Zeman si na ruské ambasádě připomněl konec druhé světové války, přišel i Klaus nebo Schapiro

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 5. 2016 17:09
Prezident Miloš Zeman na ruském velvyslanectví promluvil k výročí druhé světové války. Na recepci vedle prezidenta vystoupil i ruský velvyslanec Alexander Zmejevskij. Oba politici propojili připomínku druhé světové války s aktuální situací ve světě. Kromě prezidenta na ambasádu dorazil také exprezident Václav Klaus, bývalý premiér Petr Nečas, současní šéfové komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch či americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro.
Miloš Zeman na ruské ambasádě
Miloš Zeman na ruské ambasádě | Foto: ČTK

Praha - Prezident Miloš Zeman promluvil k výročí konce druhé světové války na ruském velvyslanectví. Na slavnostní recepci dorazili i exprezident Václav Klaus, bývalý premiér Petr Nečas, současní šéfové komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD) či americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro.

Na recepci vedle Zemana promluvil i ruský velvyslanec v Česku Alexander Zmejevskij. Oba politici propojili připomínku druhé světové války s aktuální situací ve světě.

"Tehdy se státy s různými ideologiemi a politickými systémy dokázaly povznést nad rozpory, vzdát se druhořadého v zájmu hlavního - porážky společného nepřítele," uvedl Zmejevskij.

Miloš Zeman vybídl ke spojení sil v boji proti mezinárodnímu terorismu, Islámskému státu a podobným organizacím a varoval před opakováním zkušenosti druhé světové války.

"Existuje hnutí, založené na zásadě nenávisti, v tomto případě náboženské nenávisti. Proto je nutné sjednotit všechno úsilí, abychom byli schopni úspěšně bojovat s mezinárodním terorismem," zdůraznil prezident v zjevné narážce na Islámský stát.

Upozornil, že generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že existuje již 35 organizací, více či méně spjatých s Islámským státem. "Připomíná to rakovinu a její metastázy," varoval Zeman. Upozornil, že tyto skupiny operují hlavně v Africe a na Blízkém východu, ale působí i v Evropě, jak svědčí útoky v Paříži, Bruselu a dalších městech. Tato válka s nenávistí musí být podle Zemana založena na sjednocení úsilí všech stálých členů Rady bezpečnosti OSN, na obnovení nové koalice na nových principech, jak nedávno v Moskvě zmínil francouzský prezident François Hollande.

"Chtěl bych jen vzpomínat a nic více. Ale toto varování před druhou válkou zničující své nepřátele se zdá opodstatněným. Chtěl bych vyzvat, abychom překonali všechny konflikty a všechny problémy, které vždy rozdělují velmoci a nejen velmoci. Nic nesjednocuje více než společný nepřítel. A my máme takového společného nepřítele v podobě mezinárodního terorismu," zdůraznil Zeman.

Po projevech si ambasador s prezidentem připili bílým vínem a usedli společně ke stolu. Prezidenta přišli pozdravit váleční veteráni i někteří hosté recepce.

Semelová, Středula a Veleba

Mezi hosty na ruském velvyslanectví nechyběli ani bývalý premiér Petr Nečas v doprovodu manželky Jany Nečasové, dříve Nagyové, exprezident Václav Klaus a americký velvyslanec v Praze Andrew Shapiro. Dorazili i bývalý šéf diplomacie Jan Kohout, poslanci Jaroslav Foldyna a Jeroným Tejc (oba ČSSD), Stanislav Berkovec (ANO), Marta Semelová (KSČM), bývalý ministr vnitra Martin Pecina, šéf odborů Josef Středula a předseda Strany práv občanů senátor Jan Veleba.

Před dvěma lety se vzpomínkové akce nezúčastnil nikdo z nejvyšších ústavních činitelů kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině, letos se mezi ministry o účasti na recepci debata nevedla. "Nebavili jsme se o tom. Z hlediska ústavních činitelů tady byli prezident, předseda Senátu a předseda Sněmovny," řekl Mládek.

Podobně jako řečníci vidí Mládek paralelu mezi současnou bezpečnostní situací ve světě a druhou světovou válkou. "Myslím si, že kdyby nebylo vědomí toho, že existují jaderné zbraně, tak už by byla válka. Jenom ten odstrašující moment drží všechny zpátky, kladu si otázku, jestli to bude stačit," uvedl Mládek. V zájmu ČR by mělo být, aby vydržela Evropská unie, která je nejen ekonomickým, ale i mírovým projektem, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy