Přípravy evidence tržeb se zasekly. Bez zákona nelze vypisovat soutěže, říká Sobotka

ČTK ČTK
13. 9. 2015 15:11
Ministerstvo financí pozastavilo přípravy zavedení elektronické evidence tržeb. Sněmovnou dosud neprošel příslušný zákon, podle premiéra Sobotky tak není možné vypisovat soutěže. Normu, kterou mají poslanci znovu řešit příští týden, kritizuje pravicová opozice. Podle vlády ale zákon omezí šedou ekonomiku a přinese zhruba deset až dvanáct miliard ročně. Sobotka rovněž v nedělním televizním vystoupení zkritizoval dohodu ruského Gazpromu a jeho západních partnerů o rozšíření plynovodu Nord Stream. Plán podle něho destabilizuje Ukrajinu.
Dohoda o rozšíření plynovodu Nord Stream podle premiéra Sobotky destabilizuje situaci na Ukrajině (ilustrační snímek)
Dohoda o rozšíření plynovodu Nord Stream podle premiéra Sobotky destabilizuje situaci na Ukrajině (ilustrační snímek) | Foto: Jiří Koťátko

Praha - Ministerstvo financí zastavilo přípravy zavedení elektronické evidence tržeb, řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nelze podle něho vypisovat soutěže, když není schválen příslušný zákon. "V tuto chvíli je to obezřetný a podle mého názoru správný postup," řekl Sobotka.

Státní pokladna Centrum sdílených služeb bude na základě dohody s Generálním finančním ředitelstvím zajišťovat provoz informačního systému elektronické evidence.

Spuštění systému podle Sobotky nyní závisí na Sněmovně, konkrétně na tom, kdy příslušnou legislativu schválí. Finance už avizovaly, že se posune očekávaný start evidence tržeb z původně plánovaného jara na polovinu příštího roku. Koalice se totiž dohodla na tom, že se prodlouží doba mezi platností a účinností zákona ze tří na sedm měsíců.

Elektronickou evidencí tržeb se chce vláda zaměřit na šedou ekonomiku. Dosavadní výpočty zmiňují přínos po zavedení systému jako zvýšení daňového inkasa o deset až 12 miliard korun. Pravice tvrdí, že evidence dopadne na poctivé podnikatele a nenaplní cíle. Varuje taky před údajně nebezpečným shromažďováním dat. Přijetí zákona se bude snažit zabránit i obstrukcemi.

Pochybuji o evropské solidaritě

Sobotka rovněž v neděli ve svém televizním vystoupení zkritizoval dohodu ruského Gazpromu a jeho západních partnerů o rozšíření plynovodu Nord Stream. Plán podle něho destabilizuje Ukrajinu.

Sobotka nerozumí mlčení Evropské komise, o záležitosti očekává debatu na nejbližším evropském summitu. Premiér v souvislosti s dohodou připomněl i protiruské sankce kvůli ukrajinské krizi.

"Firmy se dohodly na tom, že se sníží strategický charakter Ukrajiny, sníží se příjmy ukrajinského rozpočtu z tranzitu plynu," řekl Sobotka a připomněl, že se obchází i Slovensko. Pochybuje v této souvislosti o evropské solidaritě, když EU se dohodla kvůli postupu Ruska vůči Ukrajině na sankcích vůči Moskvě. "Postoj Evropské komise je do značné míry nesrozumitelný, pokud k takovému kroku mlčí a nekritizuje ho," dodal Sobotka.

Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip pokládá dohodu i za destabilizaci Česka, které rovněž dostává peníze za tranzit plynu z Ruska na západ. "Chtějí potopit nejen Ukrajinu, ale i nás," uvedl Filip. Hrozí podle něho to, že Česko bude platit tranzitní poplatky Německu.

Společnost Gazprom a její evropští partneři podepsali akcionářskou dohodu o plánovaném rozšíření plynovodu Nord Stream počátkem září. Plynovod vede po dně Baltského moře do Německa a tím přivádí plyn i do střední a západní Evropy. Podmořský projekt je od samého počátku veden zájmem Ruska na tom, aby byl nezávislý na tranzitu suroviny přes Ukrajinu.

Sobotka a Filip se ale neshodli v pohledu na asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou, kterou má česká Sněmovna schvalovat příští čtvrtek. Dohoda podle premiéra povede ke stabilizaci Ukrajiny, neboť zahrnuje zavádění standardů demokratického právního státu včetně svobodné soutěže politických stran a dodržování lidských práv.

Filip tvrdí, že současné ukrajinské vedení porušuje všechny principy, na kterých je postavena Evropská unie. Mluvil mimo jiné o vyznávání fašistické ideologie a represích vůči tamní komunistické straně. "Pokud chtějí asociační dohodu, měli by se podle ní začít chovat," uvedl Filip.

 

Právě se děje

Další zprávy