Premiér v SMS použil nacistické heslo

ČTK
27. 3. 2007 16:10
Praha - Slovník Mirka Topolánka pobouřil odbojáře z druhé světové války.
Premiér si podle odbojářů neuvědomuje, že vůbec není vtipný.
Premiér si podle odbojářů neuvědomuje, že vůbec není vtipný. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V SMS zprávě, kterou poslal novináři, totiž ministerský předseda použil německý výraz "Es kommt der Tag...".

Úsloví "Přijde den..." používali nacisticky orientovaní členové Sudetoněmecké strany ve 30. letech minulého století jako výzvu k připojení Sudet k německé říši.

"Výrok premiéra Mirka Topolánka je nešťastný. Žel není jediný. Předseda české vlády je vskutku neřízenou střelou a jeho úlety jsou na pováženou," uvedla předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková v prohlášení, které poskytla ČTK.

Topolánkův komentář: Kolik třešní, tolik višní

"Nekomentuji soukromou poštu, natož svou vlastní. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, neboli jak uplést z h.... bič. S novináři je to těžké. Koupíš cedník, teče. Zalepíš díry, necedí. Kolik třešní, tolik višní," uvedl Topolánek doslova v textové zprávě, kterou zaslal ČTK jako reakci na prohlášení Dvořákové.

Co řekl Topolánek...

  • - V rozhovoru pro Lidové noviny označil v srpnu 2003 volební sliby ČSSD před volbami 2002 za "osvětimskou lež". Později k tomu řekl: "Můj výrok o osvětimské lži byl pitomý i zkreslený. Byl pitomý v tom, že mi vůbec vyletěl z pusy."
  • - V květnu 2005 rozhovoru s redaktorkou Lidových novin v pražském divadle Archa řekl Topolánek o chystané evropské ústavě: "Když se bavíme o evropské ústavě, tak musím říct - a to slovo použiju naprosto odpovědně - je to obrovský shit."
  • - "Neočekávejte ode mě nic jiného než noc dlouhých nožů. Ta prostě přijde." Těmito slovy Topolánek na setkání s podnikateli avizoval v červnu 2005 personální změny po případném volebním vítězství ODS.
  • - "Ta zelenina je dobrá, musel jsem ji přisolit, salámy jsou bezvadný, kafe udělali taky dobrý," reagoval loni na podzim, když po něm novináři žádali komentář dosavadních výsledků obecních a senátních voleb.
  • - "Já se domnívám, že ta studená fronta, která přechází přes české území, se v sobotu roztrhá, a v sobotu očekáváme mírné oteplení," reagoval minulý rok v srpnu na dotazy, jaká je strategie ODS při sestavování vlády.
  • - První den letošního roku se fotograf Blesku snažil zachytit Topolánka ve chvíli, kdy přicházel k domu své partnerky, místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanové. Podle deníku Topolánek na počínání fotografa reagoval tím, že ho slovně napadl a poté několikrát kopl do jeho vozu a způsobil prý několikatisícovou škodu. Premiér se omluvil a později se i sešel s fotografem.
  • - Na schůzi sněmovny začátkem února udělal Topolánek vulgární gesto směrem k opozici, ve chvíli, kdy si opoziční poslanci stěžovali na nepřítomnost členů vlády. Vzápětí se omluvil a dodal, že vztyčený prostředník byl "nonverbální komunikací" s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL). "To, co jsem ukázal, znamená 'Kalousku, jsi jednička!'", řekl o týden později. Topolánkovým chováním se zabýval mandátový a imunitní výbor sněmovny, který ale disciplinární řízení nezahájil.
  • - Dnes vzbudil Topolánek pozornost, když v SMS novináři použil německý výraz "Es kommt der Tag...", který používali nacisticky orientovaní členové Sudetoněmecké strany ve 30. letech jako výzvu k připojení Sudet k německé říši. "Nekomentuji soukromou poštu, natož svou vlastní. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, neboli jak uplést z h.... bič. S novináři je to těžké. Koupíš cedník, teče. Zalepíš díry, necedí. Kolik třešní, tolik višní," uvedl pak Topolánek ve zprávě, kterou zaslal ČTK.
  • - Velkou pozornost také vyvolaly premiérovy výroky, které v posledních měsících pronesl ve sněmovně: "Já už jsem si zvykl na to, že nejsou jenom chytré interpelace, a doufám, že se dostanu do pozice Miloše Zemana, který si po jistém čase interpelace opravdu užíval a podařilo se mu během jeho interpelací urazit všechny přítomné. To je můj velký cíl, velký sen a doufám, že dospěji i k jeho mistrovství." "Tato sněmovna se chová příšerně... ve sněmovně je bordel, jednotliví poslanci vykřikují z lavice a vy mě budete školit z morálky a etiky." (8. února 2007) "To, co tady slyším k tomuto zákonu, připomíná spíše verbální vyměšování. Nezažil jsem v této sněmovně ještě takovou míru nacionalismu, takovou míru antievropanství, takovou míru xenofobie, takovou míru drzosti a tolik lží jako při projednávání devizového zákona (který by měl občanům států EU usnadnit nákup půdy v ČR, pozn. ČTK)." (14. března 2007)

Topolánek větou "Es kommt der Tag..." reagoval na dotaz redaktora deníku Šíp, zda od šéfa společnosti ČEZ Martina Romana dostal hodinky za 300.000 korun. Deník v dnešním vydání Topolánkovu SMS přetiskl.

Premiér si podle Dvořákové neuvědomuje, že vůbec není vtipný. "Svými gesty a výroky neubližuje jen sobě a své rodině, ale především své straně, kde je předsedou, a vládě, v jejímž čele stojí. V konečném důsledku jeho nevhodné chování škodí i České republice," tvrdí šéfka organizace, která sdružuje bojovníky proti totalitním režimům.

Topolánek se nebojí vulgárních gest ani ostrých slov

Na Topolánkovo chování si stěžuje i opozice. Tvrdí, že premiér se chová arogantně, vadí jim třeba to, že přímo ve sněmovně použil vulgární gesto zdviženého prostředníčku. Poslankyně ČSSD Hana Orgoníková se s výhradami k Topolánkově počínání obrátila i na prezidenta a čestného předsedu ODS Václava Klause.

"Není premiérem vašeho formátu, byť jste z jedné politické strany," napsala mimo jiné v dopise adresovaném hlavě státu. Topolánek se podle Orgoníkové neumí ve sněmovně chovat a roli premiéra psychicky nezvládá.

Šéfovi ODS mnozí vyčítali i to, že před volbami hovořil v souvislosti s nástupcem své strany k moci o "noci dlouhých nožů" nebo že evropskou ústavu označil za "shit".

Nocí dlouhých nožů historici označují události z roku 1934, kdy nacistický vůdce Adolf Hitler nechal povraždit své odpůrce. Přeneseně se tento výraz používá pro razantní personální obměnu. Topolánek později řekl, že tím neměl na mysli žádné čistky - jen konec praxe, kdy jsou vrcholné funkce obměňovány podle stranického klíče.

 

Právě se děje

Další zprávy