu české vládě vadily možné dopady na český strojírenský export. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se Česku podařilo jeho námitky prosadit.

Opět by měl být také rozšířen seznam osob, kterým EU zmrazí majetek a zakáže cesty do unie. Měl by se dotknout vedoucích činitelů proruských separatistů na východě Ukrajiny, lidí z vlády Ruskem anektovaného Krymu či ruských rozhodujících činitelů a oligarchů.

Původně měla EU rozhodnutí o tom, zda nové sankce uvede v život, oznámit v pondělí odpoledne. Večer se kvůli tomu nicméně znovu sejdou velvyslanci členských zemí. Rozhodnutí by mělo padnout během pondělka a oznámeno pak má být v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy