Prezidentská volba: V případě remízy se začne od nuly

Tereza Krobová Tereza Krobová
26. 1. 2013 8:45
Pokud by byly výsledky těsné, hlasy by se přepočítávaly jen na pokyn NSS
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ačkoli se boj o Hrad již blíží do finále, není vyloučeno, že v sobotu prezidentské volby neskončí.

Pokud by totiž druhé kolo prezidentského klání skončilo remízou, musely by se celé volby opakovat, v případě těsného výsledku by se pak mohly hlasy na pokyn Nejvyššího správního soudu (NSS) ještě dodatečně přepočítávat.

Opakování celých voleb je novinkou prezidentské volby - pokud by totiž k remíze došlo v druhém kole voleb senátních, vítěz by se vybral losem.

Právě u prezidentských voleb by se ale začínalo zase od nuly. Prezident by tak musel vypsat nové volby, znovu by se mohli přihlašovat kandidáti, znovu by sháněly hlasy a znovu by se vybíralo v prvním i druhém kole.

Složitější by to ale bylo v případě, kdyby byly výsledky velice těsné, pak by se totiž mohlo stát, že se budou hlasy ještě kontrolovat.

Český statistický úřad (ČSÚ), který výsledky vyhodnocuje, by ovšem sám od sebe hlasy nepřepočítával.

"My jsme odpovědní jen za technické zpracování, fyzicky nemáme k volebním lístkům vůbec přístup, jejich platnost ověřuje okrsková komise," řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Přepočítávání? Nic neobvyklého

Přepočítávat by se ale začalo až v případě, že by NSS na základě stížnosti přepočítávání hlasů nařídil. A to, jak uvedl Cieslar, není alespoň v senátních volbách nic neobvyklého.

Pro přepočítávání rozhodl soud například u senátních voleb v roce 2010, kdy proti sobě ve volebním okrsku na Praze 6 stál Bedřich Moldan (TOP 09) a Petr Bratský (ODS).

Jejich vzájemný duel je popisován jako nejtěsnější v historii, Moldan v druhém kole prohrál jen o 70 hlasů. TOP 09 tak podala stížnost a žádala přepočítání, ke kterému pak NSS svolil.

Ani to ale nakonec Moldanovi nepomohlo. Při kontrole volebních lístků získal 24 nových hlasů, o které v druhém kole kvůli nepozornosti při sčítání přišel, Bratský si ale ke svému rozdílu přidal stejným způsobem ještě dalších 13 hlasů.

Oba kandidáty tak sice dělilo už jen 59 hlasů, Bratský ale přesto vyhrál.

Podobným případem se NSS zabýval i v roce 2004 na Praze 11. Tady sice rozdíl nebyl tak těsný, volby se ale nakonec musely celé opakovat.

Kandidátovi Antonínu Zápotockému (KDU-ČSL) unikl postup do druhého kola senátních voleb o 325 hlasů.

Podal proto stížnost na vítěze celých voleb, tehdejšího starostu Prahy 5 Jana Nádvorníka (ODS) za to, že proti němu vedl nečestnou kampaň. Přestože se ale nakonec volby opakovaly, Nádvorník nakonec stejně zvítězil.

 

Právě se děje

Další zprávy