Primárky ODS živě: Němcová není? Volte ty dva, co zbyli

Martina Machová Martina Machová
3. 5. 2012 12:16
Reportáž z prvního kola volby prezidentského kandidáta ODS v Pardubicích
Členky ODS v Pardubickém kraji tleskají odpovědi svého kandidáta.
Členky ODS v Pardubickém kraji tleskají odpovědi svého kandidáta. | Foto: Jan Langer

Pardubice - Sál v pardubickém ABC Klubu je krátce po páté odpoledne skoro plný. Venku je horko, v sále dusno, nedýchatelno.

Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský dolaďují v kuloárech své zevnějšky a udělují poslední úkoly svým spolupracovníkům. Ve čtvrt na šest se zvedají i ti, kteří se dosud občerstvovali u baru, a míří do sálu. První primárky, v nichž členstvo ODS zvolí svého kandidáta pro přímou volbu prezidenta, mohou začít.

Osazenstvo z velké části tvoří ženy v letech, auditorium obecně nevypadá tak, jak ODS známe z kongresů. Saka šitá na míru jsou zde v naprosté menšině, mohutných šíjí dorazilo ještě méně. 

Poslechnout si uchazeče o lístek na Hrad přišlo v parném odpoledni jenom 130 z celkových 913 straníků, kteří v Pardubickém kraji získali průkazku ODS do 1. března letošního roku.

Strana, která s tím má jisté zkušenosti, stanovila taková "protivelrybářská" pravidla, aby hlasování nemohlo být zmanipulováno rychlým náborem černých duší. 

Sobotka a Tošenovský si potřásají rukama a přejí si štěstí. Navzdory veškerým snahám vypadat svěže je na nich vedro vidět nejvíce. Lidem v sále před hlasováním odpovídají skoro dvě hodiny. 

Jejich největší problém je však mimo tento sál. Všichni tu totiž postrádají Miroslavu Němcovou.

Infobox

  • Uchazeči o Hrad v barvách ODS Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský mají za sebou první volební setkání v Pardubicích, které odstartovalo vnitrostranické klání o nejvhodnějšího nástupce Václava Klause. Mnoho času na vydechnutí ale nemají.
  • Už dnes odpoledne se kolotoč projevů a otázek rozběhne nanovo - čeká je volební setkání se straníky z Královéhradecka.
  • Přestože veřejnost se dozví oficiální výsledky z prvního volebního obvodu až v neděli, aby měli čas volit prezidentského kandidáta ti, co setkání s kandidáty vynechali, již po prvním večeru je jasné, že skutečný favorit primárek chybí, respektive se jich odmítl účastnit.
  • Oba přítomné muže, kteří se v třicetistupňovém vedru potili nad svými projevy a následnými dotazy straníků, zastínila nepřítomná předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která kandidovat na poslední chvíli odmítla.
  • Jen pardubická část stranických primárek ODS stála podle organizátorů 25 tisíc korun. Celkově se strana rozhodla do hledání kandidáta vložit jeden milion korun, tedy částku, kterou loni vynaložila na kampaň jednoho senátora. Půl milionu jde na pronájmy, zbytek na režii, a to včetně dopravného obou uchazečů

Tak Tošenovský, no

Jméno místopředsedkyně sněmovny, která účast v prezidentské volbě vzdala překvapivě a také krátce před vypuknutím primárek, padá snad v každém hloučku, který se v zákulisí vytvoří.

"Kdyby kandidovala Němcová, tak jí to hodím bez váhání," přiznává mladá občanská demokratka postávající ve skupince vrstevníků krátce po volební schůzi.

Ve straně je tři roky, mezi kandidáty, kteří se nakonec o přízeň straníků uchází, se jí vybíralo těžko. A nakonec rozhodla spíše shoda okolností. "Dala jsem to Tošenovskému, a to proto, že ostatní volili Sobotku. Dosud vlastně váhám, jestli jsem zvolila dobře," popisuje motivy svého rozhodnutí.

Váhání bylo na místě, kandidáti se v odpovědích příliš nelišili - oba odmítají regulace přicházející z Bruselu a Tošenovský snad více zahrál na city těm, kdo patří k obdivovatelům Václava Klause. 

"Rád bych pokračoval ve snaze Václava Klause o historické pojetí českého prezidenta. Jen čas ukáže, kolik toho dokázal ve složitých časech, co znamenal Václav Klaus a že udržel velkou symboliku, které je spojena s tímto úřadem," odpovídal Tošenovský na otázku vymezení se vůči prezidentským předchůdcům.

Tak jak se příliš nesnažili výrazněji vymezit mezi sebou, Přemysl Sobotka si alespoň rýpnul do mimostranické konkurence, zejména favorita voleb Jana Fišera. "Prezident by neměl být zvolen ani podle hesla nic nedělal, nic nezkazil," hřímal ve svém projevu. Podle Sobotky by pak neměl být český prezident zatížen ani členstvím v komunistické straně.

V sále, obsazeném z větší části dámami v letech, jeho slova vyvolávala potlesk přeci jen častěji.

Prohlédněte si fotky ze zahájení prezidentských primárek

Hezká zakotvená ženská

Ještě častěji však chodbami klubu ABC rezonuje jméno první místopředsedkyně ODS. Šlo z úst kdekomu, bez ohledu na věk či pohlaví.

"Byla jsem rozhodnutá, už když jsem sem šla, nic to nezměnilo. Ale kdyby kandidovala Němcová, volím Němcovou," tvrdí také postarší energická dáma. Koho tedy volila, když hlasu svého srdce nemohla naslouchat? Neprozradí.

Neúčasti Miroslavy Němcové ale nelitují jenom ženy.

"Měla by větší šanci oslovit ostatní voliče než ti dva," hodnotí kandidáty své partaje mladík v modrém tričku a vyjmenovává kvality své favoritky - slušnost, kultivovaný projev, zakotvenost v ODS. "A taky je to hezká ženská, což je další výhoda," dodává bez skrupulí.

Od Tošenovského k Sobotkovi

Nicméně ani oficiální uchazeči se podle svých spolustraníků nepotili v Pardubicích zbytečně a jejich vystoupení dokázala, že na projevu a dojmu záleží. Mnozí účastníci prvních prezidentských primárek totiž přiznávali, že živé vystoupení obou uchazečů notně ovlivnilo jejich rozhodování.

"Šla jsem sem rozhodnuta s tím, že budu volit Evžena Tošenovského, nakonec jsem to hodila Sobotkovi. Tošenovský mi přišel jako okecávač," krčí rameny dlouhovlasá dívka a dodává, že ví o nejméně dalších třech stranících, co se rozhodovali stejně.

A nyní kandidáti, kteří ODS zbyli.

Přemysl Sobotka, muž, který se v kariéře několikrát vymezil vůči otci zakladateli Klausovi, byl střídmý.

"Choval bych se jako Přemysl Sobotka," reagoval stručně na dotaz, jak by se vymezil vůči svým předchůdcům na Hradě. Porovnávat se odmítl, Havel i Klaus podle něho dobře sloužili státu.

Setkání v Pardubicích
Setkání v Pardubicích | Foto: Jan Langer

Proč jsem cuknul

Evžen Tošenovský byl zase servilnější, straníkům obsáhle obhajoval klíčová rozhodnutí své kariéry - například to, že se odmítl stát nástupcem Václava Klause v čele ODS.

"Byl jsem naštvaný na ODS. Začali se kolem mne točit lidé, kteří měli podivné politické ambice," vysvětloval okolnosti svého rozhodnutí na šéfa pravice neaspirovat. "Neměl jsem jistotu, že mám dostatek spolupracovníků na vstup do Prahy," dodal.

Přesto dokázal přesvědčit několik straníků, kteří už měli na listu napsáno jméno SOBOTKA.

"Volil jsem nakonec Tošenovského. Zná dobře Evropský parlament s jeho mechanismy, což by mohl jako prezident zužitkovat," líčí zvrat ve svém smýšlení, jenž se odehrál během necelých dvou hodin, Vítězslav Štěpánek.

Podle něj má europoslanec ještě jednu výhodu, přesně takovou, kterou mu druhý tábor naopak vyčítá. "V České republice není příliš známý a v poslední době přestaly být zavedené a známé tváře volitelné," dodal.

A jak hodnotí svou premiéru oba kandidáti? "Je potřeba si na to sednout a zapřemýšlet, jak to udělat příště a další týdny zase o fous atraktivnější," vyhýbá se konkrétnější odpovědi Přemysl Sobotka, pokuřující po skončení volby mezi ostatními straníky. Evžen Tošenovský odešel hned po ukončení programu.

 

Právě se děje

Další zprávy