Poslanci se novičokem zabývat nebudou. Bod schůze z programu vyřadily hlasy ANO, SPD a KSČM

ČTK ČTK
22. 5. 2018 15:18
Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na hlasování uvedl, že jeho strana obnoví sběr podpisů pod žádost o svolání mimořádné schůze sněmovny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci se případem kolem jedu novičok v Česku v reakci na výroky prezidenta Miloše Zemana nyní zabývat nebudou. Navrhovaný bod sněmovna z předběžného programu řádné schůze vyřadila z podnětu KSČM. Pravice opět mluví o svolání mimořádné schůze dolní komory k novičoku.

Pro návrh Leo Luzara (KSČM) na vyškrtnutí navrhovaného bodu hlasovali vedle poslanců KSČM také poslanci hnutí ANO a poslanci SPD Tomia Okamury. Návrh podpořil i Jaroslav Foldyna (ČSSD).

"Český parlament není od toho, aby hodnotil přímo voleného prezidenta," řekl Luzar. KSČM podle něho dehonestaci prezidenta odmítá.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na hlasování uvedl, že jeho strana obnoví sběr podpisů pod žádost o svolání mimořádné schůze. Musí jich získat minimálně čtyřicet.

Šéf ODS Petr Fiala poslancům hlasujícím pro vyřazení navrhovaného bodu o novičoku vzkázal, že se projednávání této věci na plénu stejně nevyhnou. Záměr na svolání schůze podpořil také šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. O komunistech řekl, že realizují program Kremlu, a poslancům ANO vyčetl, že se chovají jako koňský handlíř a nehájí zájmy této země. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 mají dohromady 42 poslanců.

ODS a TOP 09 si potom vzaly přestávky na jednání svých poslaneckých klubů. Sněmovna tak ještě ani nehlasovala o návrhu programu schůze jako celku.

Zeman počátkem května uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběl novičok, podle Bezpečnostní informační služby nikoliv, a že se přiklonil ke zprávě armádní tajné služby. Jeho vyjádření využil Kreml ke zpochybnění britského tvrzení, že novičok, kterým byli v březnu v Británii otráveni někdejší dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julia, pocházel z Ruska.

Prezidentova slova o výrobě novičoku v Česku následně popřel například premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), sněmovní zahraniční výbor a senátní bezpečnostní a zahraniční výbor. Na základě zpráv tajných služeb, které se podle nich neliší, uvedli, že jed se v Česku nevyráběl ani neskladoval.

Senátní výbor se usnesl na tom, že Zeman sdělil o výrobě novičoku v Česku nepravdivé informace a ohrozil české bezpečnostní zájmy. Senátoři z klubu Starostů a nezávislých pak oznámili, že připraví materiály, které by měly vést k ústavní žalobě na prezidenta pro podezření z velezrady.

 

Právě se děje

Další zprávy