Poslanec: Zákazu kouření nejvíc brání tichý odpor prostředí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 19. 2. 2015 11:11
Návrh úplného zákazu kouření v restauracích už téměř čtyři měsíce leží ve Sněmovně. Podle jednoho z předkladatelů, Radka Vondráčka, je neochota poslanců nepochopitelná.
Radek Vondráček
Rozhovor skončil
Přečíst si rozhovor

Praha - Když před týdnem poslanec hnutí ANO Radek Vondráček navrhl zařazení zákona o tabákových výrobcích jako pevného bodu jednání Sněmovny, neuspěl. Chyběly mu hlasy poslanců za koaliční ČSSD.

Podle šéfa socialistické frakce Romana Sklenáka o Vondráčkově návrhu jeho poslanci nevěděli. Návrh přitom ve Sněmovně leží téměř čtyři měsíce, aniž by se dostal do druhého čtení.

"Přitom zdravotnický výbor již ve věci neformálně jednal, a kdyby mohli, už by i odhlasovali své doporučení. Bohužel plénum Sněmovny jim návrh ještě neposlalo," odpověděl Vondráček jednomu z čtenářů.

Odmítl rovněž, že by poslanci ANO stáhli svůj návrh. "Když vidíme 'rychlost' zákonodárného procesu, je náš návrh možná jediná reálná šance zákon přijmout v tomto volebním období," domnívá se Vondráček. Ten se tak bude snažit znovu bod prosadit na dalším jednání dolní komory.

Důvodem, proč se nedaří poslanecký návrh prosadit rychleji, je hlavně neochota ČSSD změnu podpořit, což nepřímo přiznal i Sklenák. Podle něj by měl mít prioritu vládní návrh, který připravuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Je tak dost možné, že sociálnědemokratičtí poslanci budou oddalovat projednávání tak dlouho, než Němečkův návrh vláda do Sněmovny pošle.

Ministerská varianta se ovšem zpožďuje a v Parlamentu dost možná narazí na problémy. Kromě zákazu kouření totiž počítá například i s tím, že alespoň jeden nealkoholický nápoj musí být v podniku levnější než pivo.

Podle Vondráčka by přitom nebyl problém, aby prošly oba dva návrhy. "Jsou zcela v souladu a můžeme si pomoci. Když náš návrh projde, bude už diskuse o tomto tématu vybojována a u vládního návrhu se můžeme soustředit na prosazení jeho dalších částí," nechápe koaliční poslanec, proč se sociální demokraté návrhu ANO tak brání.

Radek Vondráček

Rozhovor skončil
19. 2. 2015
Ptá se: Pavel Poštulka

Vážený p. poslanče,
s velkou nadějí jsem sledoval Vaši snahu konečně ukončit nadvládu Tabáku nad poslanci i občany ČR. Ale bohužel. Tabáková lobby si opět připsala vítězství. Je mi líto, že jste zákon stáhli. Měli jste jej usilovně prosazovat a demaskovat tak všechny poslance, jak to vlastně s kouřením v ČR myslí.
Moje otázka – co uděláte pro to, aby snaha „předřadit“ vládní návrh neznamenala definitivní pohřbení zákazu kouření ve všech veřejně přístupných místech, včetně restaurací a barů a to prosím bez vyjímek?

Odpovídá: Radek Vondráček

Dobrý den!

Nevím, kde se tato nepřesná informace objevila poprvé, ale náš poslanecký návrh jsme v žádném případě nestáhli. Dokonce ani nebyl jednotlivě stažen z pořadu schůze. My jsme se s kolegy pouze snažili trochu "předběhnout" a bod pevně zařadit na jednání sněmovny o něco dříve. Bohužel tuto naši snahu nepodpořili kolegové z jiných stran. I nadále budeme návrh prosazovat a pořá jsme přesvědčeni, že má smysl a naději na úspěch. Vládní návrh doposud do sněmovny ještě ani nedorazil.

19. 2. 2015
Ptá se: Pavel Poštulka

Ještě malou argumentační výzbroj pro všechny "liberály". Stát povolil distribuci a prodej zboží - tabáku - který způsobuje utrpení a smrt a zahubí polovinu svých konzumentů. Dále zahubí prostřednictvím pasivního kouření až 5 lidí denně. Stát tedy má nejen možnost, ale přímo povinnost upravit užívání této drogy tak aby neškodila těm, kteří si to nepřejí. Např. zákazníkům ve veřejně přístupných místech, byť v soukr. vlastnictví - dopravě, kultuře, zdravotnictví ale také v restauracích

Odpovídá: Radek Vondráček

Já se považuji za liberálního člověka. Jenže jsou oblasti, které stát jako regulátor musí zasáhnout. Asi bychom neslyšeli tolik hlasů zastánců svobody a svobodné volby například u zavedení povinnosti dětských sedaček v automobilu. A přitom čísla o škodlivosti kouření jsou tak jednoznačná, že už není třeba nic dodávat. Ročně v České republice zemře v důsledku kouření přes 30 tisíc lidí. Oproti tomu při dopravních nehodách je to okolo 700. Takže mám pocit, že argumenty o svobodné volbě a svobodě občanů spíše zastírají jiné zájmy.

19. 2. 2015
Ptá se: Filip Němec

Dobrý den,
nerozumím stažení Vašeho návrhu. Obávám se, že díky tomu ministerský návrh bude mít příležitost k dalším odkladům a možná i k tomu, že se slibovaný úplný zákaz kouření nějak "kompromisně zmírní", resp. vypustí.

Odpovídá: Radek Vondráček

Jak jsem již odpověděl, rozhodně nic nebylo staženo, nevím, kde tato informace vznikla. Přece nevzdáme boj o zákon, který jsme předložili už v červenci 2014! Když vidíme "rychlost" zákonodárného procesu, je náš návrh možná jediná reálná šance zákon přijmout v tomto volebním období.

19. 2. 2015
Ptá se: Borovička Pavel,MUDr.

co brání zákazu kouření ve všech restauracích ??Proč to pořád oddalujete ??
Přitom ve vyspělé Evropě to platí dávno...

Odpovídá: Radek Vondráček

Pro mě těžká otázka :( Když tolik poslanců deklaruje svůj zájem, tak nechápu, že věc nejsme schopni ani poslat do druhého čtení a do diskuze ve výborech sněmovny. Přitom zdravotnický výbor již ve věci neformálně jednal a kdyby mohli, už by i odhlasovali své doporučení. Bohužel plénum sněmovny jim návrh ještě neposlalo.

19. 2. 2015
Ptá se: Doubek Jiri

Dobry den,
Myslim si,ze zakaz v restauracich by mel byt ponechan na zrizovateli.A pokud je tabak na tolik skodlivy,tak by jeho prodej mel byt zakazan,stejne jako alkohol.Skodlivy podle mne jsou i rychlo obcestveni a automaty ve skolach,ktere se velkou merou podily na obezite a nemoci s ni spojeny.

Odpovídá: Radek Vondráček

Vlastně s vámi souhlasím. Ale když se rozhlédnete, musíte objektvně přiznat, že tento systém nefunguje. Jsme jediní v Evropě, kteří tuto oblast nemají nijak upravenu a je to zkrátka ostuda. Zákaz všech škodlivých legálních drog je asi řešení, které by jistě pomohlo zdraví lidí v naší zemi, ale myslím, že je v dnešní době nereálný. My se snažíme o malý krůček, o kterém víme, že funguje a máme už ověřené zahraniční zkušenosti, není to krok do neznáma. Po 10 letech zákazu v Irsku jim klesl podíl kuřáků ve společnosti téměř o čtvrtinu. To je úžasné číslo.

19. 2. 2015
Ptá se: Anna

Dobrý den.
Dokdy musíme my a naše děti trpět pro bezohlednost kuřáků?
To je opravdu takový problém si stát za svým? Kdo "přeplácí" Vaše snahy prosadit nekuřácké prostředí?
Kdo konkrétně to úsilí hatí?
Přeji, ať se Vám to podaří prosadit.

Odpovídá: Radek Vondráček

Já jsem žádný přímý tlak a lobby na svou osobu nezaznamenal. V tuto chvíli návrh spíš narazil na neporozumění a neochotu si vyjít vstříc. O to je mi to víc líto.

19. 2. 2015
Ptá se: Monika

Dobrý den pane poslanče, ráda bych se zeptala jaký máte názor na nedávnou snahu poslance Svobody zakázat prodej energetických nápojů dětem a mladistvým. Děkuji.

Odpovídá: Radek Vondráček

Je to jedno z trochu kontroverzních témat. A určitě si to minimálně z lékařského hlediska stojí za diskuzi. S kouřením to nesouvisí a já často zaznamenávám při povídání o zákazu kouření snahu odvést téma hovoru na jiné problémy. Takže jsem v tom už velmi opatrný :)

19. 2. 2015
Ptá se: Zdenek

Neni nejvetší problém že kopete za oba tymy 1. vybrat co nejvice na danich 2. zakazat koureni / nevybereme na danich .

A pokud chcete zakazát kouření v restauracích a barech tak se kuřáci přesunou před bary a restaurace a v noci se bude mestska policie co ohánět a pokutovat rušení nočního klidu . Co dál ? Vydají mesta vyhlášku jak na hazard ze kouření ve meste není povoleno atd....

Jestli neco chcete zakázat tak zakažte prodej cigaret.

Odpovídá: Radek Vondráček

Výběr daní u mě jako argument neuspěje. Určitě si dokážete představit, jak velmi drahá je pak léčba kuřáka např. s rakovinou, srdeční chorobou, cukrovkou atd. Z těch peněz za krabičku cigaret to ten kuřák za celý život nezaplatí. Na to se skládáme my všichni. Nekuřáci i ti kuřáci, kteří zatím měli štěstí a nic jim není. Četl jsem odhady, že náklady (přímé a nepřímé, protože oni taky kuřáci jsou častěji nemocní a nechodí do zaměstnání) jsou trojnásobné oproti výběru spotřební daně. Co se týče kuřáků před restauracemi, nemusí přece rušit noční klid. Opravdu se stačí podívat na zkušenosti v jiných zemích. Nenastalo nic, čím se nás snaží strašit. Copak jsme my Češi horší?

19. 2. 2015
Ptá se: Jiří Kolafa

Navrhuji následující změnu zákona: místo „stavebně oddělené (části pro kuřáky a nekuřáky)“ napsat „pachově oddělené“. Ta podivná cedule se zdí uprostřed totiž v praxi znamená „kouření povoleno“.

Odpovídá: Radek Vondráček

:) To by možná ve sněmovně prošlo. Jen musím poznamenat, že zrovna pach je to, co zkrátka neoddělíte :)

19. 2. 2015
Ptá se: Miloslav Horák

Nemusím klást ani otázku, stačí sledovat Kuberu nebo prezidenta, jak jsou již nemocní a to díky droze, tedy nikotinu, která je ve vyspělých státech striktně zakázána, protože dobře vědí, že poté vynakládají ve zdravotnictví daleko více peněz na tyto nemocné lidi, umístěné nakonec do léčeben k odvykání z užívání drog. Výsledkem je, že tyto státy nepřistoupily na to, že to je věcí podnikatele!

Odpovídá: Radek Vondráček

Tady jsem žádnou otázku nedostal. Jen mi to připomnělo jednoho známého, který říkal, že kuřáci, jako závislí lidé, jsou vlastně velmi nesvobodní a je zajímavé, jak bojují o svobodu zrovna, když jde o kouření :)

19. 2. 2015
Ptá se: Jiří Dobiáš

Setkal jste se při své práci s lobingem tabákových firem u poslanců, třeba i přímo v poslanecké sněmovně?

Jaká je podle Vašeho názoru největší překážka při schvalování úplného zákazu kouření v ČR?

Děkuji.
Mgr. Jiří Dobiášlékárník Praha

Odpovídá: Radek Vondráček

Přímé ovlivňování konkrétním člověkem jsem nezaznamenal. Jde o neustálý celkový a plíživý odpor prostředí jako celku :)
Proč to tolik let u nás nejde, to je opravdu mimo mé chápání. Nejsme první, kdo to zkouší a neustále nás překvapuje, odkud přijde další "protiúder".

19. 2. 2015
Ptá se: Petr Vorisek

Zdravím,
proč namísto zákazu kouření nenavrhnete daňové úlevy nebo jinou podobnou motivaci pro nekuřácké hospody?

Jsem příležitostný kuřák akouřím jedině v hospodě u piva. Proč mi to chcete vzít, když už dnes existuje vzduchotechnika, která je tak výkonná, že u sousedního stolu skoro ani neví, že kouřím?

Umožníte vznik kuřáren s doprovodným prodejem piva?

Odpovídá: Radek Vondráček

Na rovinu. Já si neumím představit, jak by takový zákon šlo napsat a aby v praxi fungoval bez daňových úniků a zvýšených nákladů na administrativu. Jediné funkční řešení je opravdu plošný zákaz, to je bohužel fakt. A každá výjimka je jen cestou, jak zákaz obcházet.

Já byl donedávna stejný typ kuřáka jako vy. Jen ve společnosti a u piva. Ve svém okolí mám víc takových kamarádů. Všichni se mě ptají, kdy už prosadím ten zákaz, že to pro ně bude impuls přestat. Když by se to povedlo jen u každého pátého, bylo by to skvělé.

Já do hospody občas chodím a restauraci, kde by byla vzduchotechnika na takové úrovni, že by se kouř efektivně odvětral a člověk nebyl cítit kouřem, neznám.

Někde jsem četl, že aby se skutečně zamezily následky kouření, muselo by odvětrání mít sílu větru přes 100 km/h. Jenže kdo by v něčem takovém u piva seděl?

19. 2. 2015
Ptá se: Jan Mandík

Dobrý den,

bude vůbec možné prosadit alespoň nějaký zákon omezující kouření v restauracích ?

Odpovídá: Radek Vondráček

Já podpořím naprosto všechno, co se v této oblasti objeví u nás ve sněmovně.¨

Teda, když to nebude úplná blbost :)

19. 2. 2015
Ptá se: Vít Lang

Pěkný den pane poslanče,

co konkrétně děláte pro to, aby návrh zákona prošel? Přesvědčujete například kolegy poslance?

Odpovídá: Radek Vondráček

Diskuze probíhají neformálně neustále. Obecně kolegové ví, že ten náš návrh existuje a spontánně se dáváme do řeči. Bohužel, abych měl prostor je přesvědčit tak, jak se to má, tj. ve sněmovně jako řečník, to se mi podařilo jen na 20 minut v říjnu 2014.

19. 2. 2015
Ptá se: Eva T.

Vy nekouříte?

Odpovídá: Radek Vondráček

Ve zdravotní kartě jsem měl napsáno kdysi "společenský kuřák":) Teď už vůbec.

19. 2. 2015
Ptá se: Jiří

Dobrý den, proč není ČSSD ochotná podpořit váš návrh, když jde de facto o to samé? Co je jejich hlavní argument, kromě toho, že by radši vládní návrh, což ale není věcná připomínka?

Odpovídá: Radek Vondráček

Prosím, zeptejte se jich, budu rád. Věcná připomínka pravděpodobně neexistujte. Jediný argument je konflikt s vládním návrhem, který ale stále nemáme a neustále se odsouvá. Přitom naše návrhy jsou zcela v souladu a můžeme si pomoci. Když náš návrh projde, bude už diskuze o tomto tématu vybojována a u vládního návrhu se můžeme soustředit na prosazení jeho dalších částí. Když neprojde, poslouží naše zkušenosti do dalšího boje. Takže proč to nejde? Já opravdu nevím.

19. 2. 2015
Ptá se: Petr Vorisek

Boj proti tabáku mi opravdu nedává smysl. Proč nenecháte vše na lidech? Nejdříve stát donutí lidi účastnit se všeobecného zdravotního pojištění a pak je začne nutit ke změně životního stylu, začíná to kouřením, pak přijde sladké, tučné a nakonec budeme mít ráno povinný nástup na rozcvičku. Orwel tohle předpovídal. Zdravotnický fašismus.
Co myslíte?

Odpovídá: Radek Vondráček

Nikotin je droga. Zařazena mezinárodní zdravotnickou organizací mezi i těžké závislosti. Opravdu si myslíte, že se o to stát nemá zajímat? Kouření ročně zabíjí tisíce kuřáků a 2000 pasivních kuřáků. Má se na to stát opravdu jen dívat a doufat, že zvítězí nad závislostí zdravý rozum? Fungovalo by něco takového? Třeba u jiných drog?

19. 2. 2015
Ptá se: Petr Vorisek

Kouření do české hospody (ne restaurace) prostě patří. Je součástí české hospodské kultury. Zahulená čtyřka má prostě svoji poetiku. Proč tohle chcete zabít? Byl jsem několikrát v Německu a jejich sterilní nekuřácké pivnice jsou zkrátka divné, spíš cukrárna.

Odpovídá: Radek Vondráček

Na Silvestra kamarádi udělali experiment. V hospodě, kde se kouří, to na jeden večer zakázali a kouřilo se venku na připravené zahrádce. Druhý den si to chválili úplně všichni, kuřáci i nekuřáci, to je má přímá zkušenost. Aspoň si venku líp pokecali a nikdo nemusel celé oblečení naházet rovnou do pračky. Česká hospoda tu byla mnohem dřív, než z Ameriky přivezli tabák a bude tu i po zákazu kouření.

Pro mě hospodu dělají lidi, ne cigarety.

Děkuji moc všem za vaše dotazy a názory. Moc si cením, že tahle diskuze byla slušná, korektní a věcná. U tohohle tématu to někdy sklouzne i do jiných poloh :)

 

Právě se děje

Další zprávy