Vláda slíbila kontroly, plán miliardových úspor nikdo neřídí

Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková, Jan Němec (redaktor)
13. 3. 2014 6:00
Audity organizuje ministerstvo financí jen pro resorty ve správě ANO. Kolik nakonec vláda uspoří, není jasné.
Vládní koalice při startu
Vládní koalice při startu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Audit každého resortu – jedna z priorit programového prohlášení vlády – se komplikuje. Kontrolu hospodaření, od které si především šéf hnutí ANO Andrej Babiš slibuje úsporu v desítkách miliard korun, totiž nikdo na vládní úrovni neřídí.

Hnutí ANO sice zorganizovalo jednotnou kontrolu na všech svých ministerstvech, s ostatními ale nespolupracuje. Zatímco "Babišovy" resorty tak dostaly přesný návod, co a jak kontrolovat, ostatní ministerstva si řeší prověrky sama.

To se nelíbí premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

"Z kompetenčního zákona má ministerstvo financí tyto věci na starosti a nerozumím tomu, proč neřeší audity i s ostatními resorty a řeší je pouze s resorty, které jsou ovládány ANO. Ministerstvo financí by mělo působit v rámci celé vlády," řekl Sobotka deníku Aktuálně.cz svůj názor.

"Nikdo jiný nás neoslovil"

Babišův náměstek Lukáš Wagenknecht, který má prověrku hospodaření na starosti, kontruje tím, že je nikdo neoslovil. "Pan premiér zadal všem ministerstvům, aby na tom pracovala, takže našich šest ministerstev se domluvilo, abychom měli stejné noty. Nikdo jiný nás neoslovil. Samozřejmě že kdyby kdokoliv chtěl, můžeme pokračovat," uvedl v rozhovoru pro náš deník Wagenknecht.

Ministerstva hnutí ANO pod jeho vedením kontrolují majetek, software, lidské zdroje a registr smluv. "Už se to rozběhlo, probíhají schůzky s jednotlivými resorty," popsal průběh kontroly Wagenknecht.

Ostatní strany kontroly na "svých" ministerstvech podobným způsobem jako hnutí ANO neorganizují. Ministerstva pod správou ČSSD i KDU-ČSL tak postupují rozdílně. Některá kontrolují jen běžící tendry, jiná se spoléhají na pravidelný auditní systém, další se snaží vyčíst požadavky na kontrolu z vládního programového prohlášení.

Jednotné výsledky o hospodaření ve státní správě se tak zřejmě očekávat nedají.

Jestli to budou miliardy, nebo stovky miliard, to nevím. Ale pokud se začne řídit takto systémově, ušetří se určitě hodně peněz.

Každý hledá svoji cestu...

Zatímco resorty hnutí ANO mají podle Wagenknechta především hledat "systémové problémy", a nikoli konkrétní "kostlivce", na jiných ministerstvech se postupuje přesně naopak.

"Na ministerstvu zemědělství se plánují cílené audity problematických smluv a výběrových řízení, nikoliv plošné audity – ty totiž většinou nepřinášejí odpovídající výsledky," uvedl ředitel odboru komunikace Hynek Jordán.

Kontrola běžících tendrů už vynesla první úspory – za první měsíc ministerstvo ušetřilo 217 milionů korun. Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) zastavil například najímání externích právníků nebo milionové výdaje na propagaci.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zase uspořil 600 tisíc korun, když zrušil zakázku na spodní prádlo s bobrem a kormoránem, které mělo sloužit k propagaci resortu. Úsporu 150 milionů ohlásil také ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

... výše úspor nejistá

Některé další resorty ale jednorázové audity odhalující rezervy neplánují a spoléhají se spíše na průběžné kontroly svých auditorů.

"Součástí organizační struktury MZV je samostatný útvar, do jehož agendy spadá kontinuální vnitřní kontrola resortu a interní audit," uvedlo na dotazy ohledně auditu ministerstvo zahraničí pod správou Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Ministerstvo kultury pod správou Daniela Hermana, ministra za KDU-ČSL, se zase zaměřuje – podle programového prohlášení vlády – přímo na priority Sobotkova kabinetu. V ročním plánu běžných kontrol se tak zaměří hlavně na stav IT podpory a na hospodárnost výdajů.

"Žádné speciální pokyny jsme neobdrželi, využíváme standardizovanou metodiku, zajišťující objektivní výsledky," popsala postup resortu mluvčí Jana Ješátková.

Právě tím, že se přístupy ministrů jednotlivých stran od sebe značně liší, není vůbec jasné, jak velké úspory se dají čekat. Resorty ve správě hnutí ANO by měly mít první výsledky kontroly k dispozici koncem tohoto týdne.

Andrej Babiš v minulosti sliboval úspory v desítkách miliard, jeho náměstek je v odhadech opatrnější. "Jestli to budou miliardy, nebo stovky miliard, to nevím. Ale pokud se začne řídit takto systémově, ušetří se určitě hodně peněz," doufá Wagenknecht.

Zatím ale právě jednotný systém auditů současné vládě chybí.

 

Právě se děje

Další zprávy