Starosty opět povede Petr Gazdík. Držte se zásad a pozor na mlsné kocoury, vzkázal jim Schwarzenberg

Domácí Domácí
Aktualizováno 16. 4. 2016 13:50
Petr Gazdík se podle očekávání opět stal předsedou hnutí Starostové a nezávislí. Dostal 133 ze 144 platných hlasů, když neměl protikandidáta. Vystřídal libereckého hejtmana Martina Půtu, který post uvolnil po svém obvinění z korupce. Jeho novým zástupcem by zvolen kolínský starosta Vít Rakušan, ani on neměl soupeře.
Staronový předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík
Staronový předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík | Foto: ČTK

Průhonice - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) si zvolilo nového předsedu. Tedy vlastně staronového. Na sjezdu v Průhonicích se jím podle očekávání po dvouleté pauze opět stal místopředseda sněmovny Petr Gazdík, který stranu navíc nyní prozatímně řídil. Nyní jako jediný kandidát získal 133 ze 144 platných hlasů.

Jeho novým zástupcem by zvolen kolínský starosta Vít Rakušan. Ani on neměl soupeře a dostal ve volbách prvního místopředsedy 137 hlasů.

Petr Gazdík

Gazdík je místopředsedou Poslanecké sněmovny. Původní profesí byl učitel, od roku 2002 pak starostou Suché Lozi na Uherskohradišťsku. Do politiky se zapojil v roce 2004, kdy spoluzakládal hnutí Nezávislí starostové pro kraj, které v uvedeném roce vzniklo ve Zlínském kraji. V únoru 2009 se hnutí přejmenovalo na Starostové a nezávislí (STAN) a Gazdík se stal jeho předsedou. Jeho hlavní snahou bylo změnit rozpočtové určení daní ve prospěch menších obcí. To se mu povedlo. Je ženatý, s manželkou Evou má tři dcery a syna.

Gazdík vystřídal libereckého hejtmana Martina Půtu, který už rok čelí stíhání z údajné korupce při rekonstrukci libereckého kostela. A svoji funkci tak dal k dispozici.

Starostové se za svého bývalého předsedu Půtu, který obvinění odmítá, v tomto sporu postavili. I Gazdík věří, že se politik, stíhaný podle něj nespravedlivě, do funkce vrátí.

Gazdíkovým úkolem nyní bude provést hnutí úspěšně zejména podzimními krajskými volbami, které podle něj budou zároveň volbami o budoucnosti státu.

Česko podle Gazdíka trápí "tichá krize" a neklid hlavně v souvislosti s uprchlickou krizí. Zemi chybí strategická vize, jak toto překonat, a Starostové by měli být schopni takovou vizi nabídnout, uvedl Gazdík. Delegáti jej zvolili zatím pouze na rok do příštího sjezdu. Ten má rozhodovat i o tom, zda hnutí dál bude úzce spolupracovat s TOP 09.

Dorazil Babiš i Schwarzenberg

O budoucí spojenectví či spolupráci na sněmu žádali v různé intenzitě představitelé mnoha parlamentních stran včetně vládních. Hnutí končí smlouva o spojenectví s TOP 09, podle jejího čestného předsedy Karla Schwarzenberga se ale spojení obou uskupení má k světu.

Smlouva o spolupráci TOP 09 a STAN končí příští rok a na spojenectví pro příští sněmovní volby se nevztahuje. V případě senátních voleb budou podle této smlouvy obě uskupení společně postupovat letos. Pro krajské volby smlouva spolupráci nepředepisuje. STAN a TOP 09 se na ní dohodly jen v Jihočeském kraji, v koalici jsou i v Karlovarském kraji. V některých regionech jde STAN do krajských voleb s regionálními středovými uskupeními, někde se bude o přízeň voličů ucházet samostatně.

Obě uskupení jsou podle Schwarzenberga označována za "rozvedený pár". Poznamenal přitom, že ve svém osobním životě už rozvod zažil a za nejlepší označil to, že se svou ženou se po letech znovu oženil. Starostům doporučil, aby se drželi svých principů a zásad a nepřizpůsobovali je nabídkám, s nimiž za nimi budou chodit "různí mlsní kocouři". Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek připustil, že místy zástupci obou uskupení cestu k sobě nenašli. Nemělo by to ale podle něj znamenat konec úspěšné šestileté spolupráce na celostátní úrovni.

Šéf ANO Andrej Babiš poukázal na to, že jeho hnutí se Starosty spojuje úsilí o transparentní a nekorupční řízení. Pochválil je, že obce řídí se "zdravým selským rozumem" a že obce dosahují přebytků v hospodaření, z čehož by si kraje měly vzít příklad. Pozvání na sněm ocenil. "Jste stateční a doufám, že toho nebudete litovat," podotkl.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že na námluvy nepřijela. Vyzvala ale starosty, aby jí navrhovali, na jaké projekty by úřad obcím mohl finančně přispět. "Pojďme společně vymyslet, co opravdu potřebujete," uvedla.

Místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka označil Starosty za slušné a pracovité. "Pojďme společně hledat konstruktivní řešení a spojovat lidi dobré vůle," vybídl je. Zájem o povolební spolupráci projevil také předseda ODS Petr Fiala. "Potřebujeme nejen soupeře, ale i spojence," uvedl a dodal, že ODS a STAN spojuje boj proti byrokracii.

Také předseda Sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že na sněm nepřijel na námluvy. Starostům ale děkoval za jejich kultivovaný přístup a označil je za "hlas těch, kteří jsou v první linii", tedy komunálních politiků.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík si v kroji zanotoval slovácké písničky. | Video: Zuzana Hronová
 

Právě se děje

Další zprávy