Poslanci podpořili Humlův návrh, auta už jim neodtáhnou

ČTK ČTK
20. 6. 2014 16:18
Sněmovna přijala Humlův pozměňovací návrh, který má ztížit odtahování aut policií. V praxi ale znemožní odtahování aut poslanců a senátorů.
Stanislav Huml
Stanislav Huml | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna při schvalování novely silničního zákona přijala pozměňovací návrh poslance ČSSD Stanislava Humla, který má ztížit odtahování aut policií.

V praxi ale znemožní odtahování aut poslanců a senátorů. Humlův návrh podpořilo 63 poslanců, hlavně sociálních demokratů a komunistů, ale i z TOP 09, Úsvitu a ANO. Celý zákon, který měl původně řešit hlavně postihování zahraničních řidičů, poslanci také schválili a odeslali do Senátu.

Humlův návrh se netýká jen vozidel zákonodárců, ale všech motoristů. Podle něj by policie mohla ze zón placeného stání odtahovat auta jen v případě, kdy na ně nejprve nasadila botičku a motorista do 24 hodin nepožádal o její odstranění. Vozidlům poslanců, senátorů či například hasičů ale zákon zakazuje botičku nasadit.

Zákony o státní i obecní policii uvádějí, že policista nebo strážník nesmí botičku nasadit na vozidlo, které je "viditelně označeno jako vozidlo ozbrojených sil, ozbrojených bezpečnostních sborů, požární ochrany, vozidlo určené k poskytování zdravotnických služeb, vozidlo invalidy nebo jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv". Takové automobily by tedy nemohly být ani odtaženy.

Návrh kritizovala ODS

Humlův návrh kritizovali zejména poslanci ODS. Například pražský exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) o něm řekl, že by přinesl takové problémy, že se jím poslanci budou muset za půl roku zabývat znova.

Poslanci Humlův návrh vložili do stejné novely, do níž chtěl už v květnu sněmovní hospodářský výbor vložit úpravu, která by policii znemožnila odtahovat vozidla poslanců a zákonodárců. Výbor ale posléze od tohoto návrhu ustoupil.

Další Humlovy návrhy už poslanci neschválili. Šlo například o možnost zahlazovat v bodovém systému delikty starší tří let.

Cílem schválené novely je ztížit zahraničním řidičům možnost vyhnout se trestu za dopravní přestupky spáchané v tuzemsku. Počítá s tím, že cizinec bude muset obdržet informace o svých proviněních proti pravidlům dopravy v ČR ve svém rodném jazyce.

Informační formulář bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení.

Povinnost podávat informace o majiteli vozidla by se měla týkat pouze taxativně vymezených, zejména nejzávažnějších protiprávních deliktů. Jde například o překročení povolené rychlosti, telefonování za jízdy, nezastavení auta na patřičný signál nebo jízdu pod vlivem alkoholu či drog.

Novela má změnit současný stav, kdy nelze majitele vozidla v zahraničí vypátrat podle registrační značky. Cizinci totiž zatím nemusí na české výzvy a žádosti odpovídat. Valná většina přestupků tak zůstává bez potrestání.

 

Právě se děje

Další zprávy