Prezidentský kandidát ODS bude do měsíce, říká Sobotka

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 2. 2012 14:18
Prezidentského kandidáta vybere výkonná rada nebo primárky zdola, tvrdí v rozhovoru jeden z adeptů Přemysl Sobotka
Rozhodne výkonná rada nebo primárky. Uvidíme
Rozhodne výkonná rada nebo primárky. Uvidíme | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Jsme operatitvní strana a dokážeme vybrat prezidentského kandidáta rychle, nejlépe už do konce března, říká jeden z adeptů Přemysl Sobotka, momentálně první místopředseda Senátu za ODS.

To ovšem v době, kdy svého kandidáta již před několika měsíci ohlásila TOP 09 spolu se Starosty a nezávislými (nominovat budou Karla Schwarzenberga), lidovci už ohlásili kandidaturu europoslankyně Zuzany Roithové a kandidaturu je už jasná i u Jany Bobošíkové či expremiéra Jana Fischera.

"Velké strany by už neměly otálet," varuje v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz i politolog Tomáš Lebeda.

Ačkoliv ODS ještě vloni mluvila o mimořádném nominačním kongresu strany, podle Přemysla Sobotky bude prezidentského kandidáta největší vládní strany vybírat zřejmě buď grémium a výkonná rada, nebo proběhnou primárky mezi členskou základnou.

Přemysl Sobotka si o kandidaturu řekl již před delší dobou. Z řad ODS ji ještě nevyloučila nynější předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a teď nově ji zvažuje i Evžen Tošenovský, někdejší moravskoslezský hejtman a současný europoslanec.

 

A.cz: Jakou cítíte podporu pro svou kandidaturu z nitra ODS?

Přesnou hladinu nálad neznám, ale zatím ke mně nedorazila žádná negativní informace, že by moje kandidatura byla zcela nevhodná. Naopak, určitá podpora tady je, ale nemáme ještě vyřešeno ani to, zda rozhodnou primárky v ODS, nebo grémium a výkonná rada.

A.cz: Premiér a předseda ODS vás mírně podpořil, řekl, že jste do té role dospěl...

Dozrál.

A.cz: Dobrá, dozrál. Řekněte ale, nezaspala ODS tak trochu, když už jednotliví kandidáti ohlašují svůj zájem, a ODS ještě ani neví, jak ho bude vybírat?

Čekali jsme na rozhodnutí parlamentu. A teď očekávám, že do konce března bude vygenerován kandidát na prezidenta.

Do konce března, půlky dobna bude jasno
Do konce března, půlky dobna bude jasno | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Myslíte, že to stihnete tak rychle?

Myslím, že jsme operativní politická strana. A stihnout se to dá. Jestli to ale bude třeba až v půlce dubna, tak se nikdo nezblázní.

A.cz: Ale uvažovalo se i o volebním nebo nominačním kongresu...

Volební kongres je věc, která je strašně drahá a svolávat ho kvůli této otázce považuji za nadbytečné. Preferoval bych grémium a výkonnou radu, ale budou-li primárky, budou primárky, a pak je to skoro třicet tisíc hlasů.

Každého protikandidáta beru vážně

A.cz: Vnímáte jako vážnou konkurentku uvnitř ODS Miroslavu Němcovou?

Všichni, kdo budou deklarovat chuť stát se kandidátem, jsou vážným konkurentem.

A.cz: Jak se díváte na nápad předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury, že by si kandidát ODS měl většinu kampaně financovat sám?

To je složité. Ať už budou limity, nebo ne, já osobně si nedovedu představit, že by nepomohla politická strana. Myslím, že je povinnost strany, když někoho nominuje, aby ekonomicky pomohla.

A.cz: Jak jste spokojen s mediálním obrazem premiéra a vašeho předsedy?

Podle mého názoru premiér - a možná i to je obraz třiadvaceti a nějakých desetinek našich preferencí - působí dobře a je schopen vysvětlit to, co dělá vláda a to, co chce ODS, protože vládní prohlášení splňuje z devadesáti procent náš program.

Jsme přepolitizovaný národ
Jsme přepolitizovaný národ | Foto: Vojtěch Marek

Platy vysokých úředníků mají být veřejné

A.cz: Dobře, ale v poslední době - a týká se to i našeho deníku - šlo také o zveřejňování odměn na Úřadu vlády. Podle vás: měly by být tyto věci veřejné, nebo ne?

Podle mého názoru, čím více je veřejného, tak je to dobré. Ale zas na druhou stranu si musíme být vědomi, že špatně zaplacený úředník a špatně zaplacený politik je náchylnější k věcem, které nejsou v souladu s tím, co má valná většina této země jako představu.

A.cz: Asi se shodneme, že mají mít i vysoké platy, ale mají být veřejné?

Já jsem vám na to odpověděl, že ano.


Jsme přepolitizovaní

A.cz: Pokud se ohlédneme za skoro dvaceti lety samostatné České republiky: v jaké kondici je naše demokracie?

To jde o to, co lidé vydávají za demokracii. Nesmíme ji vydávat za anarchii. Pro mě je kromě základních svobod i o kázni, dodržování zákonů i nepsaných pravidel. V tom jsou nádherní Angličané.

A.cz: Když na to narážíte, tam se ti lidé zezdola zajímají o veřejný prostor. Není to tak, že u nás to chybí, že máme demokratický systém, ale nemáme demokracii jako takovou, ten zájem zezdola?

Mám opačný pocit. My jsme dokonce přepolitizovaný národ. Sedíme v hospodě a všichni krouží kolem politiky a zajímají se. A jsme až zbytečně negativističtí.


 

Právě se děje

Další zprávy