Přehled: Kdo může nahradit Chládka na ministerstvu školství

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 5. 2015 9:55
Projděte si seznam kandidátů, o kterých se hovoří jako o možných nástupcích ministra školství Marcela Chládka.

Praha - Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) končí. Premiér Bohuslav Sobotka tvrdí, že mu došla trpělivost především kvůli nařčení Chládka z šikany vůči podřízeným.

Ještě v pátek odešle prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na jeho odvolání. Chládek se ale brání a tvrdí, že jde o mediální lynč.

Ihned po celé roztržce se již objevila jména možných nástupců a nástupkyň a spekuluje se o tom, že premiér bude chtít do čela resortu ženu.

Dvě z kandidátek (Vlasta Bohdalová a Eva Syková) už na dotaz Aktuálně.cz odpověděly, že nabídku od premiéra nedostaly. Alena Gajdůšková zase odmítla možnou nabídku komentovat: "Nemohu se k této věci vyjadřovat," řekla.

Projděte si seznam jmen, o kterých se v současnosti hovoří.

Vlasta Bohdalová (57)

Vlasta Bohdalová, poslankyně za Jihočeský kraj
Vlasta Bohdalová, poslankyně za Jihočeský kraj | Foto: Ondřej Besperát

Jihočeská poslankyně ČSSD. Ve Sněmovně, v níž zasedá od roku 2006, je mimo jiné místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, poté do roku 1996 vyučovala český jazyk. Angažovala se v komunální politice, například byla náměstkyní českobudějovického primátora, a je zastupitelkou Jihočeského kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy