Bartoš se po dvou letech vrací do vedení Pirátů, volbu vyhrál už v prvním kole

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 4. 2016 15:31
Staronovým předsedou České pirátské strany se po téměř dvouleté přestávce stal Ivan Bartoš. Rozhodli o tom delegáti celostátního fóra strany, které se konalo v Olomouci, a členové, kteří hlasovali na internetu. Jediného protikandidáta, Petra Bajgara, Bartoš porazil už v prvním kole. Šestatřicetiletý Bartoš je členem Pirátů od založení strany. Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2014, kdy Piráti těsně nedosáhli na pětiprocentní hranici nutnou pro zvolení, na post předsedy rezignoval.
Ivan Bartoš při volbě.
Ivan Bartoš při volbě. | Foto: ČTK

Olomouc - Česká pirátská strana opět zvolila svým předsedou Ivana Bartoše, který již stál v čele pirátů v letech 2009 až 2014. Rozhodli o tom delegáti dnešního celostátního fóra strany, které se konalo v Olomouci, a členové, kteří hlasovali na internetu. Bartoš porazil už v prvním kole jediného protikandidáta Petra Bajgara. Končící předseda Lukáš Černohorský funkci neobhajoval.

Šestatřicetiletý Bartoš je členem pirátů od založení strany. Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2014, kdy piráti těsně nedosáhli na pětiprocentní hranici nutnou pro zvolení, na post předsedy rezignoval. Ve straně působil jako řadový člen, pak člen republikového výboru a jako vedoucí mediálního odboru.

"Jsme ve volbách kontinuálně úspěšnější a úspěšnější, naši lidé fungují v zastupitelstvech, teď jsme v odhadech (v průzkumu agentury ppm factum) vystřelili na 4,8 procenta. Při mém relativním odpočinku v roli vedoucího mediálního odboru jsem načerpal zase síly. Myslím, že jsem tahoun, který může v krajských i v následných parlamentních volbách výrazně straně pomoct," řekl Bartoš, jenž byl zvolen na dva roky.

Jsme inovativní lidé

Bartoš v kandidátském projevu řekl, že piráti jsou stranou inovativních lidí, kteří zkoušejí hledat nové cesty. "To je to, co nás odlišuje od ostatních," uvedl. V nadcházejících krajských volbách se jím vedená strana zaměří na prezentaci osobností a témat, které podle Bartoše piráti mají, ale nedaří se jim dosud o nich dostatečně informovat veřejnost.

Piráti se chystají v podzimních krajských volbách kandidovat ve všech krajích. Jejich cílem je proniknout do všech zastupitelstev. Někde budou kandidovat samostatně, v některých krajích se spojí s jinými stranami či seskupeními. Například ve Zlínském kraji utvořili společnou kandidátku se Stranou zelených. Do senátních voleb podle Bartoše piráti vyjednávají podporu čtyřech či pěti osobností.

Česká pirátská strana vznikla v roce 2009 po vzoru zahraničních pirátských stran. Nyní má 436 členů. V zastupitelstvu hlavního města pirátům po volbách v roce 2014 připadla čtyři ze 65 křesel. Na radnicích mají 29 zástupců, v Mariánských Lázních získali post starosty.

Do Senátu se dostal společný kandidát pirátů, zelených a lidovců Libor Michálek. Strana podpořila i další dva senátory. V posledních sněmovních volbách získala 2,66 procenta hlasů, v evropských volbách 4,78 procenta.

Pavel Bém zastupitelstvu řekl, že projekt Opencard bude výdělečný, i když věděl, že výdělečný nebude, důkazy jsme připravili na zlatém podnosu, říká pražský zastupitel za Piráty Michálek. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy