Kalousek přednášel o hazardu čtyři hodiny. Přerušila ho půlnoc, pokračovat bude ve čtvrtek

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 7. 10. 2015 0:31
Až do rána byl připravený blokovat projednání novely loterijního zákona šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Opozice sice proti samotnému vyššímu zdanění hazardu není, nelíbilo se jí však, že předkladatel návrhu, poslanec hnutí ANO Jan Volný, předbíhá své kolegy, jejichž návrhy by měly být projednány dříve. Podle Kalouska jde navíc ve skutečnosti o návrh Andreje Babiše, který by proto tento návrh měl v dolní komoře obhajovat. Babiš nicméně na jednání chybí, Kalousek proto začal s obstrukční přednáškou o tom, co je hazard, jaké může mít dopady a jak vypadá příslušná legislativa v jednotlivých evropských státech. Na jeho výhrůžky ale nakonec nedošlo.
Foto: Jan Langer

Praha - Ani celá noc vám stačit nebude, upozorňoval už v úterý odpoledne vládní koalici Miroslav Kalousek, že udělá maximum pro to, aby neprošel návrh novely loterijního zákona poslance Jana Volného.

"Zítra, až přijde devátá hodina, kdy myslím, že máme nějaké pevně zařazené body, se vás zeptám, kde je pan poslanec Volný, protože já budu tady a ten bod nebude ukončen," varoval Kalousek už při schvalování programu.

Nevadí mu prý ani tak to, že by se měla rozdělit sazba na zdanění hazardu na 23 a 28 procent a zdvojnásobení poplatku za každý hrací přístroj. Za problém spíš Kalousek považuje nerovný přístup k poslancům, který označil za skandální. Podle něj Volného návrh měl přijít na řadu až po zhruba třiceti opozičních návrzích, které byly podány dříve. Už dříve přitom prohlásil, že vláda dělí poslance do kategorií.

"Takhle vy si opravdu představujete parlamentní diskusi? Že Sněmovna České republiky bude projednávat to, co si Andrej přeje, co si Andrej nepřeje, projednávat nebude? Fuj!" hřímal od řečnického pultíku exministr financí. "Nikde jsem si nepřečetl, že by měl mít přednost vládní poslanec před opozičním," dodal. 

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nicméně kontroval tím, že skutečným důvodem obstrukcí TOP 09 je jen zablokování vyššího zdanění hazardu. "Řekněme si to narovinu. Je část Poslanecké sněmovny, která chce řešit hazard, a která ho řešit nechce," podotkl Faltýnek.

Přidal se i předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). "Nikdy za vašich vlád se takto nepostupovalo," reagoval na Kalouskova slova místopředseda sociální demokracie. Připomněl, že sám byl spolupředkladatelem několika návrhů, které se nepodařilo projednat.

Kalousek šel na rekord, po sporu o proceduru bylo jednání přerušeno

Potom už ovšem přišlo na řadu Kalouskovo sólo - k pultíku si přinesl velkou lahev vody a začal s obsáhlou přednáškou. Historie her, sociologicko-psychologický pohled na hry a sázky, pojem patologického hráčství, legislativa v jednotlivých evropských zemích, to bylo jen několik bodů z obsahu jeho projevu. Ten se může hodně natáhnout, v kuloárech se dokonce hovoří o tom, že Kalousek chce překonat svůj vlastní řečnický rekord, který zatím činí sedm a čtvrt hodiny.

Po třech hodinách se dostal k historii sázení a působnosti správních orgánů. Svoji přednášku přerušil pouze čtyřikrát - dvakrát kvůli krátké pauze na poradu klubu, jednou uvolnil řečniště předsedovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi a zpravodaji návrhu Ladislavu Šinclovi. Kromě toho ještě nechal hlasovat o přerušení projednávání bodu. "Do 28. října ranního kuropění... V 5:40," upřesnil za smíchu svých kolegů Kalousek, dokdy chce jednání odložit.

Poslanci a novináři nicméně nebyli jediní, kdo výklad opozičního lídra poslouchali. Večer totiž na galerii pro hosty, k nelibosti některých poslanců, dorazil na chvíli i senátor a majitel sázkařského kolosu Synot Ivo Valenta.

Po půlnoci a další pauze Kalousek přišel s tím, že není možné pokračovat, neboť začal další jednací den. "Já bych mluvil, až bych brečel," prohlásil exministr. Hamáček, který v tu chvíli schůzi řídil, mu nicméně oponoval. Podle něj totiž jednací den začíná až v devět hodin ráno.

Do debaty se zapojil i šéf komunistů Vojtěch Filip, který argumentoval pracovní dobou zaměstnanců dolní komory. Následně si vzaly pauzu kluby ODS a Úsvitu, ke kterým se následně připojil i Kalousek. Předseda Hamáček pak otočil a jednací den "z úcty" ke kolegům ukončil.

Obstrukce tak budou pokračovat ve čtvrtek, kdy je svolána mimořádná schůze pouze k tomuto bodu. Dají se však očekávat obstrukce opozice, které se nezamlouvá, že nedojde na pravidelné interpelace.

 

Právě se děje

Další zprávy