Poslanec ČSSD Foldyna obhajuje zločince Mladiče

Tereza Šídlová
27. 5. 2011 15:50
Kvůli názorům na jugoslávský konflikt si Foldynu už dříve pozvala ambasáda USA
Foldyna neúspěšně kandidoval na místopředsedu ČSSD.
Foldyna neúspěšně kandidoval na místopředsedu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Evropská unie včetně českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga uvítala s pochvalami dopadení srbského válečného zločince Ratka Mladiče.

Český poslanec za ČSSD, člen zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, Jaroslav Foldyna však zaujal opačný postoj.

"Nezpochybňuji to, že v Srebrenici v roce 1995 zahynulo, nevím, jestli osm, šest nebo čtyři tisíce muslimů. Ale byla to vyprovokovaná a připravovaná akce bosenských muslimů a mezinárodního společenství," říká vlivný severočeský sociální demokrat Foldyna, který na březnovém sjezdu strany kandidoval na místopředsedu strany.

Na svou facebookovou stránku už předtím vyvěsil text z internetu: „Opravdová genocida v Srebrenici: Masová vražda Srbů v Srebrenici a Gorazde v letech 1992 až 1995 vedená islamofašistickými teroristy Aliji Izetbegoviče".

Za masovou vraždu nejméně osmi tisíc bosenských muslimů, mužů i chlapců má být v však v Haagu souzen právě Mladič.

"Bosenská konspirace"

Podle Foldyny měli bosenští předáci i představitelé Západu po celou dobu války připravovat půdu pro masakr a jednat pod heslem "potřebujeme alespoň pět tisíc mrtvých obětí, aby se mezinárodní společenství rozhýbalo".

Podle něj ani není jasné, jestli Mladič srbskému řádění v Srebrenici velel.

Masakr v Srebrenici spáchaný na bosenských muslimech je označován za nejrozsáhlejší masovou vraždu od druhé světové války a holocaustu v Evropě.

Na Facebooku se Foldyna také svěřuje, že Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii je „propaganda, lež nebo maximálně účelová polopravda".

Jako Hájek

„Moje názory jsou zajisté trochu konspirace, ale jsou podložené skutečností," dodává poslanec ke svým výše citovaným názorům. Rád o nich diskutuje a dokládá je různými alternativními studiemi, které zdůrazňují utrpení Srbů na bosenském území. I za ně přitom padly tresty v Haagu, podle Foldyny však příliš nízké.

Fotografie Ratka Mladiče v době válečného konfliktu a po dopadení.
Fotografie Ratka Mladiče v době válečného konfliktu a po dopadení. | Foto: Reuters

Ani Foldynovy specifické postoje neušly pozornosti zahraničních diplomatů, podobně jako například zpochybňování teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku z 11. září 2001, s nímž se netají vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek.

Aktuálně.cz vlivný severočeský politik přiznal, že o vysvětlení jeho názorů ho už dříve požádala i americká ambasáda. "Chtěli vědět, proč si myslím to či ono," říká Foldyna. Jeho postoje ale mají zjevný základ v tom, že jeho rodina má v Srbsku kořeny.

"Srdeční záležitost"

Česká diplomacie ve čtvrtek pochválila srbskou vládu za dopadení Mladiče.

„Blahopřeji srbské policii a bezpečnostním složkám. Srbská vláda prokázala, že jedná bezvýjimečně v souladu s vládou práva. Doufám, že dopadení Mladiče významně uspíší přibližování Srbska k EU," uvedl Karel Schwarzenberg.

K Foldynovým názorům se ale nehlásí ani ČSSD. Nově jmenovaný stínový ministr obrany, místopředseda zahraničního výboru Jan Hamáček jeho názory považuje za „srdeční záležitost".

„Rozhodně to není postoj ČSSD. Tribunál v Haagu respektujeme jako součást systému mezinárodního práva. Dopadení válečného zločince Mladiče je bezesporu velký úspěch srbských bezpečnostních sil," uvedl Hamáček.

Pochopení pro Foldynu ale nemá předseda zahraničního výboru David Vodrážka (ODS). "Jeho názory vyplývají z toho, že je do situace v bývalé Jugoslávii osobně vtažen přes rodinu. Ale vzhledem k tomu, že je politik, by se nad to měl umět povznést," míní politik ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy